Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor declara ca planul la incasarile bugetare impus de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala, pentru anul fiscal 2007, a fost realizat in proportie de 99,3%. Daca insa luam in calcul faptul ca unele IMM-uri bihorene au trecut in administrarea Directiei Marilor Contribuabili Bucuresti, societati care aduc la buget 5% din obligatii, rezulta ca DGFP Bihor a depasit planul.
Smaranda Scridon, directorul executiv al DGFP Bihor, ne-a declarat ca in cadrul institutiei pe care o conduce s-a format o comisie speciala care monitorizeaza si administreaza toate incasarile bugetare. "Vreau sa precizez ca luna trecuta nu s-a aplicat nicio amenda, ci am mers cu totii, alaturi de Garda Financiara si Vama, pe impulsionarea agentilor economici de a-si plati, pana pe 31 ianuarie, toate datoriile pe care le au sau le aveau la bugetul de stat. Ne-am impartit atributiile intre noi, pe administratii financiare. Chiar daca am avut parte de administratori recalcitranti, iar la unii a trebuit sa mergem cu jandarmii pentru a le putea sechestra unele bunuri, pe ansamblu firmele au inteles ca noile cerinte ale UE le cer sa fie disciplinati si sa se achite de obligatiile fiscale care le revin. Nu mai exista concesii, noi suntem nevoiti sa raportam totul la ANAF, iar ANAF la Comisia Europeana. Daca pana nu demult directorul executiv putea sa ridice popririle acolo unde comisia de specialisti de la Directia Colectare a Veniturilor Statului facea anumite recomandari in acest sens, acum situatiile se trimit la ANAF, iar autoritatea face recomandare catre CE. Numai cu permisiunea CE se mai pot ridica popririle", a specificat sefa DGFP Bihor.
Directia a adus la bugetul statului, in ianuarie, 207,5 milioane de lei, iar daca punem si incasarile de la vami, suma se ridica la 229,8 milioane de lei. La total buget de stat, realizarile au fost de 126.352.000 de lei, fata de un program de 147.190.000 de lei. La bugetul asigurarilor sociale de stat programul a fost realizat in proportie de 114%, la somaj 156%, iar la bugetul Fondului unic de asigurari de sanatate 101,6%.
In cursul anului 2007 au fost demarate proceduri de insolventa la un numar de 131 de contribuabili pentru creante fiscale, in suma de 40,9 milioane de lei; de faliment, la 51 de contribuabili - in suma de 24,6 milioane de lei.
Marius Fandly, directorul executiv adjunct al DGFP Bihor, a spus ca actiunea de curatenie in domeniul creantelor bugetare continua si luna aceasta, iar agentii economici trebuie sa se disciplineze, altfel vor trebui sa se obisnuiasca cu popriri, sechestre si falimente. "Am avut de-a face si cu administratori recalcitranti, exemplu fiind cel de la Tan Auto din Salonta, caruia i-am sechestrat masina, avand nevoie de jandarmi. Cei care nu au active, dar au sute de mii de euro sau lei in conturi, vor trebui sa suporte pagubele aduse statului. Vom organiza licitatii publice pentru toate bunurile sechestrate si scoase la vanzare", a precizat si Emil Guias, seful Directiei de Control din DGFP Bihor.