Accesul gratis la Internet este un serviciu care domina deja marile metropole ale lumii, in special in SUA. In fapt, el consta in furnizarea gratuita de Internet fara fir intr-o arie anume. Potrivit directorului executiv al ANISP, asemenea servicii sunt deja consacrate in zona marilor hoteluri, in parcarile marilor orase, in zona hypermarketurilor, pe bulevardele principale. Facilitatile sunt oferite de catre proprietarii unor companii din diverse domenii, care doresc astfel sa atraga cat mai multi clienti. Desigur, interesul acestora este si de a-si vinde reclamele pe Internet, acoperind astfel costurile acestui serviciu pus gratuit la indemana utilizatorilor, ne-a explicat Gheorghe ßerban.
Spre exemplu, oricine are un calculator portabil cu modem wireless pentru Internet va putea sa aiba acces gratuit la serviciu, daca se va afla in una dintre zonele acoperite de acesta. Directorul executiv al ANISP ne-a precizat ca firma americana care va veni anul acesta si in Romania pentru a implementa acest serviciu este interesata de circa 200 de zone din toata tara, zone aglomerate si de interes pentru cetateni, unde va exista acces gratuit si nelimitat la Internet. Firma americana isi va acoperi costurile prin vanzarea spatiului publicitar pe Internet.
In prezent, aceasta forma de acces gratuit la Internet prin sistemul fara fir (wireless) este prezenta la noi in tara doar in unele universitati sau in perimetrul unui lant de hypermarketuri.

Internetul, inca scump pentru romani

Serviciile de Internet din Romania sunt inca scumpe fata de ofertele din alte tari si nici nivelul calitativ al serviciilor oferite, cum ar fi viteza de lucru, conectivitatea, nu se ridica la standardele de afara, ne-a explicat Gheorghe ßerban. El a aratat ca, spre exemplu, o conexiune foarte buna la Internet la Paris costa 29 de euro pe luna, ceea ce poate reprezenta 1% din venitul unui francez.
Aceeasi conexiune la Internet costa la Bucuresti 10 euro pe luna, ceea ce inseamna aproximativ 5% din venitul mediu al unui roman. In plus, nu se pot compara inca standardele de furnizare a serviciilor de Internet de la noi cu cele din tarile UE, nici in ceea ce priveste viteza, disponibilitatea serviciului si elementele de suport, a mai aratat directorul executiv al ANISP.