Craiovenii care au investit anul trecut în imobiliare cu gândul sa vânda anul acesta la un pret mai mare nu vor obtine profiturile la care se asteptau.Anul acesta a fost unul atipic pentru sectorul imobiliar. Daca în anii trecuti preturile apartamentelor, caselor si terenurilor au cunoscut cresteri spectaculoase, în 2008, procesul a fost invers. Indiferent ca îi spunem scadere de pret sau stagnare a pietei imobiliare, în ultimele trei-patru luni nu au încheiat tranzactii decât acei proprietari care au acceptat sa lase din pret. Daca anii trecuti, în sase luni, investitorii în imobile aveau cresteri de pâna la 300% (în functie de natura imobilului - locuinta sau teren, de pozitionarea sa, de evolutia pietei), anul acesta cresterile au fost mult mai mici. "Comparativ cu anul trecut, la imobiliare s-a înregistrat o crestere medie de aproximativ 15%. Initial, cresterea a fost mai mare, dar ulterior a fost o usoara scadere de pret, astfel ca s-a ajuns la acest nivel", a declarat Bibina Dica, directoarea executiva a agentiei Biros Imobiliare. Situatia a fost similara în cazul terenurilor. "La terenuri au fost cresteri de 30-40%. Exista însa parcele în cazul carora cresterile au fost de 100%, dar si parcele cu cresteri de doar 10%", a afirmat Valeriu Onescu, directorul agentiei Rai Imobiliare. 
"Speculantii nu pierd, dar exista o diminuare a profitului" Drept urmare, cine a cumparat anul trecut o locuinta cu scopul de a o vinde anul acesta pe bani mai multi pierde o parte din banii la care spera. "Atât pe sectorul locuinte, cât si pe cel al terenurilor exista o crestere de pret. Speculantii nu pierd, dar exista o diminuare a profitului pe care ar fi urmat sa-l primeasca daca au cumparat acum un an", a explicat Valeriu Onescu. Parerea este împartasita si de alti specialisti din domeniu. "Proprietarii nu mai scot cât voiau sa scoata. Daca nu sunt presati sa vânda, pot însa închiria imobilul respectiv, deoarece în prezent închirierile sunt profitabile. Garsonierele, de exemplu, nu se închiriaza sub 200 de euro", a precizat Bibina Dica.  
"Persoanele care au cumparat spre sfârsitul lui 2007 ar pierde la revânzare" Situatia din Craiova nu este singulara. Potrivit unui recent raport de monitorizare imobiliara realizat de anunturiparticulari.ro, persoanele care au achizitionat în iarna apartamente în Capitala, în scop investitional, ar putea iesi în pierdere daca ar fi fortate sa vânda acum. "Scaderea preturilor de anul acesta era greu de intuit anul trecut, când în primele opt luni preturile au crescut spectaculos. Prin urmare, cei care au investit în apartamente vechi în primele luni din 2007 vor înregistra profit la vânzare acum, în timp ce persoanele care au cumparat spre sfârsitul lui 2007 ar pierde la revânzare", se noteaza în raport.  
Evolutia cursului valutar creste profitul proprietarilor Totusi, evolutia cursului valutar poate sa creasca simtitor profitul proprietarilor. Daca pe 9 septembrie 2008, euro era cotat la 3,5802 lei, cu un an în urma, valoarea lui era de 3,3069 de lei, ceea ce înseamna o crestere de aproximativ 8%. Altfel spus, la fiecare 10.000 de euro investiti anul trecut, proprietarii câstiga 800 de euro numai din diferenta de curs valutar.