Romania a obtinut 2,6 milioane de tone de grau dupa ce a recoltat peste 90% din suprafata cultivata. Productia este considerata de specialisti ca fiind cea mai mica din 1940 pana acum, iar pentru panificatie va fi disponibila o cantitate de cel mult 1,3 milioane de tone. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, anunta in urma cu o luna ca "recolta de grau din 2007 va depasi trei milioane de tone si nu va pune in pericol securitatea alimentara a tarii, chiar daca necesarul de grau este de 3,5 milioane de tone". "In acest moment, Ministerul Agriculturii ar trebui sa intervina pe piata cerealelor, asigurand o rezerva de stat a graului, insa pana in prezent nu exista un plan concret ", a declarat vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Valeriu Tabara. Producatorii agricoli spun ca din cele 2,6 milioane de tone de grau, doar 50 % se pot utiliza in panificatie, restul fiind pastrate in gospodariile individuale, pentru autoconsum. "Din cele 2,6 milioane de tone de grau, jumatate este in gospodariile individuale, iar acest grau nu este comercial. Prin urmare, vorbim doar de 1,1-1,3 milioane de tone de grau comercial, fata de un necesar de peste trei milioane de tone, iar aceasta diferenta va fi asigurata din importuri", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.