FACTORII DE RISC AI TUMORII CEREBRALE

Cauza tumorilor cerebrale primare ramane neclara la majoritatea bolnavilor. Medicii au identificat insa o serie de factori care pot creste riscul aparitiei unei tumori cerebrale. Factorii de risc includ:

VARSTA

Riscul de a dezvolta o tumora cerebrala creste odata cu varsta. Tumorile cerebrale se intalnesc mai des la persoanele varstnice. Cu toate acestea, tumoarea cerebrala poate aparea la orice varsta, iar anumite tipuri apar aproape exclusiv la copii.

EXPUNEREA LA RADIATII

Persoanele care de-a lungul vietii au fost expuse la un tip de radiatie numit radiatie ionizanta au un risc crescut de a dezvolta o tumoare cerebrala. Exemplele de radiatie ionizanta includ radioterapia utilizata la tratamentul cancerului si expunerea la radiatiile produse de bomba atomica. Pana acum nu s-a dovedit nicio legatura intre tumorile cerebrale si formele mai des intalnite de radiatii, cum ar fi campurile electromagnetice generate de liniile de mare putere.

IPOTEZE DESPRE POSIBILE CAUZE ALE TUMORILOR CEREBRARE

FOLOSIREA UNUI TELEFON MOBIL

Folosirea unui telefon mobil creste riscul de cancer cerebral. Cercetatorii britanici au descoperit ca sansele ca unei persoane sa-i apara o tumora maligna sunt mult crescute in cazul in care a folosit un telefon mobil timp de 10 ani. Ei au descoperit ca aparitia tumorii numita glicom este mai probabila la persoanele care au folosit timp indelungat telefonul mobil. Desi nu au descoperit cu exactitate cauza acestor tumori, cercetatorii considera ca principala cauza o reprezinta radiatiile emise de telefon. Un alt studiu, efectuat de cercetatorii suedezi, a demonstrat ca tinerii si copiii sunt de 5 ori mai predispusi sa faca tumora pe creier daca folosesc telefoane mobile.

FOLOSIREA DE PESTICIDE IN AGRICULTURA

Cresterea numarului de cazuri de limfoame maligne este legata de folosirea de pesticide in agricultura. In tarile occidentale, frecventa tumorilor glandelor limfatice s-a dublat in ultimii 20 de ani. Riscul agricultorilor de a muri de cancer cerebral este cu 25% mai ridicat decat al populatiei generale, dupa toate aparentele datorita expunerii la pesticide. Alte cancere corelate cu aceeasi cauza sunt: cancerul vezicii urinare, leucemii si multipel mieloame.