Senatoarea Emilia Arcan, chestor al Senatului Romaniei, a publicat pe facebook un text intitulat: A INTRAT IN VIGOARE ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI NR.41/2018!, si pe care il puteti citi in continuare.
Asa cum am afirmat, in mai multe randuri, si eu si colegii mei parlamentari PSD, vis-a-vis de respectarea drepturilor salariale ale diferitelor categorii salariale si indreptarea unor inechitati salariale, la data de 15 aprilie 2019, a fost promulgata Legea de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2018, prin care se modifica si se completeaza Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Conform actului normativ, sus mentionat, majorarile salariale reglementate prin Legea de aprobare a OUG nr.41/2018, sunt suplimentare fata de drepturile acordate incepand cu anul 2018. Principalele reglementari introduse:
1. Personalul didactic din invatamantul special integrat, precum si din centrele judetene de resurse si de asistenta educationala, respectiv Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala si din structurile coordonate, monitorizate si evaluate de catre acestea, va beneficia de o majorare cu 15% a salariului de baza.
2. Personalul didactic de conducere din invatamantul superior (rector, prorector, decan, prodecan, director de department) si din invatamantul preuniversitar (inspector scolar general, inspector scolar general adjunct, director casa corpului didactic, inspector scolar de specialitate, inspector scolar, director si director adjunct unitate de invatamant) - va beneficia de un spor de suprasolicitare neuropsihica, de 10% din salariul de baza. De mentionat este faptul ca personalul didactic de predare si personalul didactic de conducere din invatamantul special si special integrat beneficiaza de ambele drepturi, raportate la salariul de baza stabilit potrivit legii.
3. Mentinerea drepturilor salariale in situatia in care, in urma promovarii sau avansarii in gradatie rezulta un salariu de baza mai mic decat cel avut la data promovarii sau avansarii in gradatie.
4. Persoanele care desfasoara activitate de expertiza criminalistica in cadrul INEC si ocupa functii de conducere - majorare a salariului de baza cu 10%, iar cele care ocupa functii de executie - majorare a salariului de baza cu 5%. Majorarea salariala se suporta din venituri proprii.
5. Personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si a celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, din cele aflate in coordonarea prim-ministrului, precum si din cele aflate sub controlul Parlamentului - vor avea un spor de pana la 15% din salariul de baza, pentru conditii periculoase sau vatamatoare (reglementarea anterioara era de pana la 10%).
6. Reintroducerea functiei de bucatar calificat, al carui nivel de salarizare se aplica numai personalului care ocupa aceasta functie si este absolvent al unei scoli profesionale de bucatari, al unui liceu de profil sau al unor cursuri de calificare specifice.
7. Pentru personalul de cercetare cu studii superioare din unitatile clinice, din institutele si centrele medicale, care este confirmat in gradele profesionale corespunzatoare functiilor de medic/medic dentist primar, specialist si rezident - aplicarea nivelului salarial pentru unitati clinice prevazut de lege pentru anul 2022. Prin aceste modificari s-a avut in vedere eliminarea din diferentele, inca existente, in cadrul sistemului de salarizare. S-a tinut cont si de importanta activitatii depuse de categoriile de personal beneficiare, de complexitatea atributiilor, dificultatea formarii unor categorii de experti, interdictiile la care sunt supusi prin lege unii functionari, dar si raspunderea asumata pentru activitatea desfasurata in functiile de conducere. In practica, din cauza diferentelor mici de salarizare, s-a constatat ca dispare motivarea pentru unele persoane ce ocupa functii de a se implica in actul de conducere, aspect ce afecteaza in mod grav functionalitatea unor institutii