Inhalatiile cu aburi sunt un remediu naturist foarte important atunci cand esti racit si un adevarat medicament pentru mucoasele inflamate si congestionate. Aburii umezesc caile respiratorii, fluidifica secretiile si stimuleaza eliminarea lor, iar prin combinarea cu plante medicinale si cu uleiuri esentiale distrug agentii patogeni, dezinfecteaza caile respiratorii, calmeaza iritatia gatului.
Inhalatiile sunt recomandate in caz de nas infundat, durere de gat, de cap, gat uscat, viroze etc. Se fac de obicei seara, inainte de culcare, dupa ce in prealabil camera a fost aerisita si incalzita. Se pune apa la foc, iar cand incepe sa clocoteasca se adauga plante medicinale uscate. Cele mai indicate sunt musetelul, cimbrul, salvia si busuiocul. Se acopera vasul cateva minute, apoi iti pui pe cap un prosop si stai 10-15 de minute deasupra vasului care emana aburii vindecatori, cu efect emolient, calmant, antiinflamator. Inhalatii mai poti face punand in apa pana la 10 picaturi de uleiuri esentiale de eucalipt, menta, cimbru, lavanda, cuisoare, care au rol descongestionant, expectorant, antiinfectios, antiviral.
Un tratament naturist din batrani, pe care multi l-au uitat in zilele noastre, este cel cu fiertura de varza. Se pune apa la fiert in care se adauga un sfert de capatana de varza. Se lasa pe foc circa 15 minute, apoi se da de-o parte si se fac inhalatii, foarte bune in caz de durere de cap.
Dupa ce ai facut inhalatiile, ca sa nu respiri direct aerul mai rece din camera, ar fi bine sa stai cu fata acoperita circa 20 de minute, cu acelasi prosop pe care l-ai avut pe cap sau sa respiri printr-o batista, pana se face reacomodarea cailor respiratorii la temperatura mediului ambient.