www.medlife.ro informeaza: Blefarita acuta ulcerativa este produsa de obicei de o infectie bacteriana (de obicei stafilococica) a marinii palpebrale la originea genelor, implicand foliculii si glandele sebacee. Aceasta poate fi cauzata si de un virus (ex: herpes simplex, varicelo-zosterian).
Blefarita acuta neulcerativa este produsa de obicei de o reactie alergica ce cuprinde aceeasi zona (ex: blefaro-dermatita atopica, blefaro-conjunctivita alergica sezoniera, dermato- blefroconjunctivita prin sensibilizare de contact).
Blefarita cronica este o inflamatie neinfectioasa de cauza necunoscuta. Blefarita seboreica este deseori asociata cu dermatita seboreica a fetei si a scalpului. Suprainfectia secundara bacteriana se produce deseori, extinzandu-se pe aceasta cale la marginea pleoapei.

BLEFARITA - SIMPTOME

Simptomele comune in toate formele de blefarita include pruritul si senzatia de arsura a marginilor pleoapei si iritatia conjunctivala cu lacrimare si fotofobie.
In blefarita acuta ulcerativa se dezvolta mici pustule in foliculii genelor iar eventuala indepatare a lor va forma ulcere marginale putin adanci. Crustele foarte aderente lasa o suprafata hiperemica cand sunt indepartate. Pleoapele devin alipite impreuna de secretii uscate in timpul somnului. Blefarita ulcerativa recurenta poate cauza pierderea genelor si cicatrici ale pleoapei.
In blefarita acuta neulcerativa, marginile pleoapei devin edematiate si eritematoase; genele pot deveni crustoase, cu lichid seros uscat.
In blefarita seboreica, scuamele grasoase, usor de indepartat se formeaza pe marginile pleoapei. Multi pacienti cu blefarita seboreica si disfunctia acestor glande au, secundar, keratoconjunctivita care produce senzatia de corp strain, de nisip in ochi”, de ochi solicitat I obosit si neclaritate la un efort vizual prelungit.

BLEFARITA - TRATAMENT

Diagnosticul de blefarita
Diagnosticul se stabileste pe baza istoricului bolii si a examinarii (examenul cu lampa cu fanta). Blefarita conica si care nu a raspuns la tratament necesita biopsie pentru excluderea tumorilor de pleoapa care pot simula aceste manifestari.

Tratament pentru blefarita

Blefarita acuta ulcerativa este de obicei tratata cu antibiotice topice sau antivirale sistemice.
Blefarita acuta neulcerativa este ocazional tratata cu corticoizi topici. Tratamentul incepe prin a evita actiunile iritante (ex: frecarea) sau substante iritante. Compresele reci peste ochiul inchis pot grabi vindecarea.
Tratamentul initial atat pentru blefarita seboreica cat si pentru disfunctia glandelor este condus in functie de keratoconjunctivita secundara. Adaosul de lacrimi , unguente blande peste noapte si implanturile la nivlul orificilor canalelor lacrimale ( dopuri” ce se implanteaza prin orificile lacrimale palpebrale blocand drenarea lacrimilor prin canalul lacrimal, mentinand ochiul umed) sunt eficiente la cei mai multi pacienti. La cazurile care nu raspund timp de saptamani la igiena pleoapei , poate fi adaugat un unguent topic cu antibiotic (ex: tetraciclina).