Statul vrea sa vanda pachetul majoritar de actiuni pe care il detine la ACSA Craiova. Societatea este doar actionar minoritar cu 49% la DAEWOO. Teoretic, investitorul de la ACSA poate sa nu detina controlul la DAEWOO in cazul in care statul vrea sa vanda altcuiva pachetul majoritar de 51%. Datoriile la stat ar putea duce fabrica sub sechestru.
Comisia de privatizare a anuntat la inceputul acestei saptamani ca va scoate la vanzare in prima decada a lunii martie pachetul majoritar de 72,4% din actiunile AUTOMOBILE CRAIOVA SA (ACSA). Dupa cum se stie, in prezent, ACSA este actionar minoritar, cu o detinere de 49% din capitalul social al DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA (DWAR). Practic, statul scoate la vanzare pachetul de actiuni prin care se poate detine controlul actionarului minoritar al DWAR.
Pachetul majoritar de 51% detinut de coreeni a fost rascumparat anul trecut de DWAR, insa actiunile sunt suspendate de la vot si nu dau dreptul nici la dividende. "Potrivit legii societatilor comerciale, actiunile pe care o companie si le rascumpara nu dau dreptul la vot si nici la dividende. O societate nu se poate detine pe sine. Legea permite anularea actiunilor sau instrainarea acestora", a precizat Valeriu Garlea, purtatorul de cuvant al DWAR.
La fel considera si Gheorghe Celea, directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Dolj. "Cei care cumpara actiunile controleaza ACSA, dar AGA trebuie sa decida ce se va intampla cu cele 51% din actiunile societatii", a spus Celea. Practic, in prezent statul controleaza DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA, dar nu detine si nu vinde pachetul majoritar de actiuni de la aceasta societate. Numai AGA poate decide ce se poate intampla cu cele 51% din actiuni. In cazul de fata statul roman. Statul poate decide in AGA, ca actionar majoritar al ACSA, sa vanda pachetul de 51% din actiuni separat. Cu alte cuvinte, teoretic este posibil ca investitorul care va prelua controlul asupra ACSA sa nu controleze automat DWAR.
Actionarii minoritari, pusi pe jar
Potrivit comisiei de privatizare, ofertele urmeaza sa fie primite in termen de 30 de zile de la publicarea anuntului de vanzare. Totodata, vor fi demarate discutii cu reprezentantii actionarilor minoritari ai ACSA, pentru a le proteja interesele. Cel mai important actionar minoritar al ACSA este SIF Oltenia (cu 22%), societate al carei presedinte, Dinel Staicu, a declarat: "Ei nu pot sa privatizeze DAEWOO, ci ACSA. Au facut comisii de privatizare pe criterii politice, fara sa tina cont de noi. Eu am primit 500 - 600 de petitii de la micii actionari, care m-au rugat sa le reprezentam interesele. Indiferent ce investitor va veni, trebuie sa stie ce se intampla cu datoriile la stat ale societatii. Comisia, la ora asta, nu stie ce privatizeaza: ori active, ori actiuni. Cred ca aici nici macar nu e vorba de coruptie, ci de prostie". Staicu a facut referire la datoriile de 752 de milioane de euro pe care fiscul le imputa DWAR ca taxe vamale la importurile de componente auto in perioada 1994 - 2001, pentru anularea carora societatea se lupta cu organele de control in instanta. Daca datoriile sunt recunoscute de instanta, intreaga fabrica ar ajunge sub sechestru si ar putea fi vanduta ca active, fara sa mai fie necesara vanzarea actiunilor. Prejudiciati ar iesi de aici micii actionari si SIF Oltenia. In fine, si membrii comisiei de privatizare recunosc ca sunt probleme nerezolvate in legatura cu datoriile societatii, cu terenurile si actionarii minoritari. Trebuie spus ca statul asteapta oferte in termen de 30 de zile de la publicarea anuntului de vanzare. Totodata, comisia va demara discutii cu actionarii minoritari ai ACSA. Pana acum, cei mai interesati de preluarea DAEWOO au fost americanii de la FORD si GENERAL MOTORS.
ELECTROPUTERE - scoasa la vanzare
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a publicat ieri anuntul de vanzare pentru pachetul majoritar de 62,8% din actiunile societatii ELECTROPUTERE Craiova. Potrivit acestuia, potentialii investitori trebuie sa depuna ofertele pana cel tarziu pe 26 martie 2007. Totodata, AVAS precizeaza ca este posibil ca pachetul de actiuni detinut de stat sa se diminueze ca urmare a iesirii din patrimoniul societatii a unor active ce fac obiectul unor litigii. Concret, este vorba de terenuri revendicate in baza Legii nr. 10/2001, care ar valora 1,7% din capitalul social al firmei. Directorul general al societatii, Cornel Mondea, a declarat ieri ca activele aflate in litigiu nu vor afecta procesul de privatizare. "Este vorba de 3.000 de metri patrati de teren. Noi am inclus suprafetele in caietul de prezentare pentru ca pe ele se afla utilitati", a afirmat Mondea. ELECTROPUTERE Craiova are si ea destule probleme: datorii de aproximativ 40 de milioane de euro catre bugetul de stat, lucreaza la doar 20% din capacitatea reala, iar anul trecut a avut pierderi financiare de 50,1 milioane de lei. In cazul in care aceasta ultima tentativa de privatizare nu va reusi, societatea va fi vanduta la bucata. De fapt, interesul multora se leaga de aceasta ultima varianta, avand in vedere ca numai terenul pe care se afla amplasata uzina a fost estimat de agentiile de specialitate la peste 125 de milioane de euro.