Fermierii vor primi subventia de la UE incepand cu 1 octombrie 2007, cel mai devreme. Spre bucuria doljenilor, chiar si cei care nu au apucat sa-si inscrie terenul in Registrul Fermelor vor putea depune cererile pentru plata directa.
Conform datelor centralizate de Agentia pentru Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj, pana in acest moment, in Registrul Fermelor au fost inscrise 352.000 de hectare de teren. Acestea reprezinta aproximativ 68% din suprafata agricola a Doljului, estimata la 517.000 de hectare (daca scadem cele aproape 23.000 de hectare din patrimoniul ADS Dolj). "Numarul fermierilor care si-au inscris terenul in Registrul Fermelor se ridica la aproximativ 80.000", a declarat ieri Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj, in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit acestuia, in baza Registrului au fost intocmite tabelele nominale pe zile si ore cand fermierii trebuie sa depuna cererile la centrele locale ale APIA Dolj. "Vor putea depune solicitari si cei care nu s-au inscris inca in Registru. Astfel, nu e exclus ca numarul celor care vor solicita subventia sa fie mai mare de 80.000", a declarat Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj.
Doua cereri pe aceeasi suprafata atrag dupa sine anularea subventiei
Fermierii care nu vor putea sa se prezinte la centrele locale ale APIA Dolj la care sunt arondati in data si la ora la care sunt programati pot sa se prezinte la respectivele centre in orice alta zi. "Vor putea insa sa-si depuna cererea dupa ultima persoana programata in ziua respectiva", a spus Sergiu Dragancea.
In ceea ce priveste persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu pot sa se deplaseze la centrul APIA, pot sa trimita pe altcineva in locul lor. "In aceste cazuri, declaratia notariala nu este obligatorie. Totusi, mostenitorii trebuie sa se inteleaga intre ei pentru ca daca vor fi depuse doua cereri pe acelasi teren banii se pierd", a adaugat Dragancea.
Cont la orice banca doresc
Alt aspect extrem de important este acela al contului. "Fermierii pot sa-si deschida cont la orice banca doresc. Anul trecut au fost situatii in care fermierii si-au deschis cont, insa, pentru ca nu au avut rulaj pe o perioada de trei luni, banca a inchis din oficiu contul", a afirmat Sergiu Dragancea. Drept urmare, potrivit acestuia, APIA a demarat discutii cu bancile pentru a vedea cum se poate remedia aceasta situatie. Fermierii ar trebui insa sa stie ca pot opta pentru varianta cont de card. "O prima conditie pentru primirea subventiei este aceea de a deschide un cont in care sa li se livreze banii. Vom lua in considerare si conturile de card", a mai spus Dragancea.
Cand se depun cererile pentru subventie
Fermierii pot depune solicitarile pentru subventia de la UE, sub forma de plata directa, in perioada 1 martie - 15 mai. Cei care vor depune cererile in perioada 16 mai - 11 iunie vor primi penalizari in valoare de 1% pe zi de intarziere din valoarea sumei ce le-ar reveni. Cei care vor depune cererile dupa 12 iunie vor pierde subventia pe 2007.