Odata cu aderarea tarii noastre la UE, incepand cu 1 ianuarie 2007, au disparut taxele vamale si obligativitatea platii TVA in vamile din regiunea de Vest. Acest lucru a dat posibilitatea speculantilor comunitari si romani sa lucreze subtil si sa fenteze plata obligatiilor la bugetul de stat, in special plata TVA. Constatarea faptului ca bugetul pe anul trecut a suferit la capitolul incasari, fiind raportate incasari din TVA mult sub nivelul celor din anul 2006, reprezentantii Fiscului au intrat in alerta maxima si au initiat actiuni extreme pentru identificarea evazionistilor si retelelor prin care statul este vaduvit de banii care i se cuvin.
Scaderile la incasari din TVA nu se justifica intrucat cantitatile de produse si bunuri din spatiul UE au crescut simtitor fata de anul 2006. Prin urmare finantistii au tras concluzia ca evazionistii isi fac de cap la operatiunile intra-comunitare.
Astfel, incepand cu 16 ianuarie, Autoritatea Nationala a Vamilor si ANAF si-au dat mana si au inceput o supraveghere si monitorizare atenta a fiecarui transport marfa care intra prin vamile specifice pentru acest fel de transport. Organele vamale bihorene si Garda Financiara Bihor au format echipaje comune, care stau zi si noapte in Vama Bors si Salonta si monitorizeaza tot ce intra, orice transport in regim intracomunitar. Actiunea face parte din "Planul de actiune pentru monitorizarea transportului de marfa prin punctele de frontiera".
Calin Gal, comisarul-sef al GF Bihor, ne-a declarat ca actiunea se desfasoara in scopul prevenirii, combaterii evaziunii fiscale si a fraudei fiscale la acest fel de operatiuni efectuate de persoanele impozabile in regim de TVA in Romania. "Noi nu avem dreptul sa deschidem masini, asa cum fac organele vamale, ci numai monitorizam ceea ce intra, unde se duc transporturile. Din data de 16 ianuarie si pana acum am retinut multe transporturi, in special de cereale si carne, venite din Ungaria sau Olanda, pe care le avem in solutionare. Chiar aseara am retinut in Bors cinci camioane cu cereale pe care le vom insoti pana la destinatarul lor din Romania, sa vedem daca firma respectiva este in regula sau nu din punct de vedere fiscal. In urma rezultatelor pe care le vom concretiza in cateva saptamani, vom vedea cat la suta din cantitatea de marfa intrata in tara a intrat pe mana evazionistilor si cata nu", a precizat seful GF Bihor.
Pe piata autohtona, fiinteaza tot felul de retele prin care marfurile comunitare ajung fara ca cei care importa initial sa plateasca TVA sau altfel de taxe. Care este procedeul? Sa presupunem ca o firma din Olanda sau Germania trimite cu acte in regula in Romania un transport de marfa in valoare de 50.000 de euro. Cel care face transportul poseda CRM-ul necesar si are ca destinatar o firma-fantoma (acest fel de firma este inregistrata la ORC sau CCI, dar nu are depus niciun bilant contabil la fisc. Prin urmare ea poseda documente, facturi sau chitante. Firma fictiva este aceea care nu este inregistrata nicaieri si pune in circulatie documente false) din tara. Aceasta nu plateste TVA-ul de 9.000 de euro si vinde marfa catre o alta firma, de data aceasta o firma corect inregistrata fiscal, la care pune adaos si marfa ajunge la 52.000 de euro. De obicei, firma-fantoma si prima societate corecta din punct de vedere fiscal au relatii pe linie administrativa. Firma corecta revinde marfa mai departe cu 54.000 de eruo, platind TVA numai pe cei 2.000 de euro pe care a obtinut profit. Cel care cumpara la a treia mana plateste si el mai putin decat pretul real de pe piata, care poate ajunge la 61.000 de eruo. Acest pret corect rezulta, in mod normal, din adaugarea TVA-ului la cei 50.000 de euro cu care o firma corecta achizitioneaza aceeasi marfa (TVA care ar fi de 9.000 de euro) + un adaos comercial. Asa se ajunge ca, desi marfa a trecut prin mana a 3-4 intermediari, sa fie totusi mai ieftina decat cea achizitionata si vanduta cu respectarea fiscalitatii. De aceea organele de control si-au indreptat atentia spre firmele care sunt primii clienti ai marfurilor intracomunitare, firmele pe numele carora sunt intocmite documentele initiale pentru ca, de obicei, aceste firme sunt fantome sau fictive.