Dumitru Constantin Dulcan (n. 6 noiembrie 1938, Marghia, Arges) este un autor de filosofie si metafizica, cunoscut in special pentru lucrarea Inteligenta materiei, publicata in Romania sub o forma cenzurata in perioada comunista, dar republicata integral si cu adaugiri dupa Revolutia din 1989. Am gasit pe internet un interviu cu renumitul neurolog Dumitru Constantin Dulcan, intitulat Inteligenta Materiei, realizat acum cativa ani de Lalita Devi, si publicat atunci sub titlul: Oameni deosebiti si maestrii spirituali. Puteti citi in continuare acest interviu.
Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan scria in 1981 o carte care a bulversat comunitatea stiintifica romaneasca si pentru care nici autoritatile n-au fost pregatite: Inteligenta materiei. Dupa Revolutie, au aparut si alte carti: Somnul ratiunio, In cautarea sensului pierdut si Mintea de dincolo. In toate, prof. Constantin Dulcan cerceteaza cu acribia omului de stiinta si fundamenteaza ideea unei Constiinte universale, organizatoare, bazata pe Bine ca Lege Majora a Universului. Concluzia este ca existenta noastra nu se limiteaza la universul fizic si ca, eliberati de zgura gandurilor negative, oamenii pot ajunge la esenta lor adevarata, divina. Redam mai jos un fragment dintr-un interviu cu dl. profesor Dumitru Constantin Dulcan:

- Cum ati ajuns sa fiti preocupat de aceste subiecte devenite carti - Inteligenta materiei; Mintea de dincolo, dvs. avand o formatie stiintifica (medic neurolog si psihiatru, profesor de neurologie si neuropsihosomatica)?
- Mai intai, cartile citate, chiar daca au un caracter eseistic, sunt in acelasi timp carti de stiinta, prezentate intr-o forma eseistica. In al doilea rand, inclinatia mea spre cunoastere nu s-a limitat la medicina, ci a vizat toate acele domenii care imi puteau oferi raspunsuri la intrebarile mele fundamentale privind originea Universului si a vietii, sensul existentei lumii, evolutia sa de la prima unda de lumina pana la complexitatea anatomica si functionala a creierului uman, adica pana la momentul in care, prin om, materia se gandeste pe sine.

- Ce a insemnat Inteligenta materiei la momentul la care ati publicat-o si ce inseamna astazi? Cum a reusit sa vada lumina tiparului intr-o vreme in care cenzura era foarte severa, in Romania anului 1981?
- Cartea a aparut in 1981, dar scriam la ea inca din 1977. Pe atunci, nici la noi si nici in alta parte a lumii nu se scrisese ceva asemanator, in sensul de descriere a formei de manifestare a unei inteligente la toate nivelurile de organizare a materiei: anorganic prin valentele chimice, organic la nivel mono si pluricelular, la nivelul plantelor, al instinctelor, la nivel nonverbalizat si verbalizat - ultimul fiind specific fiintei umane. Afirm cu toata responsabilitatea ca descrierea nivelurilor la care este reprezentata inteligenta este una dintre cele mai originale, ca si viziunea mea asupra instinctelor, inca neabordata de altcineva in aceeasi modalitate. Definirea inteligentei materiei ca fiind organizatoare si coordonatoare de univers este, de asemenea, intru totul originala. Ideea de existenta a unei inteligente in Univers nu este, desigur, noua. O gasim inca de la anticii eleni, in gandirea filozofica de mai tarziu, in Gnoza de la Princeton, in religii prin termenul de ratiune divina si la multi alti comentatori. Stiinta academica recunoaste, de asemenea, existenta unei inteligente in natura. Marea problema este daca aceasta inteligenta este cauza sau efect al evolutiei. Am avut indrazneala sa pledez pentru statutul de cauza al acestei inteligente. Pe mine nu m-a preocupat prioritatea ideii de inteligenta, nu afirmarea acesteia, ci demonstratia existentei ei, nu enuntul, ci sustinerea ideii. Iar aceasta demonstratie nu am redus-o la un enunt, ci am detaliat-o pe multe sute de pagini. Finalitatea acestei carti a fost aceea de a realiza o sinteza a acelor informatii stiintifice menite sa sustina coerenta si rezonanta lumii de la invizibil la concret, de la cosmos la microcosmos, avand ca arhitect o inteligenta. Astazi s-a scris deja o imensa literatura care subliniaza aceeasi implicare a unei inteligente in functionalitatea universului. Este suficient sa amintim de principiul antropic prin care este descrisa posibilitatea de aparitie a vieti. Universul pare a fi evoluat de o maniera permisiva vietii. Luand in discutie elementele esentiale ale cunoasterii, am dorit sa gasesc un raspuns la intrebarile noastre fundamentale si o posibila cale de urmat. Aparitia cartii a fost posibila gratie unor oameni inteligenti si de curaj care si-au asumat, ca si mine, un risc. Titlul initial â€" De la superstitie la stiinta - a trecut usor barierele ideologice. Cand a aparut titlul actual, a fost privit ca o metafora. Abia in campania antiintelectuala din 1982, cerberii ideologici s-au trezit. Era insa prea tarziu.

- Care au fost consecintele pentru dvs. dupa publicarea cartii?
- In lumea stiintifica, dar nu numai, a avut un ecou extraordinar. In doar doua saptamani s-au epuizat 20.000 de exemplare. A fost copiata, dactilografiata, circuland atat in tara, cat si la romanii din strainatate. Am descris deja opiniile despre carte in alte lucrari. Din 1982 au inceput insa anchetele si trecerea sub tacere - si pentru mine, si pentru carte.

- Ce spune Inteligenta materiei?
- Exista o inteligenta la toate nivelurile de manifestare a materiei, incepand de la particulele subatomice din vidul cuantic pana la fiziologia creierului uman. Ceea ce numim instincte la lumea fara limbaj articulat nu sunt decat tezaurizari de inteligenta, sau programe inteligente. Sunt garantii pe care specia si le ia pentru a-si indeplini propria sa finalitate â€" autoconservarea si reproducerea.

- Cum v-ati continuat apoi aceste idei in volumele ulterioare?
- Mai intai trebuie spus ca in toate cele trei editii - 1981, 1992 si 2009 - ale Inteligentei Materiei, din respect pentru cititori am adus informatiile prezentate la zi. Daca timpul imi va permite voi proceda la fel cu o a patra editie a acestei carti. In celelalte volume am abordat alte concepte si informatii stiintifice care sunt prezente in spiritualitatea lumii contemporane, cum sunt acelea de constiinta cosmica si individuala (umana), de experiente ale mortii clinice, de fizica moderna, de stiinte neurocognitive, pe masura marilor progrese realizate in domeniul cunoasterii creierului. In volumul In cautarea sensului pierdut am analizat, in virtutea datelor stiintifice de care dispunem, conditia biologica spirituala si sociala a omului actual, sensul si finalitatea existentei in contextul global al lumii moderne.

- Popular se spune ca a murit de inima rea! Gandim cu mintea si simtim cu inima? Exista si o minte, si o inima?
- Da, la ora actuala, mai ales dupa ce s-au reusit transplantele de cord, se vorbeste insistent despre o minte a inimii. S-a constatat ca la unii dintre cei care au primit un transplant cardiac au aparut manifestari noi de comportament, pe care le aveau si cei de la care s-a preluat cordul. S-au scris deja carti pe aceasta tema. Coherence/Incoherence. In prezent se vorbeste despre ceea ce a fost numita coerenta dintre inima si minte, in sensul coordonarii ritmurilor cerebrale si cardiace. Cercetatorii de la Institutul Inimii din California au publicat in American Journal of Cardiology (1995) un studiu in care aratau ca axarea gandirii pe o emotie placuta, pe un sentiment de recunostinta si indeosebi pe un sentiment de iubire fata de semeni realizeaza imediat o stare de coerenta cardiaca. Tot ei precizeaza ca emotiile pleaca din inima spre creier, si nu invers! Mentinerea acestei stari de coerenta pentru circa 30 de minute are numeroase efecte salutare: stabilizeaza echilibrul dintre sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic; intareste sistemul imunitar; creeaza un echilibru emotional. Initiativa aceluiasi Institut al Inimii de a coordona coerenta creier â€" cord, la mai multe mii de persoane in acelasi timp a reusit sa reduca cu 25% criminalitatea din orasul Washington pe durata acestui exercitiu si anularea unui bombardament al aviatiei americane in Irak. Invers, axarea pe ganduri si emotii cu semnificatie negativa creeaza o stare numita haos si este insotita de toate efectele cunoscute ale stresului. In prezent s-a luat, la Institutul mentionat, initiativa unui Proiect al Coerentei Globale in scopul prevenirii violentei si dizarmoniei la nivel mondial.

- Vorbiti in cartile dvs. de Mintea de dincolo. Exista argumente care pledeaza pentru un design universal, un creator si un sens in existenta omenirii?
- In cartea Mintea de dincolo, am facut o sinteza a tuturor studiilor stiintifice care au avut ca obiect experientele mortii clinice. Da, toate studiile efectuate pledeaza pentru existenta unei Constiinte Universale, pentru o origine spirituala a lumii si pentru un sens in existenta omenirii.

- In cartea Mintea de dincolo, prezentati si analizati experientele mortii clinice ale unor pacienti?
- Da, sunt date multe exemple de moarte clinica cu trairea unor experiente pline de semnificatie pentru noi.

(Pentru textul integral al interviului vezi editia print Medica Academica, martie 2014)