Introducerea obligativitatii încheierii unui contract de închiriere pe minimum un an genereaza controverse în rândul craiovenilor. Acestia spun ca nimeni nu-i poate obliga sa achite chiria pe un an daca ei nu îsi permit.Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) va supune saptamâna viitoare dezbaterii publice un pachet de patru legi privind locuirea. "Acest pachet încearca sa îmbunatateasca situatia actuala în ceea ce priveste locuirea si sa institutionalizeze o serie de relatii si proceduri. Aceste legi vor fi afisate pentru consultare publica saptamâna viitoare. Asteptam observatii în termenul legal de 30 de zile de la afisare", a declarat Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, legile au fost elaborate pe baza unui audit realizat de o firma austriaca, avându-se în vedere si legislatia din mai multe tari europene (Austria, Franta, Italia, Marea Britanie, Luxembourg, Elvetia).  
Prevederile proiectului Legii privind închirierea locuintelor Observatiile au început deja sa apara. Cele mai multe dintre acestea se refera la proiectul Legii privind închirierea locuintelor. Conform acestuia contractul de închiriere trebuie sa fie pe o perioada determinata de minimum un an. În plus, ofera posibilitatea de a fi reziliat la initiativa locatorului (proprietar), cu un preaviz de sase luni sau la initiativa locatarului (chirias) cu preaviz de trei luni. În ceea ce priveste nivelul chiriei lunare ce trebuie platite pentru folosinta locuintei, aceasta se poate stabili liber, prin negociere între locator si locatar, ca si cresterea pretului chiriilor. "De ce sa semnez un contract pe un an daca pot sa-l reziliez?"  "De ce sa dau banii un an daca-mi trebuie doar o jumatate de an? Nu ma poate obliga nimeni sa închiriez o locuinta pentru un an daca eu am nevoie de ea mai putin", a declarat Lavinia B. Afirmatia a fost sustinuta si de alti craioveni. "Nu e normal sa-mi impuna cineva pentru cât timp sa închiriez o locuinta. Daca o sa plec pentru o perioada în alt oras si o fiu nevoit sa închiriez o locuinta pentru cinci luni, pentru ca atâta stau în orasul respectiv, ce fac? În plus, nu înteleg de ce sa semnez un contract pe un an daca oricum pot sa-l reziliez mai devreme", a spus Marian Mancu.  
"Renegocierile de contract se fac la un an" Cu toate ca asteapta sa vada contextul acestei legi, reprezentantii agentiilor imobiliare din Craiova spun ca, daca se va mentine aceasta obligativitate, chiriasii vor gasi cu siguranta o solutie pentru a o evita. "Solutii se vor gasi. Motive de reziliere exista. Daca intra în imposibilitate de plata, de exemplu, chiriasul va fi nevoit sa plece", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic.Acesta a precizat ca o astfel de decizie nu-i va afecta prea mult pe chiriasi, fie ei persoane fizice sau juridice, mai ales ca acestea din urma închiriaza o locuinta pentru o perioada de minimum cinci ani. "Daca obligativitatea ar fi pe o perioada de trei - patru ani ar fi altceva. Oricum, în general, renegocierile de contract se fac la un an", a precizat Nicu Radut. 
"Va împinge la evaziune fiscala" 
Exista reprezentanti ai agentiilor imobiliare care au reactionat vehement la auzul acestor reguli. "Stiu despre ce e vorba. Este o absurditate. E o propunere care a socat. E clar ca va împinge la evaziune fiscala - chiriasii vor prefera sa închirieze la negru, nu printr-un contract", a declarat Valeriu Onescu, directorul agentiei Rai Imobiliare.