Comisia de privatizare CEC a propus vineri Guvernului sa opreasca privatizarea bancii. Decizia vine dupa ce a fost deschisa singura oferta imbunatatita care a venit din partea National Bank of Greece.
Oferta facuta de banca elena este de circa 560 de milioane de euro pentru 69,9 la suta din actiunile CEC.
"Cealalta participanta (OTP) nu a venit cu o oferta imbunatatita. Comisia de privatizare a analizat oferta NBG, in contextul in care nu a existat competitor in faza finala. Decizia Comisiei de Privatizare a fost de a propune Guvernului stoparea procesului de privatizare", a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, citat de Mediafax.
Acesta a mai precizat ca "suma oferita pentru CEC este sub ceea ce am asteptat".
Cu toate acestea, ministrul Vladescu sustine ca in urmatorii doi ani procesul de privatizare a CEC nu va fi reluat, dar nu a exclus reluarea procesului dupa aceasta perioada.
Conform spuselor ministrului, nefinalizarea procesului de privatizare a fost cauzata de lipsa de interes din piata bancara pentru achizitii si de pozitia mai putin solida a CEC din ultima vreme.
Dupa cum se stie, statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice (MFP), a scos la vanzare pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC, in faza finala pentru privatizarea CEC au ramas bancile OTP Ungaria si National Bank of Greece. OTP Bank s-a retras din cursa in ultimul moment, fara sa mai depuna alta oferta financiara imbunatatita.

Majorare de capital si schimbarea conducerii CEC

In acelasi timp, MFP va propune Guvernului majorarea capitalului Casei de Economii si Consemnatiuni cu aproximativ 150 de milioane de euro si are in vedere numirea la conducerea bancii a unei echipe de management pe baza de contract cu clauze de performanta. Reprezentantii ministerului mai cer si schimbarea conducerii CEC. "Majorarea de capital este un lucru normal pentru o banca ce trebuie sa-si imbunatateasca situatia si, in consecinta, va avea nevoie de multi bani", a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
Acesta a mai spus ca, in cazul in care Guvernul va fi de acord cu propunerea ministerului, majorarea va fi facuta pana la finele acestui an. Vladescu considera ca banca va trebui sa treaca rapid la o noua faza de restructurare atat la nivelul retelei, cat si al personalului, fara ca aceste schimbari sa insemne neaparat o reducere.

Pro si contra

Decizia de a opri vanzarea bancii reprezinta o victorie impotriva privatizarilor fara noima, pentru ca statul trebuie sa-si pastreze pozitii in sistemul bancar, a declarat ieri pentru NewsIn analistul economic Ilie ßerbanescu.
Pe de alta parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca anularea privatizarii CEC reprezinta o decizie gresita, iar consecinta ei este aceea ca sumele importante necesare pentru capitalizarea bancii vor fi platite de catre contribuabili.
La randul sau, Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea (FP), nu stie ce se va intampla cu banii pe care Fondul urma sa-i primeasca din privatizarea CEC. In opinia lui Paunescu, FP ar putea primi un pachet de actiuni la CEC in locul banilor.