Interviu cu sociologul Florian Popa Micsan: Cazul procurorului general Lazar si
denaturarea Revolutiei Romane din Decembrie 1989

Intrebare: - Ati scris pe pagina dv de Facebook despre denaturarea Revolutiei Romane din Decembrie 1989, de catre procurorul general Augustin Lazar, in calitate de reprezentant al Ministerului Public. Care este legatura dintre un procuror si revolutie?

Florian Popa Micsan: - Pornesc de la fapte concrete. In aceste zile, cand Romania prezideaza, practic, Uniunea Europeana procurorul general Augustin Lazar a anuntat cu vizibila satisfactie finalizarea dosarului revolutiei, sustinand explicit ca in decembrie 1989 ar fi fost lovitura de stat si nu revolutie. Ceea ce este o insulta la adresa celor 1200 de oameni care si-au dat viata in decembrie 1989 pentru libertate. Aceasta falsa idee a fost propagata timp de 29 de ani in media, prin complicitatea unor jurnalisti cu functii de conducere in presa din perioada ceausista. Unul dintre acesti jurnalisti, de fapt principalul artizan al tezei loviturii de stat, recunoaste ca demersul Parchetului general de azi este aberant. Ca el in calitate de jurnalist poate sa scrie si sa afirme orice, dar procurorul general in calitate de reprezentant al Ministerului Public, nu.

- Acest dosar a starnit multe nemultumiri. Printre cei revoltati sunt si istorici. De ce?

F.P.M. - Istoricii au remarcat la randul lor ca din rechizitoriul prezentat de procurorul Lazar lipsesc cu desavarsire principalii vinovati de moartea celor 1200 de oameni - eroi ai Revolutiei, si anume membrii Securitatii, care l-au aparat pe Ceausescu pana in ultima clipa si au provocat diversiuni soldate cu un razboi fratricid.

- Ati afirmat ca un astfel de dosar este in afara Constitutiei Romaniei. De ce?

F.P.M - Dincolo de faptul ca revolutia este un subiect asupra caruia doar istoria si istoricii se pot pronunta, si nu procurorii, semnalez un fapt de o gravitate extrema. Procurorul general, in calitate de reprezentant al Ministerului public, se pozitioneaza intr-o postura, cu buna stiinta, in marginea Constitutiei Romaniei. El incalca prin demersul sau primul articol al Constitutiei, prin care Romania este definita ca stat de drept, democratic si social, constituit in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989.

- Interesant, chiar scrie asta in Constitutie?!

F.P.M - Primul articol din Constitutie defineste Romania astfel: stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. In acelasi articol, se precizeaza ca Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Ultimul alineat prevede ca in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie. Nu si pentru procurorul Augustin Lazar, care in zilele revolutiei din decembrie 1989, avea 33 de ani si era deja procuror sef de sectie.

- De ce credeti ca este imorala pozitia d-lui procuror general?

F.P.M - Dupa 29 de ani, dl Lazar a ajuns in varful ierarhiei, si se cramponeaza de functia sa, desi este acuzat cu probe de netagaduit ca atunci cand era procuror stagiar si facea parte din comisia de eliberare conditionata de la Penitenciarul Aiud a fost complicele securitatii si al tortionarilor din inchisoare, refuzand eliberarea unor detinuti politici. In calitate de sef al Comisiei de eliberari conditionate, timp de 2 ani el s-a opus ca luptatorul anticomunist Iulius Filip sa fie eliberat din detentie.

- Nu toata lumea impartaseste opinia dv despre cazul Lazar. Unii chiar il premiaza!

F.P.M - Asa este, dar e strigator la cer ca Augustin Lazar, un fost agent al politiei politice comuniste, sa fie distins de Societatea Timisoara cu premiul Speranta pentru finalizarea dosarului Revolutiei. In ultimul moment, Grupul pentru Dialog Social a oprit premierea lui Lazar. Acesta, cu un cinism inimaginabil, a anuntat ca ii ofera premiul lui Iulius Filip, disidentul anticomunist pe care l-a persecutat la Aiud.

- Totul e bine sand se sfarseste cu bine. Dl Augustin Lazar si-a depus cererea de pensionare.

F.P.M. - Faptele lui Augustin Lazar de la Aiud fiind probabil prescrise, asteptam ca sa ne povesteasca in memoriile sale, cum a reusit sa se converteasca de la statutul de procuror ceausist, la cel de procuror general, apostol al dreptatii anticomuniste, de la teroare la justitie sociala, si de la minciuna la adevar. Cazul Lazar ilustreaza cum Romania s-a schimbat in acesti 29 de ani. Din pacate in rau si nu in bine.