La doar o zi dupa declaratiile lui Klaus Iohannis impotriva referendumului pentru familie si a sustinatorilor acestuia, Biserica Ortodoxa reactioneaza. Purtatorul de cuvant BOR, Vasile Banescu, puncteaza lipsa claritatii spirituale a presedintelui, atitudinile anticrestine, precum si ofensa la adresa a milioane de romani.
- A idolatriza toleranta (care are stabilimentele ei) si care nu doar ca nu e automat si in orice context o virtute, dar care practicata fara discernamant poate destructura etic o societate (de exemplu, toleranta fata de coruptie, fata de disolutia familiei, fata de siluirea ordinii morale, fata de asaltul marginii asupra centrului etc.), este ceva lipsit de claritate spirituala, scrie teologul, pe stiripesurse.ro.
- A ofensa peste 4 milioane de romani lucizi si fideli unor valori limpezi validate de istorie, nu de toane ideologice, si fara de care o societate face implozie, romani care nu s-au lasat imbroboditi de valul imens si murdar de manipulare mediatica, carora li se adauga alte milioane de romani care gandesc familia naturala in aceiasi termeni, dar care au fost influentati de aceasta manipulare, nu are in sine nimic aristocratic. A jubila incitator, lipsit de impartialitate si eleganta in fata confruntarii civice dintre cei care dau cu flit”normalitatii si cei care vor sa o apere democratic, nu are in sine nimic constructiv. Asemenea atitudini - toate, in raspar cu crestinismul asumat ca mod de viata - exprima sumar, dar edificator viziunea post-moderna lipsita de imaginatie morala a lui homo eticus traitor in sterilizantul ev media si in epoca post-adevar. In acest context recent si artificial revizitat cred ca este important sa ne reamintim si un lucru de neignorat in logica spiritului democratic onest: Comisia de la Venetia nu recomanda existenta unui cvorum (prag minimal) de participare pentru consultarile cetatenesti, intrucat ii poate asimila in mod nelegitim pe cei care se abtin sau nu pot participa din diverse motive cu partizanii votului negativ. A-i asimila pe cei care s-au abtinut sa voteze, din diverse motive, la Referendumul pentru Casatorie cu partizanii votului negativ este o interpretare cu totul abuziva, si exact asupra riscului unei astfel de rastalmaciri a realitatii atrage atentia recomandarea Comisiei de la Venetia, mai scrie purtatorul de cuvant al Patriarhiei.