Proiectul de regulament publicat de BNR va limita serios accesul populatiei la creditele pentru locuinte. Chiar si clientii cu venituri ridicate - favorizati de actualele conditii - vor lua împrumuturi mai mici la anumite banci decât dupa vechile norme de creditare, care limitau rata lunara la 40% din venit, informeaza Marius Serban, de la Conso.ro.  Principala schimbare pe care BNR intentioneaza sa o introduca în sfera creditelor pentru populatie este de a obliga bancile sa tina cont de faptul ca solicitantii ar putea plati rate mai mari în timp. Acest lucru se poate produce prin cresterea dobânzilor si, în cazul împrumuturilor în valuta, prin deprecierea leului.În acest sens, proiectul de regulament propune ca bancile sa ia în calcul cele mai mari dobânzi la creditele acordate si cele mai mari comisioane practicate pe o perioada trecuta de cel putin 18 luni. La creditele în euro, franci si dolari, bancile trebuie sa tina cont si de nivelul cel mai mare al cursului din ultimul an si jumatate. 
Impactul riscului valutar În cazul împrumuturilor în moneda straina, efectul valutar va fi cel mai mic la creditele în euro. Nivelul maxim al cursului euro-leu din ultimele 18 luni a fost de 3,7695, cursul actual fiind în prezent doar cu 6% mai mic. Acesta va fi si procentul cu care creditul maxim în euro se va diminua ca urmare a riscului valutar, de care bancile va trebui sa tina seama. De asemenea, la creditele în franci si dolari, creditul maxim obtinut de un solicitant se va diminua însa cu 9%, respectiv 14%, deoarece cursul leului fata de aceste monede a înregistrat fluctuatii mai mari în timp.Efectele vor fi resimtite de toate creditele în valuta acordate de banci, indiferent ca sunt împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale. 
Dobânzile trag suma împrumutata în jos Pe de alta parte, cerinta ca bancile sa tina cont de cele mai mari dobânzi si comisioane în stabilirea gradului maxim de îndatorare va afecta în principal creditele imobiliare si ipotecare si, într-o anumita masura, creditele de nevoi personale cu ipoteca. Aceste împrumuturi sunt oferite, în general, în conditiile unor dobânzi initiale mai mici decât ar fi normal, valabile de regula un an. Daca, în prezent, bancile evalueaza gradul de îndatorare folosind aceste dobânzi „promotionale“, pe viitor ele va trebui sa tina cont de dobânzile standard. Prin urmare, cel mai puternic afectate vor fi bancile cu cea mai mare diferenta între dobânda standard si cea promotionala. Conso.ro a realizat o simulare privind efectele pe care noul regulament le va avea asupra creditelor în euro oferite de principalele banci, din care a rezultat ca suma împrumutata se reduce cu pâna la 40%. 
Efecte asupra ofertelor Bancpost este una dintre bancile care vor suferi cel mai mult, deoarece suma maxima la un credit imobiliar se va diminua cu aproape 37%, conform estimarilor Conso.ro. Motivul îl constituie faptul ca diferenta dintre dobânda introductorie si cea standard se ridica la aproape 4%, la finantarile în euro. Tot din aceeasi cauza, creditul maxim obtinut de la BCR, Banca Româneasca si Alpha Bank se va reduce cu valori cuprinse între 30-35%.Pe de alta parte, printre bancile care vor fi deranjate cel mai putin de modificarile propuse se numara Banca Transilvania si Volksbank, deoarece acestea nu practica dobânzi introductorii. Iar, cum dobânzile la lei, euro si franci se afla în prezent la cota cea mai mare din ultimul an si jumatate, gradul maxim de îndatorare nu va fi influentat de riscul de dobânda. Doar riscul valutar va diminua suma împrumutata în aceste cazuri. În general, de-acum înainte, creditul cel mai mare va putea fi obtinut de la banca ce practica cele mai mici costuri.Normele de creditare „relaxate“, impuse de BNR în 2007, au permis bancilor sa acorde sume mai mari decât în trecut persoanelor cu venituri ridicate. În conditiile noului proiect de regulament, nu toate bancile îsi vor putea mentine acest avantaj. În anumite cazuri, bancile ar fi putut acorda credite mai mari daca respectau baremul ca rata lunara sa nu depaseasca 40% din venit, asa cum cereau normele initiale din 2005.Proiectul BNR va impune bancilor sa solicite din nou avizul bancii centrale pentru normele interne de creditare. Iar pâna vor obtine aprobarea, ele vor aplica vechile reguli de creditare, ce limiteaza gradul maxim de îndatorare la 40%.www.conso.ro