Circa 700 de sindicalisti din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor si colegi de-ai lor din cadrul Directiei Regionale Vamale Cluj (DRVC), cu sediul la Oradea, au facut ieri o greva de avertisment de doua ore, timp in care angajatii celor doua institutii nu au lucrat cu publicul si nici cu societatile comerciale.
Doru Micle, presedintele Sindicatului din cadrul DGFP Bihor, ne-a declarat ca negocierile purtat miercuri seara intre reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor si cei ai SED LEX au esuat si, in consecinta, s-a dat startul actiunilor de protest. Nu toate judetele au participat insa la aceste proteste, in Satu Mare sau Valcea sindicalistii au renuntat la greva. "Dorim alinierea salariilor tuturor functionarilor publici. Sa luam si noi la fel ca politistii, profesorii si alte categorii de functionari publici. Uitati-va si dumneavoastra, profesorii au 120 de zile concediu pe an, noi numai 25 de zile. Noi suntem nevoiti sa stam la serviciu si peste orele de program, de multe ori ne prinde noaptea, ei stau numai 6 sau 8 ore, altii nici atat, restul lucreaza in particular si pe bani multi. Nu este admisibil ca noi, cei care strangem bani si intregim bugetul, sa nu avem parte de majorari salariale corespunzatoare, iar cei care doar consuma ceea ce strangem noi sa castige dublu sau triplu cat noi. Cei de la minister ne-au promis anul trecut ca vor face ceva pentru noi, am dorit sa oprim lucrul si atunci, dar ne-au convins ca, daca facem asta, va cadea Guvernul si ne-au dus cu presul. Acum nu mai merge, daca nu ducem pana la capat miscarea noastra, s-ar putea sa ramanem din nou pacaliti. Azi (ieri - n.r.) colegii nostri de la administratiile financiare din Beius, Stei, Alesd, Valea lui Mihai, Marghita, Salonta au oprit lucrul alaturi de noi, intre orele 8:00 si 10:00, urmand ca, in cazul in care negocierile de la Bucuresti nu vor mai avea loc sau se vor solda din nou cu un esec, sa declansam greva generala pe termen nelimitat, din 16 octombrie. Guvernantii ne scot ochii cu stimulentele pe care le incasam, or, acestea sunt aleatorii si nu se dau in toata tara. Este adevarat ca acestea ni se adauga la pensie, dar ne-au fost reduse cu 30%", a precizat liderul sindicalistilor de la DGFP Bihor.
Lucratorii de la Directia de Accize din cadrul DRVC au sistat si ei lucrul timp de doua ore, neoperand nimic in legatura cu accizele sau supravegherea produselor accizabile. Singurii care au lucrat au fost comisarii Garzii Financiare Bihor, sindicalistii de aici au primit sarcina sa se alieze colegilor din tara la intocmirea unui program de protest in cazul in care negocierile de la Bucuresti nu vor avea niciun rezultat.
Reprezentanti ai sindicalistilor din GF au participat ieri la mitingul tinut de functionarii publici in Capitala.