Sefii minerilor din Valea Jiului au cheltuit in 2006 aproape 90.000 de euro cu deplasarile in tara si strainatate, Mongolia, Finlanda sau Sri Lanka fiind cateva dintre tarile unde acestia au fost in interes de serviciu sau la cererea ministrilor de resort.
In urma solicitarii ministrului economiei si comertului, Varujan Vosganian, pe site-ul MEC a fost publicat, la inceputul acestei saptamani, raportul de activitate referitor la programul deplasarilor in strainatate al angajatilor CNH. Atat deplasarile, cat si costurile deplasarilor directorilor unitatilor miniere si ale celor din CNH figurau ca informatii "secrete de serviciu", fiind clasificate inca din anul 2004.
Potrivit MEC, pe parcursul anului trecut, conducerile unitatilor miniere subordonate companiei au plecat in 19 deplasari in strainatate, in Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Germania, Finlanda, Austria, Mongolia, Italia, Olanda, Franta, Portugalia, Elvetia, Sri Lanka, Estonia. Toate deplasarile figureaza ca au fost facute pentru schimburi de informati in domeniul minier, vizitarea unor proiecte miniere sau pentru participarea la seminarii si simpozioane.
"Conducerile unitatilor miniere subordonate CNH au cheltuit, in cursul anului trecut, aproape 90.000 de euro pe deplasarile in tara si strainatate", a declarat ministrul Varujan Vosganian.
In urma articolelor de presa aparute la inceputul anului, referitoare la cheltuielile pentru deplasarile in strainatate ale sefilor CNH, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a dispus ca, incepand cu 6 ianuarie 2007, informatiile referitoare la cheltuielile de delegatie in tara si strainatate ale personalului CNH sa fie trecute la informatii cu caracter public.
Deplasari din ordinul ministrului
Raportul privind deplasarile directorilor CNH a fost publicat marti pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Comertului, iar din aceasta reiese ca Valeriu Butulescu a participat in perioada 22-23 decembrie 2006, in Sri Lanka, la simpozionul international cu tema "Protectia mediului ambiant", sau la Forumul International Minier "Discover Mongolia", in calitate de traducator, in perioada 11-18 septembrie 2006. In Mongolia, Butulescu a fost insotit de inginerul Ioan Udrea.
In raportul MEC se arata ca directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a efectuat deplasari la seminarii pe teme ca "A 15-a sesiune anuala a Comitetului pentru Energie Durabila din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a ONU" sau "Probe tehnologice la uzina producatorului instalatiei mobile de producere a azotului (instalatie de inertizare)" in Polonia, Cehia, Germania, Austria si Elvetia, numarul total al zilelor petrecute in deplasarile din cele cinci state ridicandu-se la 24. Deplasarile directorului general al CNH s-au facut conform mai multor ordine ale ministrului economiei.