grecia.de-weekend.ro informeaza: Insula Creta - Plaje de vis, istorie antica si vin parfumat
Desi este parte din Grecia, insula Creta se remarca datorita personalitatii sale distincte si farmecului propriu. Chiar daca ati vazut mare parte din Grecia pana la acest moment, Creta va va surprinde cu propriul ei stil de viata, peisaje unice si o colectie impresionanta de muzee si obiective turistice menite a va impartasi din secretele primei civilizatii din Europa.


Plaja Balos, insula Creta

Creta este cea mai mare insula din Grecia, fiind binecuvantata atat cu plaje extraordinare, cat si cu peisaje muntoase impresionante si vai fertile. Remarcabila nu doar datorita trecutului sau absolut fascinant, ci si datorita culturii gastronomice deosebite, insula Creta are cate ceva pentru fiecare. Este, intr-adevar, un mic univers ce abunda in comori nemaivazute in alt colt al lumii.
Datorita pozitiei sale geografice, aceasta fiind situata intre Africa, Europa si Asia Minor, dar si climei blande, Creta a devenit un " centru cultural inca din vremurile neolitice. Impresionant este ca prima asezare preistorica din Creta dateaza din jurul anului 6000 ien., mestesugarii intr-ale bronzului ajungand aici in jurul anului 2600 ien. Acesta a fost momentul in care magnifica civilizatie minoica a inceput, atingand apogeul in anul 1950 ien., odata cu ridicarea impunatoarelor palate din Knossos, Malia si Faistos.
Fiind o insula foarte mare, Creta este impartita in patru regiuni administrative, fiecare cu personalitatea sa. (Chania, Rethymno, Heraklion, Lasithi/


Insula Creta, regiunea Chania

Chania, situata in vestul insulei, se remarca datorita impunatorilor Munti Albi (Lefka Ori) si parcului sau national ce domina cea mai mare parte a regiunii. Dupa cum va puteti inchipui, Chania este o destinatie de vacanta ideala, atat pentru cupluri aflate in cautarea romantismului, cat si pentru familii cu copii care vor sa se bucure de plaje scaldate de apele cristaline ale Marii Egee, precum Efalonisi, Balos si Falassarna, monumente istorice inedite si povesti venetiene. Chania Town si-a pastrat farmecul venetian al secolelor trecute, turistii avand sansa de a se plimba pe un labirint de stradute pietruite si admira cladiri romantice, construite in stil venetian. Regiunea este de asemenea faimoasa pentru specialitatile sale culinare si vinul local, considera a fi unul dintre cele mai bune din Grecia.

Insula Creta, regiunea Rethymno


Cea mai micuta regiune a Cretei, Rethymno, se ascunde intre Muntii Albi si Muntele Psiloritis. Este o destinatie ideala pentru cei aflati in cautarea unor vacante linistite, departe de agitatia caracteristica lunilor de vara in Grecia. Chiar daca nu se remarca datorita dimensiunilor, regiunea nu dezamageste cand vine vorba de plaje de vis, peisaje montane superbe, biserici bizantine si monumente istorice fascinante. Un loc mitic in Rethymno este pestera Ideon, ce se pare ca a fost locul unde a locuit Zeus in anii copilariei.

Aici veti avea sansa de a vizita sate de munte traditionale si de a va caza in complexe turistice luxoase din Bali, Agia Galini, Plakias si Adelianos Kampos, unele dintre cele mai populare destinatii turistice din regiune. Rethymno Town impresioneaza prin arhitectura medievala si un port turistic ce aminteste de dominatia venetiana. Rehtymno este situata departe de frenezie, dar indeplineste toate standardele necesare unor vacante de neuitat.


Regiunea Rethymno, Bine de stiut !
Multe sate pitoresti autentice
Golfurile Souda, Amoudi si Damioni, o plaja cu nisip alb, pe o portiune de 600 metri si cu ape limpezi
Regiune cunoscuta pentru plaje, intrarea lina in apa, apa linistita
Despre cazare in aceasta regiune am scris aici: Recomandare cazare in regiunea Rethymno


Insula Creta, regiunea Heraklion

Ajungem acum in cea mai mare si populata regiune a Cretei: Heraklion. Probabil ca multi dintre voi ati auzit deja de aceasta regiune, si acest lucru nu este de mirare din moment ce regiunea ofera o varietate de facilitati pentru turisti de toate varstele, si se bucura de sate pitoresti, vai intesate de plantatii de maslini, si podgorii intinse, sursele unora dintre cele mai renumite vinuri grecesti.
Heraklion este incadrata cu nonsalanta de doua lanturi muntoase impunatoare, Muntele Psiloritis la vest si Dikti la est. Acesta este locul unde veti descoperi urmele civilizatiei minoice, ilustrate de palatele minoice din Knossos si Phaestos. Bineinteles, plajele sun nelipsite, iar, spre deosebire de celelalte regiuni, Heraklion se bucura si de o viata de noapte activa mai ales in Malia, Agia Pelagia si Hersonissos. Cei care calatoresc cu familia si vor sa se bucure de zile de vacanta relaxante ar trebui sa se orienteze spre sudul regiunii.


Insula Creta, regiunea Lasithi

Ultimul popas in Creta va fi in regiunea Lasithi, nu foarte cunoscuta printre romani, insa acest lucru poate fi considerat si un avantaj. Regiunea se afla in extremitatea sudica a Cretei, unde muntii deja isi pierd din impetuozitate si se lasa inlocuiti de plaje intinse, o padure mitica de palmieri, si morile de vant de pe Platoul Lassithi, cel mai mare platou din Creta. Regiunea gazduieste de asemenea si orase foarte frumoase, precum Ierapetra, Sitia, Neapoli si Ayios Nikolaos, si statiuni turistice de lux.
Regiunea Lasithi gazduieste multe dintre ramasitele antice, ruine minoice (Vasiliki, Fournu Korfi, Zakros, Pyrgos si Gournia) dar si multe sate pitoresti
Despre cazare in aceasta regiune am scris aici: Recomandare cazare in regiunea Lasithi.
Insula Creta nu dezamageste indiferent de regiunea aleasa a va gazdui pe durata sejurului. Fie ca va stabiliti un itinerariu in functie de preferinte, sau va lasati ghidati de intuitie, la fata locului, aceasta insula va va surprinde cu peisaje incredibile, plaje minunate si obiective turistice unice in lume. Trebuie doar sa pasiti pe taramul ei si sa o lasati sa vi se dezvaluie.