Banca Romana de Dezvoltare apartinand Grupului Societe Generale si-a extins in ultimii patru ani reteaua nationala de sucursale si agentii de la 200 de unitati la 800, cate functioneaza in prezent pe intregul teritoriu al Romaniei, a aratat ieri Bogdan Niculescu, directorul executiv delegat al Grupului BRD Constanta si Tulcea. In Dobrogea, reteaua de unitati BRD s-a majorat de la numai 12 unitati in anul 2004, cand a inceput acest program de largire a retelei bancare, la 47 de unitati, dintre care 6 au fost deschise chiar in acest an, a adaugat Niculescu.
Procesul de infiintare a unor noi unitati BRD pe intregul teritoriu dobrogean va continua si in perioada imediat urmatoare. Este vorba despre orasele Constanta si Tulcea, dar si de alte localitati cu peste 10.000 de locuitori sau chiar cu mai putin, a aratat directorul executiv delegat al Grupului BRD Constanta si Tulcea. Aceasta politica de deschidere a unor noi unitati BRD corespunde conceptului de banca de proximitate pe care l-a implementat Banca Romana de Dezvoltare. La randul sau, Marius Calitoiu, directorul executiv al Grupului BRD Constanta si Tulcea, a precizat ca institutia bancara pe care o reprezinta detine la ora actuala peste 2,4 milioane de clienti in Romania si a obtinut deja un profit net in crestere cu 54%. "Incercam sa venim cu produse de cea mai buna calitate", a subliniat Calitoiu. Astfel, una dintre categoriile de creditare ale BRD sunt IMM-urile si, in general, agentii economici carora li se adreseaza mai multe tipuri de credite. Nu au fost omisi din portofoliul de credite dedicate nici practicantii de profesii liberale cum ar fi avocatii si medicii detinatori de cabinete medicale. Acestora li se pot oferi credite de pana la 20.000 RON, pe card VISA Bussines, fara garantii si fara justificarea scopului pentru care au fost cheltuiti, respectiv de pana la 70.000 RON. Pentru nevoi profesionale mai mari constand in dotarea cabinetelor medicale sau de avocatura ale celor care practica o profesie liberala BRD ofera credite de 350 mii RON si chiar de un milion de RON, acestea fiind cu ipoteca, a specificat Gigi Caratas, director comercial al Grupului BRD Constanta si Tulcea.

BRD, una dintre bancile selectionate in cadrul programului de locuinte

O alta categorie importanta de credite sunt cele ce vizeaza sustinerea beneficiarilor fondurilor structurale europene. In acest sens, BRD acopera 100% din cheltuielile eligibile la programele nationale de dezvoltare rurala si de pescuit, existente in schemele de fonduri structurale alocate de UE Romaniei. Astfel, BRD acopera cu creditul oferit clientilor sai atat componenta publica (printr-un credit punte, avand in vedere ca regulile finantatorului european impun beneficiarilor fondurilor sa detina toata suma necesara realizarii unui proiect declarat eligibil, urmand ca ulterior acesta sa primeasca decontul pentru partea nerambursabila a investitiei) cat si cea privata (contributia proprie la finantarea proiectului, impusa, de asemenea, de regulamentele europene), care se va derula sub forma unui credit acordat pe o perioada de pana la 10 ani. Totodata, la categoria persoane fizice BRD este una dintre cele trei banci selectionate la concursul Primariei Constanta pentru desemnarea bancilor ce vor oferi credite in cadrul proiectului de locuinte pentru tineri al autoritatilor locale constantene, alaturi de alte categorii de credite imobiliare si de instrumente de economisire pe care BRD le pune la indemana diferitelor sale categorii de clienti, a adaugat Anca Ivascu, directorul de retail al Grupului BRD Constanta si Tulcea.