Dupa disponibilizarea celor 1.800 de salariati si inchiderea uzinei in aprilie, Tractorul Brasov a fost scos la vanzare. Potrivit Mediafax, activele uzinei Tractorul Brasov, aflata in lichidare, vor fi scoase la vanzare la 5 iulie, la pachet. Pretul de pornire al licitatiei a fost fixat la 77 milioane de euro. Cea mai atractiva parte a activelor pare sa fie chiar terenul apartinand uzinei. Pretul unui metru patrat in zona se vinde cu circa 100 de euro, in timp, un calcul simplu arata ca terenul apartinand uzinei ar urma sa fie vandut cu mai putin de 23 de euro pe metrul patrat. Directorul general al Tractorului Brasov, Serban Titu, ne-a declarat ca uzina detine 123 de hectare de teren. "Cine va lua activele bineinteles ca va lua si terenul", a precizat Serban Titu.

In cazul in care Casa de Insolventa Transilvania, lichidatorul uzinei, nu va primi nicio oferta pentru intregul activ functional sau pentru ansamblul de bunuri mobile, in integralitatea lor, atunci activele Tractorul vor fi vandute pe module viabile, se arata in anuntul de licitatie.
Modulul de fabricatie tractoare si utilitati energetice, principalul activ, este scos la vanzare la un pret de 43 de milioane de euro si este format din mai multe sectii de fabricare utilaje agricole, caile ferate uzinale, cladirea administrativa, 15 camere de camin, trei apartamente, marca UTB si unele creante.
Al doilea activ este alcatuit din sectoarele calde, turnatorie fonta, turnatorie neferoase si forja, care va fi scos la vanzare separat pe cele trei componente. Pretul de pornire al licitatiei pentru turnatoria de fonta este de 8,1 milioane de euro, pentru forja 4,4 milioane de euro, iar pentru turnatoria de neferoase 1,5 milioane de euro.
Al treilea modul are in componenta 33 de active, vandute separat fata de principalul activ. Ansamblul de bunuri mobile este format din patru pachete de utilaje uzate si va fi scos la vanzare la pachet, la un pret de pornire al licitatiei de 2,43 milioane de lei. In cazul in care nu se va inregistra nicio oferta pentru vanzarea in integralitate a acestui ansamblu, atunci lichidatorul uzinei va permite cumpararea activelor pe cele patru pachete.

Terenul uzinei, o comoara imobiliara

Un calcul simplu, arata ca, daca scadem din cele 77 de milioane de euro, reprezentand pretul de pornire al licitatiei, valoarea totala a acestor active, rezulta ca pretul celor 123 de hectare de teren ale uzinei se ridica la 27, 5 de milioane de euro. Astfel, pretul unui metru patrat se ridica la 22,41 de euro. Suma este una mai mult decat atractiva, in conditiile in care, potrivit consultantului imobiliar al agentiei brasovene Prosmart, Sebastian Vitta, pretul unui metru patrat in zona ajunge la 100 de euro.
Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, declara recent ca printre investitorii interesati sa cumpere activele Tractorul se regasesc compania indiana Mahindra&Mahindra, dar si investitori romani precum Gigi Becali, fratii Paunescu si Ilie Carabulea, patronul de la Atlassib.
Actionarii Tractorul Brasov sunt AVAS , cu 80,18%, SIF Transilvania, cu 17,15% si alti actionari, cu 2,67%.