Plafonul de garantare a depozitelor populatiei va fi ridicat, în urmatoarele zile, de la 20.000 la 50.000 de euro, acoperind sumele depuse în orice tip de cont bancar, inclusiv dobânda aferenta, se arata într-un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. „Fondul garanteaza toate sumele depuse în orice tip de cont bancar (cont curent, de economii, cont comun, depozit etc.), inclusiv dobânda aferenta, în limita a 20.000 de euro, echivalent în lei. În urmatoarele zile, plafonul de garantare pentru deponentii persoane fizice va fi ridicat la 50.000 de euro, echivalent în lei. Cursul de schimb care se ia în calcul este cel al BNR“, a mai anuntat Fondul.
Institutia garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, constituite atât în moneda nationala, cât si în valute convertibile (euro, dolar, lira sterlina, franc elvetian), care sunt cotate de BNR. „Fondul garanteaza rambursarea depozitelor constituite la banci de catre toate persoanele fizice, precum si pe cele ale persoanelor juridice ori entitatilor fara personalitate juridica, în conditiile legii. Toate bancile constituite ca persoane juridice române fac parte din schema de garantare si sunt membre ale Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul bancar din România“, se mai precizeaza în acelasi comunicat. În cazul ipotetic al unui faliment bancar, plata compensatiilor se face prin banci desemnate, în cel mult trei luni de la data deschiderii procedurii falimentului.
În prezent, se discuta la nivelul Uniunii Europene reducerea acestui termen la câteva zile. Calculul sumei care ar fi compensata se face tinându-se cont atât de sumele depuse, inclusiv dobânda datorata de banca, dar si de creditele sau alte datorii pe care deponentul le are la banca respectiva. Plafonul de garantare se aplica individual pentru fiecare deponent si pentru fiecare unitate bancara.  
Ca exceptii, Fondul nu garanteaza „depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul întâi, tertelor persoane care actioneaza în numele deponentilor mentionati, persoanelor fizice si juridice care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobânda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit si nici depozitele rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarâri judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani“, se mai arata în comunicatul institutiei.