Ionela Stanila prezinta detaliat, in ADEVARUL, prognoza meteo a Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM. Aflam astfel ca vin ploile, in unele zone vor fi chiar ploi devastatoare, si cat de frig se face. Totusi, in unele regiuni vremea se incalzeste.

Retinem ca vremea in Romania se raceste. Temperaturile scazute, sub cele normale pentru aceasta perioada din an si ploile abundente pun stapanire pe totate regiunile. Conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), vremea se raceste semnificativ in aceasta saptamana, iar de precipitatii nu vom scapa pana pe 6 octombrie 2019.

Ploi in Muntenia

Racorirea vremii din zilele de 24 si 25 septembrie 2019 va determina valori diurne usor sub cele normale in aceasta perioada din an, cu maxime de 18-21 de grade Celsius, in medie, urmate de o incalzire a vremii pentru data de 26 septembrie 2019. Ulterior, desi vor fi usoare fluctuatii de la o zi la alta, temperaturile se vor mentine in general apropiate de cele climatologic specifice, cu maxime de 20-23 de grade Celsius, mediat regional. In privinta regimului termic nocturn acesta va fi caracterizat de valori in crestere semnificativa fata de cele din intervalul ce s-a incheiat, astfel ca minimele vor fi, in medie, de 10-14 grade Celsius, posibil mai scazute catre finalul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea pentru aparitia ploilor va fi mai ridicata in intervalul 24-26 septembrie 2019.

Racorire in Oltenia

Racorirea vremii din zilele de 24 si 25 septembrie va determina valori diurne usor sub cele normale in aceasta perioada din an, cu maxime de 18-20 de grade Celsius, in medie, urmate de o incalzire a vremii pentru 26 si 27 septembrie. Ulterior, desi vor fi usoare fluctuatii de la o zi la alta, temperaturile se vor mentine in general apropiate de cele climatologic specifice, cu maxime de 20-23 de grade Celsius, mediat regional. In privinta regimului termic nocturn acesta va fi caracterizat de valori in crestere semnificativa fata de cele din intervalul ce s-a incheiat, astfel ca minimele vor fi, in medie, de 10-14 grade Celsius, posibil mai scazute catre finalul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea pentru aparitia ploilor va fi mai ridicata in intervalul 24-26 septembrie, cand acestea se vor semnala pe arii extinse si vor fi in general moderate cantitativ.

Maxime de 21 de grade Celsius in Transilvania

In cea mai mare parte a intervalului celor doua saptamani, valorile termice diurne vor fi in general apropiate de cele normale pentru aceasta perioada din an, cu maxime de 18-21 de grade Celsius, in medie regionala. Minimele nocturne vor fi, in special in prima saptamana, mult mai ridicate decat in intervalul ce s-a incheiat, local peste cele climatologic specifice, cu 8-12 grade Celsius, mediat regional. Pentru perioada 29 septembrie - 2 octombrie este estimata o crestere a temperaturilor diurne, ce pot fi chiar si peste norma perioadei, in timp ce in cursul noptilor se vor inregistra valori apropiate de normal. Ulterior acestui interval de timp, se estimeaza o usoara racire a vremii. Probabilitatea pentru aparitia ploilor va fi relativ ridicata, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ, doar pentru perioada 26-27 septembrie fiind posibile si cantitati de apa mai insemnate.

Ploi si in Maramures

Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori peste cele normale in ultima decada a lunii septembrie, cu maxime de 21-23 de grade Celsius si minime de 9-12 grade Celsius, mediat regional. Dupa data de 25 septembrie 2019, desi vor fi usoare variatii termice de la o zi la alta, temperaturile vor fi in general apropiate de cele climatologic specifice, ziua in medie 18-20 de grade Celsius, iar noaptea 7-10 grade Celsius. O usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie 2019. Probabilitatea de aparitie a ploilor -slabe si moderate cantitativ- va fi relativ ridicata, in special in perioada 25 - 27 septembrie si in jurul datei de 30 septembrie.

Variatii de temperatura in Moldova

Desi vor avea usoare variatii de la o zi la alta, valorile de temperatura se vor situa in general in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, cu maxime de 18-22 de grade Celsius, mai rece urmand a fi ziua de 27 septembrie 2019; minimele nocturne vor fi in marea lor majoritate usor mai mari fata de mediile multianuale, in ecartul 8-12 grade Celsius. Dupa o usoara crestere de temperatura prognozata pentru perioada 28 septembrie - 2 octombrie 2019, este estimata o racire a vremii spre sfarsitul intervalului. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in intervalul 25-27 septembrie si in data de 30 septembrie.

Vreme rea pe litoral

Desi valorile vor avea usoare variatii de la o zi la alta, regimul termic va fi in general apropiat de cel normal pentru sfarsit de septembrie si inceput de octombrie. Astfel, media maximelor va fi de 20-22 de grade Celsius, iar a minimelor de 10-15 grade Celsius. Valori de temperatura usor mai mari, 22-24 de grade Celsius cele diurne, sunt posibile in jurul datei de 30 septembrie, iar pentru finalul celor doua saptamani de prognoza este estimata o racorire a vremii. Probabilitatea pentru aparitia ploilor va fi mai ridicata in intervalul 24-26 septembrie.

Frig in Banat

Pe parcursul primei saptamani, temperaturile diurne vor fi in scadere, urmand a se situa in marea lor majoritate sub cele normale pentru ultima decada a lunii septembrie, cu valori medii regionale de 18-20 de grade Celsius. In aceeasi perioada insa, minimele nocturne vor fi mult mai ridicate decat in intervalul anterior, local peste cele climatologic specifice, cu 11-14 grade Celsius, mediat regional. Ulterior datei de 28 septembrie 2019, sunt prognozate valori ale temperaturii aerului in jurul mediilor multianuale, maxime de 20-23 de grade Celsius si minime de 9-11 grade Celsius, iar o usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta si temporar, in special in zilele de 23, 24 si 26 septembrie 2019, vor fi cantitati de apa in general moderate.

Maxime de 23 de grade Celsius in Crisana

Pe parcursul primei saptamani, temperaturile diurne vor fi apropiate sau usor sub cele normale pentru ultima decada a lunii septembrie, cu valori medii regionale de 19-21 de grade Celsius. In aceeasi perioada insa, minimele nocturne vor fi mult mai ridicate decat in intervalul anterior, local peste cele climatologic specifice, cu 11-14 grade Celsius, mediat regional. In perioada 28 septembrie - 3 octombrie 2019 sunt prognozate valori ale temperaturii aerului local mai ridicate fata de mediie multianuale, cu maxime de 20-23 de grade Celsius si minime de 9-12 grade Celsius, iar o usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie 2019. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta si temporar, in special in zilele de 23 si 26 septembrie 2019, vor fi cantitati de apa in general moderate.

Temperaturi negative la munte

Regimul termic nu va avea variatii semnificative pe parcursul primei saptamani de prognoza si va fi apropiat de cel normal in aceasta perioada din an; ziua vor fi valori de 8-15 grade Celsius, iar pe parcursul noptilor temperaturi usor negative vor fi doar la altitudini de peste 2000 m. Dupa usoara incalzire din perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2019 sunt estimate temperaturi in scadere catre finalul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata in mare parte a intervalului de referinta, dar cu precadere in perioada 24-27 septembrie 2019 si in jurul datei de 30 septembrie 2019.