Produsele traditionale inregistrate in judetul Galati se numara pe degete in timp ce denumirile de origine reprezinta o notiune inca necunoscuta pentru majoritatea producatorilor din agricultura si industria alimentara.

Luni a avut loc la Buzau un seminar pe problema implementarii sistemului de protectie a indicatiilor geografice si a denumirii produselor agricole si alimentare, la intalnire participand opt judete printre care se numara si Galatiul. In momentul de fata pot fi inregistrate produsele agricole si cele pe baza de carne (fierte, sarate, afumaturi) destinate consumului uman, materiile prime de origine animala, branzeturile, ouale, mierea, lactatele, uleiurile si grasimile, fructele, legumele cerealele, pestele, berea. La acestea se adauga bauturile racoritoare din extracte de plante, painea, pastele, prajiturile, dulciurile, biscuitii sau alte produse agricole.

Pentru a primi o denumire de origine un produs trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Acesta trebuie sa fie originar dintr-o regiune, loc specific sau tara, calitatea sau caracteristicile sale sa fie datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani, dar pot aparea si probleme. "Am avut o situatie cu palinca, cand Ungaria a incercat sa inregistreze denumirea. Romania, care produce la randul sau palinca, a facut opozitie iar acum ambele tari au acum dreptul de-a folosi aceasta denumire de origine", ne-a declarat directorul DADR Galati, Petre Grigore.

Produse traditionale, nu denumiri de origine

Trebuie facuta clar distinctia intre sistemul de atestare a produselor traditionale si cel de protectie a denumirilor, care sunt confundate destul de des. Sistemul de atestare a produselor traditionale asigura identificarea produselor traditionale la nivel national, in timp ce atestarea produselor traditionale vine in sprijinul producatorilor care realizeaza acelasi tip de produs, pentru a se asocia si solicita inregistrarea si dobandirea protectiei la nivel national si comunitar a denumirii produsului pe care il realizeaza.

Sistemul de protectie a denumirilor produselor agricole si alimentare asigura protectia denumirii produselor traditionale identificate. In Galati au fost inregistrate pana acum cateva produse traditionale cum ar fi produsele legumicole realizate de Contec Tecuci sau braga Alina, o prezenta timida pe piata de specialitate, dar producatorii agricoli abia incep sa se familiarizeze cu aceste notiuni. "Noi putem vorbi cu ei, ii putem sfatui, dar nu ii putem obliga sa isi inregistreze produsele", precizeaza directorul DADR Galati.