Pentru ca praznuiesc o mare sarbatoare crestina, craiovenii dau importanta mesei de Craciun. Cu noile preturi, aceasta va costa cel putin 200 de lei.Cu toate ca înseamna mai mult decât o masa îmbelsugata, Craciunul este sarbatoarea în care gospodinele acorda o importanta deosebita pregatirii festinului. Toba, caltabosul, piftia, friptura, cârnaciorii, cozonacul si restul bunatatilor de pe masa de Craciun impun însa cheltuieli suplimentare. Carnea de porc, cea mai cautata „delicatesa“ a sarbatorii, se gaseste în galantare la preturi cuprinse între câtiva lei si 20 lei/kilogram (picioare - 3 lei, rinichi - 4-5 lei/kg, cap de porc - 5 lei/kg, ciolan - 8 lei/kg, spata si jambon - 10-11 lei/kg, ceafa - 12-13 lei/kg, cotlet - aproximativ 14 lei/kg, pulpa de porc - 12-14 lei/kg, muschi - 20 lei/kg). Pretul unui kilogram de cârnati proaspeti variaza între noua si 12 lei/kg. Cei care doresc sa prepare cârnatii dupa retete numai de ei stiute pot cumpara intestine pornind de la aproximativ sase lei si carne tocata de la 8 lei/kg. Masa de Craciun nu se rezuma însa numai la carne si la preparate din carne. Pentru un cozonac cumparat, gospodinele vor scoate din buzunar, în functie de umplutura dorita, între trei si sapte lei. Pentru cozonacul italienilor - panetone, gospodinele scot din buzunar între cinci si 28 lei/bucata, iar pentru prajituri, pâna la 27 lei/kg. „Am facut economii în restul anului, acum ne putem rasfata“ O persoana care cumpara un kilogram de cotlet, unul de cap de porc (pentru racituri), un kilogram de cârnati din cei mai ieftini, unul de carne tocata (pentru sarmalute), un cozonac si un kilogram din cele mai ieftine prajituri scoate din buzunar cam 48 de lei. Daca face cumparaturi pentru o familie de patru persoane, efortul financiar pentru o masa modesta se ridica la aproape 200 de lei. În cazul în care mai ia si o sticla de vin ieftina, costul mesei depaseste 200 de lei. „Cu siguranta, masa va costa cu mult peste 200 de lei, mai ales ca este momentul în care pregatim o serie de specialitati. Am facut economii în restul anului, asa ca acum ne putem rasfata“, a spus Marinela G., o gospodina de 40 de ani, din Craiova. Afirmatia este sustinuta si de managerii marilor magazine. „Costul cosului de Craciun variaza în functie de posibilitatile fiecarei familii. Pentru patru persoane, 250 de lei asigura cam tot - pornind de la aperitiv, la vin - pentru câteva zile“, a explicat Gelu Nedelcu, directorul real,- Hypermarket. Ce alimente s-au scumpit Comparativ cu anul trecut, costurile mesei de Craciun nu sunt cu mult mai mari. Chiar si craiovenii spun ca, anul acesta, carnea si preparatele din carne de porc nu sunt mai scumpe decât anul trecut. „Sunt scumpe, dar nu mai scumpe decât anul trecut. Tot cam asa au fost si atunci preturile - poate câtiva bani în plus la kilogram“, a declarat Adelina Petrescu, de 35 de ani din Craiova. „Pretul carnii nu s-a modificat foarte mult comparativ cu anul trecut. Cresterile au fost foarte mici“, a declarat Gelu Nedelcu. Potrivit acestuia, s-au scumpit însa alte produse - pâinea, zaharul. Cea mai mare crestere a înregistrat-o însa uleiul: de la 3,2-3,5 lei/litru la 4,5-5,5 lei.  Lamâile costa foarte mult Si fructele au înregistrat scumpiri fata de anul trecut. Cele mai scumpe sunt însa lamâile, astfel ca gospodinele care se gândisera sa aromatizeze prajiturile cu coaja si suc de lamâie intra la cheltuieli. „Preturile sunt ceva mai ridicate decât anul trecut. Costul bananelor a ramas cam la fel, iar portocalele sunt putin mai scumpe. Lamâile s-au scumpit cel mai mult, ajungând la 50-55 lei/kg“, a explicat Victor Grecu, unul dintre comerciantii din Piata Centrala.Partea nu tocmai fericita este ca nu este exclus ca în perioada urmatoare sa apara noi scumpiri în piata, mai ales ca reprezentantii industriei alimentare au anuntat noi scumpiri, în special la lapte si produsele lactate (cu 10-15%).