Chiar daca pretul locuintelor din Craiova este în usoara scadere, tarifele solicitate pentru închirierea nu urmeaza acelasi trend. Specialistii spun ca nu este exclus ca, în urmatoarea perioada, chiriile sa creasca. Chiriile locuintelor au crescut, în ultimii ani. Valoarea chiriei unei garsoniere a ajuns sa depaseasca salariul minim pe economie. În ianuarie anul acesta s-a înregistrat cea mai mare crestere de pret pe sectorul închirieri, în special apartamente cu doua camere - aproape 14%. În prezent însa, tarifele solicitate pentru închirierea locuintelor sunt constante. „Preturile chiriilor au stagnat“, a declarat Valeriu Onescu, directorul agentiei Rai Imobiliare. „Nu exista cerere pentru ca am intrat în perioada concediilor. Preturile chiriilor au ramas însa cam aceleasi din prima parte a anului“, a explicat Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare. O garsoniera se închiriaza cu preturi cuprinse între 150 si 200 de euro, apartamentele cu doua camere, între 200 si 350 de euro, iar cele cu trei camere, între 250 si 500 de euro.
Proprietarii de locuinte vor sa se uneasca Piata imobiliara se dezvolta tot mai mult pe segmentul închirieri. „În Craiova exista deja foarte multe apartamente de lux (dotate la nivelul unui hotel de cinci stele)“, a declarat Nicu Radut, directorul agentiei Unic Imobiliare. Acesta a explicat ca, în general, clientii care închiriaza astfel de locuinte sunt oameni de afaceri care vin în Banie sa implementeze sau sa dezvolte un business si nu-i intereseaza sa cumpere o locuinta.
Dezvoltarea pietei va rezulta si din faptul ca, potrivit specialistilor, pe segmentul chirii, speculatiile sunt din ce în ce mai putine. „Închirierea este o componenta care a fost ignorata, dar care se va dezvolta foarte mult. Proprietarii vor sa se uneasca si sa se impuna anumite niveluri de pret. Am primit deja propuneri de la peste 15 proprietari în acest sens. Speculatiile s-au cam terminat“, a mai declarat Nicu Radut.