British American Tobacco si JT International, companiile care detin impreuna aproape trei sferturi din piata romaneasca a tutunului, au exprimat astazi un punct de vedere comun asupra Propunerii legislative de modificare si completare a Codului Fiscal. Propunerea legislativa mentionata urmareste reducerea TVA pentru alimentele de baza, concomitent cu o crestere radicala a nivelului accizei pentru tigarete. Documentul a fost recent aprobat de catre Senat si urmeaza a fi dezbatut in Camera Deputatilor.
"Aceasta initiativa legislativa contravine calendarului agreat cu UE de crestere graduala a accizelor pentru produsele din tutun. Am avut parte de o deviere majora de la calendar in 2006, cand a fost introdusa taxa pe viciu, ulterior inclusa in acciza, iar efectele au fost dramatice: cresteri neplanificate de preturi de 30% sii triplarea contrabandei de la 5% la 15%. Ca investitori, avem nevoie de un mediu legislativ stabil, care sa ne permita construirea strategiilor pe termen mediu si lung. In timp ce calendarul agreat cu UE a conferit o oarecare stabilitate si predictibilitate fiscala, propunerea legislativa mentionata va avea efecte negative asupra mediului de afaceri si ar putea genera comentarii negative din partea Comisiei Europene pentru inconsecventa in domeniul fiscal, asa cum s-a intamplat si in 2006", a declarat Martin Southgate, General Manager JTI Romania. " Mai mult, succesul inregistrat anul trecut, cand eforturile comune ale producatorilor si autoritatilor (Politie, Vama) au condus la o reducere semnificativa a nivelului contrabandei, va fi anulat", a adaugat Martin Southgate, General Manager JTI Romania.
Cresterea extrem de abrupta a taxelor stimuleaza cresterea nivelului criminalitatii in Romania, intrucat problema pe care o reprezinta contrabanda se va accentua. Nu trebuie sa fie subestimate avantajele unei piete stabile pentru echilibrul socio-economic al societatii, iar politica de accizare trebuie adaptata la conditiile economice reale si actuale.