Patronatele din industria agroalimentara solicita reducerea taxei pe valoare adaugata (TVA) nu numai la paine, ci la toate produsele agroalimentare, iar asta pentru ca seceta afecteaza intregul sector. ,,Romania este deocamdata singura tara din Europa cu un TVA atat de ridicat la produsele alimentare. In Marea Britanie, principalele produse, precum laptele sau carnea, au TVA zero. Deci in alte state din vestul Europei, unde veniturile populatiei sunt cu mult mai mari, gasim TVA la alimente de 2,3,5%. Romania are cel mai inalt TVA pentru produse alimentare, in conditiile in care are cel mai mic venit mediu pe cap de locuitor la nivelul UE", a declarat Valeriu Steriu, vicepresedintele Patronatului Romalimenta. Acesta sustine ca nu este vorba numai despre seceta in acest caz, aceasta doar acutizand problemele din sectorul agroalimentar. Pe langa o reducere a productiei de cereale la nivel Europei, seceta a dus la scumpirea furajelor, fapt ce se va traduce, inevitabil si in pretul alimentelor. In ceea ce priveste impactul asupra bugetului determinat de reducerea TVA, Valeriu Steriu a precizat ca acesta va fi unul pozitiv, care se va traduce prin diminuarea pietei negre. ,,In industria laptelui, anual nu intra la buget, datorita vanzarii pe piata neagra, peste 100 de milioane de euro. O reducere a TVA ar putea insemna astfel colectarea la fondul de stat a cel putin 30% din aceste sume", a subliniat Steriu.