Doamna doctor Olga Simionescu a postat pe pagina sa de facebook un text cu informatii utile in aceste zile. Ce este de facut in cazul iritatiilor pielii de la substantele dezinfectante si/sau manusi de cauciuc
Ca raspuns la solicitarile din noapte/zi care-mi umplu whatsapul cu imagini referitoare la iritatii ale pielii de la substantele dezinfectante si/sau manusi de cauciuc, va dau mai jos cateva explicatii pe intelesul tuturor.
Aceste iritatii pot aparea pe un tegument anterior normal sau pe unul cu suferinta preexistenta (era deja uscat de la o dermatita atopica, de exemplu). Leziunile sunt rosii la culoare si acompaniate de mancarime (prurit) sau de usturime. Aceste suferinte inflamatorii se numesc dermatite de contact si pot fi iritative (cu marginea taiata brusc) sau alergice (au forma supraacuta/ acuta - vezicule; forma subacuta: scuame, rar forma cronica; ele pot fi suprainfectate si prezinta atunci cruste/coji). Diferenta in principal intre dermita iritativa si cea alergica este data de mecanism: cea iritativa apare la primul contact cu agentul iritant, cea alergica presupune un contact prealabil si apare prin mecanism alergic.

Ce este de facut

1. Preventie:
a. Folisiti sapunuri care nu usuca (de exemplu gel de dus Sabon cu uleiuri hidratante).
b. Folositi biocide/ dezinfectante de calitate superioara si nu de provenienta incerta.
c. Umblati cu solutia biocida la dumneavoastra si nu folositi orice de la supermarket .
d. Testati orice solutie facand o dunga in treimea inferioara a antebratului si asteptati 24 de ore. Dermatita de iritatie determina repede inrosirea, iar cea alergica are un mecanism intarziat, de minimum 24-48 de ore. Daca exista deja o alta suferinta si pielea este sensibila sau uscata: cremuiti cu un produs cu molecula calmanta (imi place Rituals emulsie de maini, alba sau rosie). Eu le-am luat de pe net.
Odata cu varsta, tegumentul se deshidrateaza si emolierea trebuie sa fie de rutina. Spalarea cu sapun este obligatorie, in orice suferinta dermatologica. Acum, in plus, ne protejeaza de infectia COVID-19.
2. Tratament:
a. daca iritatiile nu umfla mana (nu sunt supraacute cu edem), le puteti trata acasa cu dermatocorticoid bland (de exemplu Advantan ungvent) de 2 ori/zi, 3 zile, plus o molecula calmanta (de exemplu Avene crema pentru piele intoleranta, iritata); dupa cele 3 zile, emoliere din belsug cu Rituals emulsie pentur maini. Puteti lua si un antihistaminic, de tip Claritine, o tableta pe zi, la ora 9.00
b. Daca este o forma foarte severa, aveti nevoie de un tratament mai puternic si trebuie sa va consulte un medic specialist.
3.Testare daca este vorba despre o alergie, prin patchteste (ulterior perioadei de urgenta, se lipesc pe spate).
4. Exista manusi hipoalergenice, dar acum sunt un lux.

Am scris cele de mai sus constienta ca un caz se trateaza la medic si nu prin facebook. Nu sunt legata la companiile Pharma si ce v-am indicat sunt doar preferatele mele; mai sunt si altele foarte bune, desigur. Ma gandesc insa la situatia in care suntem si cred ca este un ajutor.

Zi cu soare sa aveti!
Nihil sine Deo!