DCNEWS: Iohannis, intrebari referendum 2019. Bolcas, mesaj exploziv. Ce face pe 26 mai 2019
Lucian Bolcas, avocat, a facut o serie de precizari importante in exclusivitate pentru DCNews, dupa ce, joi, purtatorul de cuvant al presedintelui a anuntat ca Iohannis a semnat decretul referitor la intrebarile pentru referendum. Potrivit anuntului facut de purtatorul de cuvant al presedintelui, cele doua intrebari pentru referendum sunt:
- 1. Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?
- 2. Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?

Intrebari referendum 26 mai. Bolcas, prima reactie

- Referendumul, prin intrebarile puse, vizeaza modificari de ordin constitutional. Astfel ca, in afara de faptul ca are un caracter consultativ, referendumul nu o sa aiba eficienta imediata, decat pe plan electoral. Eu nu inteleg sa votezi electoral un referendum, ci doar un scrutin de alegeri, a spus Lucian Bolcas, joi, pentru DCNews.
- Intrebarile vizeaza proiecte care nu sunt realizabile, a precizat avocatul, adaugand ulterior:
- Unul dintre ele este posibilitatea de a se ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta si de alte persoane. In primul rand, aceasta posibilitate exista prin cadrul litigiilor purtate de anumite persoane. In al doilea rand, depinde a se dilua caracterul cu totul deosebit al Curtii Constitutionale, rangul sau deosebit in jurisdictia statului roman. Domnul Iohannis vrea sa transforme Curtea Constitutionala intr-o judecatorie de la Parhautii din deal, a spus Lucian Bolcas.
In opinia avocatului, initiativa presedintelui Klaus Iohannis reprezinta o cheltuiala inutila, precizand ca nu va participa la referendum, considerandu-l jignitor.