Managerul Institutului Matei Bals din Capitala, Adrian Streinu Cercel, a afirmat, miercuri seara, la Antena 3, ca unul dintre scenariile luate in calcul este acela ca in urmatorul an 80 la suta din populatia de 20 de milioane de locuitori a Romaniei ar putea sa faca infectia cu coronavirus. Prof. Streinu-Cercel sustine ca varful epidemiei va fi dupa Paste, cand romanii se vor reuni in familii pentru petrecerea sarbatorii, dar ca nu ar trebui sa faca asta, fiindca cea mai vulnerabila parte din societate sunt varstnicii, in randul carora infectia cu COVID-19 poate fi fatala. Medicul mai explica si faptul ca cea mai buna metoda de a opri sau de a diminua raspandirea coronavirusului ar fi un stop joc, o oprire a intregii economii si toata lumea sa stea acasa timp de minimum 6 saptamani, sau maximum 10. Deocamdata autoritatile au anuntat ca scolile sunt inchise pana dupa Paste (21 aprilie), insa daca situatia nu devine mai buna, masura ar putea fi prelungita. Prof. Streinu-Cercel zice ca ar trebui ca toata lumea sa stea acasa minimum 6 saptamani, 8 saptamani ar fi ok, 10 saptamani ar fi ideal. Profesorul Streinu-Cercel a explicat astfel:
- Daca punem alaturi de aceasta intrunire familiala un interval de maximum 7-8 zile, cat este incubatia medie, incubatia medie e de 5-6 zile, vom avea varfuri de aparitie a imbolnavirilor dupa acest interval de timp. Deci la o saptamana, 10 zile, ne asteptam sa inceapa sa apara imbolnavirile. De data aceasta imbolnavirile nu vor mai fi simple, ci vor fi cu un potential sever pentru ca vor implica si persoane in varsta. Noi stim ca aceasta evolutie este de tip dromader, adica o camila cu cocoasa. Capul camilei il vedem in momentul de fata si este reprezentat de aceste identificari de pacienti, cate unul, cate doi, cate 10 cate 20 in fiecare zi. Dupa care urmeaza o perioada de acalmie si, din pacate aceasta perioada de acalmie se va cala exact pe perioada de Pasti, cand noi vom genera cu buna stiinta contact intra-familial. Dupa care o sa apara o alta perioada de crestere legata tocmai de aceste intalniri si de schimb de virus local. Si atunci va fi cocoasa propriu-zisa a camilei, si atunci vom avea cresteri, si atunci vom incepe sa inregistram rata de mortalitate. Daca nu vrem sa avem acest lucru, si presupun ca nimeni nu doreste asa ceva, atunci trebuie sa luam masurile de astazi, nu de maine, nu de poimaine, ci de astazi.
In opinia sa, extinderea epidemiei nu se poate opri decat cu masuri stricte de izolare, pe o perioada mai lunga de 14 zile:.
- Daca dam un stop joc la toata lumea nu se intampla absolut nimic. Dai un stop joc, nu se intampla absolut nimic. Toata lumea sta acasa, se blocheaza absolut tot, statul nu vrea sa perceapa niciun fel de taxe, bancile isi amana creditele si spun 3luni de zile nu percepem niciun fel de penalitati, asta este o politica de stat si nu se intampla absolut nimic, daca un stat sta de pomana, cu ghilimelele de rigoare de pomana, 6 saptamani sau 8 saptamani, dupa care viata isi revine automat si instantaneu la normal. Firmele pleaca de acolo de unde am ramas, nu se poate intampla absolut nimic, a spus acesta.
Intrebat cate luni ar trebui sa dam stop joc, profesorul Streinu-Cercel a raspuns sincer:
- Minimum 6 saptamani, 8 saptamani ar fi ok, 10 saptamani ar fi ideal.