Procurorii lui Lazar rescriu istoria Romaniei pe baza afirmatiilor unui general care a participat la reprimarea sangeroasa a revolutiei de la Timisoara, din 17-20 decembrie 1989
AmosNews: Iliescu, intre Mitterrand si procurorii lui Lazar (Autor: Octavian ANDRONIC)
Cu exact 25 de ani in urma, Ion Iliescu facea o vizita oficiala de 3 zile in Franta, la invitatia presedintelui Francois Mitterrand. Iata cum descria presa franceza acest episod: - MITTERRAND SALUTA INTELEPCIUNEA PRESEDINTELUI ILIESCU - titra LIBERATION in 16 aprilie, intr-o nota scurta - in ton cu majoritatea relatarilor aparute in presa franceza:
- La sosirea sa in Franta, pentru o vizita oficiala de 3 zile, presedintele Iliescu a fost felicitat, joi, de presedintele Mitterrand pentru intelepciunea politicii Romaniei in aceasta perioada zbuciumata pe care o traverseaza Estul continentului european. I-ati facut fata cu calm, avand grija sa intretineti cu fiecare un dialog constructiv - a declarat presedintele francez. Nu ignorati pe nimeni, nu deranjati pe nimeni, este fara indoiala intelepciune. Poporul roman, a adaugat Mitterrand, va va fi recunoscator de a fi stiut sa respingeti tentatia aliantei cu fortele trecutului, pentru a putea ralia in jurul proiectului nostru de reforma fortele democratice.
Un sfert de secol mai tirziu procurorii isi asuma responsabilitatea de a rescrie istoria. Acelasi personaj este vazut intr-o cu alta lumina de catre cei care au fost pusi sa rascoleasca maruntaiele Revolutiei pentru a da acolo de lovitura de stat care l-a rasturnat pe Ceausescu si a calcat in picioare principiile statului de drept al momentului:
- Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu sunt acuzati si de crime impotriva umanitatii, fapte care nu s-au prescis, au mai aratat procurorii in actul de sesizare al instantei Gruparea Iliescu s-a constituit dupa 1968 ca o grupare dizidenta care a avut drept scop inlaturarea fostului presedinte Ceausescu Nicolae, dar mentinerea Romaniei in sfera de influenta a URSS, se mai arata in rechizitoriul publicat in g4media.ro. Seful statului major al armatei, generalul Stefan Gusa, si seful statului major al trupelor de graniceri, colonelul Petre Geanta, s-au opus solicitarii de ajutor militar din partea URSS. Ulterior au fost retrogradati si trimisi in unitati militare din afara Bucurestiului. Anuntul privind solicitarea interventiei militare a URSS a fost facut la TVR, pe 23 decembrie, la ora 10:30 dimineata.
Procurorii sustin ca, dat fiind ca TVR era sub control militar, iar armata era sub controlul gruparii conduse de Ion Iliescu, membrii acestei grupari sunt cei care au luat decizia de a chema trupele sovietice, masate la granita de est a Romaniei. Mai jos, fragmentele semnificative din Rechizitoriul Dosarului Revolutiei 1989. Generalul Gusa, omul care a impiedicat intrarea armatei ruse in Romania :
- In cursul zilei de 23 decembrie 1989, aproximativ orele 10:30, crainicul TVR a transmis in direct urmatorul mesaj: Suntem informati ca s-a luat legatura cu Ambasada Sovietica, care ne-a promis ajutor militar imediat, intrucat agentii straine si-au permis sa trimita elicoptere cu oameni inarmati, cu scopul de a distruge ceea ce poporul roman a cucerit. La scurt timp, postul national de radio a transmis un mesaj similar. Ulterior acestui prim moment, mesajul televizat a fost repetat. Este lesne de realizat gravitatea mesajului. Se punea problema ca pe teritoriul Romaniei sa patrunda trupe apartinand unui stat strain, mai precis ale URSS. Tocmai data fiind gravitatea comunicatului, se exclude varianta conform careia angajatii TVR au transmis acest mesaj in mod independent, fara o autorizare prealabila. La momentul emiterii mesajului, TVR se afla sub control militar. La fel de clar este si faptul ca prezenta trupelor sovietice pe granita de Est, nu a fost o intamplare, ca urmare a unui anunt intamplator al TVR. Este mai presus de orice dubiu faptul ca aceasta prezenta a fost posibila pentru ca a existat in prealabil o solicitare in acest sens, venita de la varful puterii politico-militare a Romaniei. Totusi, a lipsit acordul din partea persoanei abilitate - generalul Stefan Gusa -, este mentionat in rechizitoriu. Procurorii mai arata ca, ulterior Revolutiei, toti cei din reteaua Iliescu au negat constant faptul ca ar fi chemat trupele sovietice si au incercat sa-si ascunda filosovietismul, dar si colaborarea cu serviciile secrete ale URSS.
- La data de 23 decembrie 1989, tara noastra s-a confruntat cu o situatie foarte periculoasa, cu posibile consecinte extreme. Doar comportamentul exemplar al Sefului Statului Major al Armatei Romane si al militarilor aflati in serviciul de paza al frontierei de stat a preintampinat o situatie militara total nefavorabila tarii noastre, cu posibile consecinte nefaste pe termen lung - au mai precizat procurorii. Ulterior Revolutiei, toti cei implicati in chemarea trupelor sovietice ( Iliescu Ion, gl. Militaru Nicolae, Voican Voiculescu, Brucan Silviu ) au negat vehement acest fapt. Totodata, s-a argumentat ca una dintre motivatiile uciderii cuplului Ceausescu Nicolae si Elena a reprezentat-o ascunderea realitatii conform careia, puterea in Romania a fost preluata de o grupare filosovietica, ante-constituita, formata din fosti nomenclaturisti marginalizati si militari pro-sovietici, cu studiile efectuate in fosta URSS, care aveau nevoie de legitimare in fata poporului roman.

Cine a fost Stefan Gusa (conform Wikipedia)

Stefan Gusa sau Guse (n. 17 aprilie 1940, satul Spataru, comuna Costesti, judetul Buzau - d. 28 martie 1994) a fost un general roman, care a indeplinit functia de sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane (1986-1989). A facut parte din echipa de generali trimisa de Nicolae Ceausescu la Timisoara la 17 decembrie 1989, fiind prezent acolo in perioada in care a avut loc represiunea din 17-20 decembrie 1989 in urma careia au murit 73 de persoane. In anul 1997, in rechizitoriul Parchetului Militar prin care au fost trimisi in judecata generalii Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac a fost invinuit si generalul Gusa - dar in cazul sau procesul n-a putut avea loc ca urmare a decesului. La data de 17 decembrie 1989, fiind aflat in functia de sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane, a fost trimis la Timisoara, impreuna cu un colectiv de generali, pentru a reprima revolutia care incepuse in acest oras si de a carei izbucnire erau acuzate agenturile straine de spionaj. Generalul Gusa este practic luat prin surprindere de amploarea manifestatiilor de protest si, dupa doua zile de lupte, bate in retragere, neputand continua represiunea inceputa in 17 decembrie.