Acestea sunt avantajele de care vor beneficia agentii economici sau locatarii care doresc sa se spele si sa se incalzeasca "ecologic", cu ajutorul sistemelor care utilizeaza surse alternative de energie si a caror achizitionare este subventionata de stat.

Sistemele de panouri solare ar putea deveni, incepand de anul viitor, o prezenta obisnuita pe blocuri, case sau pe o serie de institutii din tara, urmand sa inlocuiasca sistemele clasice de incalzire. Practic, acest lucru ar insemna ca apa calda si caldura ar putea fi produse cu ajutorul energiei eoliene, geotermale si solare, aceasta metoda fiind la indemana oricarei persoane. Ministerul Mediului a lansat joi programul "Casa verde", care prevede acordarea de finantari persoanelor fizice si juridice pentru achizitionarea acestor sisteme. Pentru persoanele fizice, Administratia Fondului de Mediu va finanta 90% din costul total al unui sistem de incalzire si apa menajera, dar nu mai mult de 25.000 de lei, in cazul persoanelor juridice procentul de finantare fiind diferit, suma maxima acordata fiind de 250.000 lei. In ceea ce priveste primariile si scolile, se va subventiona 60% din costul investitiei, dar nu mai mult de 300.000 lei pentru un sistem. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, in cadrul primei etape de finantare a programului s-a alocat suma de 520 milioane de lei, din care 400 de milioane de lei sunt destinate finantarii solicitarilor depuse de persoanele fizice, ONG-uri dar si asociatii de locatari. "Este vorba de achizitionarea de panouri solare si fotovoltaice, mini-turbine eoliene, pompe geotermale si alte sisteme care merg pe energii curate. Folosirea acestora va scadea valoarea facturii la apa calda cu circa 60% si cu 30% pe cea de caldura", a explicat ministrul Mediului.

Pasii care trebuie parcursi

Pana pe data de 20 decembrie vor fi anuntate firmele selectate de Ministerul Mediului pentru executarea acestor lucrari, urmand ca incepand cu data de 5 ianuarie 2009 sa demareze depunerea solicitarilor de achizitionare a sistemelor de incalzire. Cei care doresc sa primeasca finantare trebuie sa depuna la una dintre firmele selectate un dosar cuprinzand: actul de identitate in copie, copie legalizata dupa actul de proprietate, de concesiune sau de locatie al imobilulului sau locuintei pentru care se ia sistemul de incalzire, actul autentificat prin care proprietarii sau coproprietarii isi dau acordul pentru lucrare si copia dupa documentul care atesta o situatie particulara, si anume casatoria, divortul, desfacarea casatoriei, schimbarea numelui. Firmele la care vor putea apela cei care doresc sa-si monteze astfel de sisteme vor fi publicate pe site-ul Minsterului Mediului, "www.mmediu.ro", sau pe site-ul Admnistratiei Fondului de Mediu, "www.afm.ro".

"Mi se pare o idee buna"

Ne-a declarat Gelu Nistor, administratorul unei asociatii de proprietari din Tiglina 1, din care cei mai multi membri sunt pensionari. "Ma voi interesa si le voi spune si membrilor nostri de asociatie. Daca intr-adevar se suporta o mare parte din costul sistemului si daca vom putea plati mai putin pentru apa calda si caldura, vom face eforturi sa achizitionam si noi un astfel de sistem, pentru ca la noi in asociatie sunt foarte multi pensionari care au pensii mici si ar fi bine pentru ei. Este un lucru bun ceea ce doreste sa faca Ministerul Mediului", ne-a mai spus administratorul asociatiei de proprietari.

Apaterm nu se teme

Directorul general al Apaterm, George Cubasa, ne declara saptamana trecuta ca programul este o idee buna si ca sistemele de incalzire cu ajutorul altor surse de energie nu vor conduce la scaderea importanta a numarului de clienti ai societatii. Directorul general al Apaterm este de parere ca nu vor fi mai mult de 10 asociatii de proprietari care vor apela la finantarea acordata de stat.