Carnea de porc, laptele, produsele lactate si zaharul se pot scumpi cu pana la 10%, ca urmare a devalorizarii leului, in timp ce pretul uleiului va ramane nemodificat, sustin reprezentantii producatorilor din industria alimentara. Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Sorin Minea, a declarat ca in a doua jumatate a lunii octombrie se vor vedea primele scumpiri pe piata. Minea a mai spus ca pretul carnii si al produselor din carne de porc va creste cu cel putin 10%. Acesta a explicat ca scumpirile in industria carnii sunt determinate de scumpirea materiei prime, care provine in proportie de 70% de pe piata comunitara si de creditele in euro, contractate de procesatori. Totodata, producatorii sustin ca vom asista la scumpiri si in ceea ce priveste laptele si produsele lactate.
Presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui, Valeriu Steriu, a declarat ca incepand din noiembrie pretul acestor produse va creste cu 7 pana la 10%. El sustine ca scumpirea este determinata de cresterea preturilor la ambalaje si la consumabile.
Tot din noiembrie va creste si pretul zaharului ca urmare a devalorizarii leului. Presedintele Patronatului Zaharului din Romania, Emilian Dobrescu, a declarat ca fluctuatiile cursului valutar se vor reflecata in pretul de vanzare al zaharului iar daca aceste fluctuatii vor fi prea mari, producatorii isi vor lua in plus si o marja de siguranta. "Nu vor fi niste cresteri imediate. Primele scumpiri vor aparea in noiembrie iar daca vom asista la o devalorizare a leului cu 10%, atunci cresterea de pret va fi de 8%", a precizat Dobrescu.
In ceea ce priveste pretul painii, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie, Viorel Marin a declarat ca influenta devalorizarii leului este diferita de la o unitate la alta iar producatorii care nu vor putea sa suporte cresterea euro, vor scumpi painea. Marin a mai precizat ca influenta devalorizarii leului contribuie la costul final al painii cu un procent cuprins intre 1,5 ti 3%.