Muzeul Taranului Roman (MTR) sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sarbatori ale calendarului religios taranesc.
Duminica, 13 septembrie, intre orele 10.00 si 18.00, la MTR, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri ofera publicului noi intalniri, ateliere si demonstratii cu artisti si mesteri iconari.
Organizatorii Targului iconarilor si al mesterilor cruceri ne propun sa redescoperim frumusetea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei traditionale si indeosebi icoanelor. Mesterii populari pun mare pret pe calitatea tehnicii si a mestesugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, fara kitschul caracteristic obiectelor realizate cu mijloace industriale pentru scopuri comerciale.
Targul este asemenea unui praznic, celebrand sfinti protectori, heruvimi desprinsi din cetele ingeresti - Crucea in variante pictate pe icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre.