Pe pagina sa de Facebook, Florian Popa Micsan a postat un text intitulat: Despre rautate si ura. Reiau acest text, in care este vorba, deloc intamplator, despre mama mea.
O femeie, invatatoare, mergea pe strada. Terminase orele la scoala si se indrepta spre casa. Din senin, un barbat necunoscut i-a aplicat un croseu scurt, dar puternic, in piept. Cand femeia a relatat aceasta intamplare, plangea. Lacrimile ei nu veneau de la durerea fizica, ci de la socul psihic.
- De ce ar face cineva asa ceva? Nu e absurd? - se intreba ea.
Raspunsul l-am aflat citind o stire despre Lilu, o celebra prezentatoare de stiri din Republica Moldova. Lilia Ojovan a identificat un virus mult mai periculos decat coronavirusul. Ea afirma ca nu ne ucide coronavirusul, ci rautatea. Aproape toata lumea e stresata de psihoza gripei, dar in realitate scapam din vedere ca unii dintre cei mai periculosi virusi subzista in mintea si in sufletul unor oameni.
Eu nu voi face greseala de a considera ca izvorul rautatii este sufletul omului. La prima vedere esti tentat sa spui ca ura contra unui segment al populatiei vine din rautate.
Daca intrebati un istoric, el va afirma ca rautatea este numitorul comun al tuturor atrocitatilor si smintelilor.
- Cand nazistii semnau ordine si legi absurde prin care decimau popoare intregi.
- Cand oamenii de stat semnau legi prin care desfiintau partide, dizolvau parlamente si instaurau dictaturi.
- Cand politicienii vremelnici exterminau clase sociale si elite politice, stiintifice, economice si culturale.
Daca intrebati un psiholog, acesta va zice ca rautatea vine din lipsa de iubire, ca rautatea este posibila doar in absenta iubirii.
Daca intrebati un preot, acesta va spune ca rautatea vine din ignorarea celei mai importante porunci: sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti.
Traim intr-o ambianta de ura si de rautate, de vulgaritate, de absenta a milei, a intelegerii, a simpatiei si a bunavointei. Aceasta atmosfera perverteste sufletul. Nu doar lovirea cu pumnul raneste sufleteste si trupeste, ci si cuvantul.

P.S. Invatatoarea lovita cu pumnul in piept se numeste Areta Sandru, si era mama lui Mireille. Episodul s-a petrecut pe cand Areta era invatatoare, la o scoala de pe Str. Muntii Carpati, din Sectorul 5.