RADOR: Revista presei internationale - 4 iunie 2019 (Autor: Marius Tanase)

- Suveranul Pontif s-a intors la Roma, dupa vizita sa istorica de 3 zile in Romania si, in timpul zborului de intoarcere, si-a exprimat ingrijorarea pentru prezentul si viitorul Batranului Continent, scrie presa internationala. Papa Francisc pledeaza pentru unitatea europeana, titreaza The New York Times, amintind ca el incearca sa imbunatateasca relatiile dintre Biserica Romano-Catolica si cea Ortodoxa. Totodata, scrie ziarul american, Papa a pledat in timpul vizitei sale in favoarea milioanelor de emigranti romani, a incurajat comunitatea catolica din tara si a deplans, o data in plus, nationalismul semnalat in lume. Europa nu este atacata de tunuri sau bombe, ci este acatata de ideologii, a avertizat capul Bisericii Catolice, subliniind ca asistam la o colonizare ideologica ce urmareste dezradacinarea si alienarea oamenilor, pentru a impune si a distruge cele mai bogate traditii culturale si religioase, citeaza Jornal de Noticias. Un politician nu trebuie sa semene niciodata ura sau teama, ci numai speranta, a indemnat Papa, intr-un interviu pentru La Repubblica. - Daca Europa nu este atenta la viitoarele provocari, atunci Europa va secatui, a avertizat el, subliniind, totodata, ca Europa are nevoie de a fi ea insasi, cu propria sa identitate, in propria sa unitate, mentioneaza ACI Prensa, Agentia Catolica de Informatie din Peru. Papa Francisc a adaugat ca traditia adevarata este mereu in miscare si este garantia pentru viitor, citeaza The Atlantic Journal.

- Presedintele american Donald Trump se afla intr-o vizita de trei zile in Marea Britanie, relateaza The Washington Post. Pe fondul unor controverse politice si a unor proteste, Trump a avut parte de o primire regala la Buckingham Palace, cu acel gen de protocol si ceremonial rezervat celor mai pretuiti oaspeti, observa The Times. Agenda vizitei lui Trump este in mare parte ceremoniala, cuprinzand marcarea a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, pe 6 iunie, si prima sa vizita prezidentiala in Irlanda, anunta revista Time. Indelung amanata vizita de stat gazduita de Regina Elisabeta reprezinta intalnirea dintre doua dinastii, una veche, alta recenta, comenteaza The Guardian. In plus, controversata vizita, in graba propusa de Theresa May dupa investirea presedintelui american, lasa cortina sa cada peste situatia ei politica tulbure in calitate de premier, ironizeaza The Guardian. Protestatarii l-au denuntat pe Trump ca fiind infricosator si periculos si au sustinut ca vizita reprezinta o invitatie la importul ideologiei lui in Regatul Unit, relateaza The Independent. Insa suporterii liderului de la Casa Alba, si ei prezenti, l-au numit un erou, adauga The Independent. Dupa Brexit, vom avea nevoie de el atat pentru comert, cat si pentru securitate”, a declarat un suporter citat de ziarul britanic. Trump a sosit in Regatul Unit cu critici la adresa Theresei May, dar incurajari pentru un Brexit dur, si cu indemnul de a nu plati cele 50 de miliarde de euro prevazute pentru iesirea din UE, consemneaza Jornal Economico. Trump, mereu ostil organizatiilor multilaterale, curteaza Londra si sfideaza UE, conchide La Stampa.

- In China, sperantele de deschidere au fost spulberate, la 30 de ani de la reprimarea sangeroasa a miscarii pro-democratie din Piata Tiananmen, la data de 4 iunie 1989, a afirmat secretarul american de stat, Mike Pompeo, citat de The Washington Times. In deceniile ce au urmat, SUA au sperat ca integrarea Chinei in comunitatea internationala va duce la o societate deschisa, insa statul chinez nu tolereaza disidenta si incalca drepturile omului, a criticat Pompeo, citat si de Le Monde. Totodata, seful diplomatiei americane a indemnat autoritatile de la Beijing sa publice un bilant al mortilor si disparutilor de atunci, noteaza Time.

- Agenda recent incheiatei reuniuni transatlantice anuale a influentului Grup Bilderberg, desfasurata la Montreux, Elvetia, a fost dedicata viitorului Europei, Rusiei, Chinei, dar si provocarilor globale reprezentate de amenintarile cibernetice, informeaza Newsweek. Cu aceasta ocazie, secretarul american de stat, Mike Pompeo, a purtat discutii cu insemnatii participanti despre o noua ordine strategica. Cu dominourile Brexit, Frexit, Grexit si chiar Polexit amenintand cu prabusirea, Bilderberg trebuie sa se intareasca serios, daca vrea ca alianta transatlantica sa infloreasca si iubita sa Uniune Europeana sa supravietuiasca, atentioneaza Newsweek.

(Sursa: rador.ro)