VINUL: Cum sa devii colectionar de vinuri (Autor: Radu Rizea)
Pentru cei care au descoperit ce inseamna sa te indragostesti de un pahar de vin si sa-ti doresti sa te poti intoarce oricand la el, colectia de vin este o nevoie fundamentala. Problemele apar imediat: nu exista spatiu, frigiderul de alimente nu e bun, colectia a crescut si nu mai incape nicaieri etc. Un frigider de vin sau o crama devin obligatorii. Boxele din blocurile vechi sunt si ele o optiune buna, cata vreme pot fi climatizate.

Unde, cat, cum?

Singura optiune viabila pentru apartamente este aceea de a cumpara un frigider special pentru pastrarea vinului. Frigiderele de vin pot avea una, doua sau trei zone de temperatura, pentru fiecare categorie de vin in parte. Daca luati un frigider in care sa nu umblati mult (sa nu rulati des stocul de vinuri), puteti apela fara nici o grija la un frigider cu o singura temperatura, pe care sa o setati la 9-10 grade Celsius. Daca va schimbati des continutul sau vreti sa le aveti intotdeauna la temperatura optima pentru consum, frigiderul cu 2-3 zone de temperatura este perfect. In functie de disponibilitatile financiare, trebuie sa aveti grija cat de mare este frigiderul pe care il alegeti, fiind vorba de o diferenta de cateva mii de euro intre un frigider cu un volum de 30 de sticle si unul de 250 de sticle. De asemenea, daca vreti doar sa aveti vinul pregatit pentru consum, nu are rost sa investiti intr-un frigider super-tehnologizat, cu garnituri anti-vibratii sau circulatie inteligenta a aerului. Acestea sunt aparate destinate exclusiv imbatranirii vinului. Cel mai simplu este pentru cei care au casa sau o boxa si posibilitatea sa o climatizeze: investitia costa intre 1.000 si 15.000 de euro, dar ambientul obtinut este perfect.
Catalin Paduraru, proprietarul Vinexpert, explica:
- Nu exista o instanta care sa fixeze o norma care sa-ti permita folosirea cuvantului COLECTIE. Exista si la noi colectionari care au strans cateva titluri doar dupa pura lor placere sau intuitie. Ca vinurile pe care au mizat acestia nu s-au dovedit castigatoare - e drept, analiza este post-factum - nu e o tragedie. E un inceput. Pentru a deveni cu adevarat colectionar de vinuri trebuie sa-ti insusesti cunostinte specifice, si nu doar sa transferi idei din alte zone - fie ele cat de elevate. Entuziasmul nu este suficient si nici macar bun-gustul comun nu garanteaza reusita. Personal, am facut pasul de la amator la profesionist al vinurilor in timp ce cautam raspunsuri. Multe priveau si colectiile. Am realizat ca o colectie autentica nu poate fi decat enciclopedica - in spiritul scolii de la Montpellier. De aceea, am adaugat si componenta pedagogica. Asa s-a nascut Vinexpert.

Vanatorul capturat

Asa cum cea mai frumoasa parte a vanatorii este luatul urmei, cautarea, asa si piesele de rezistenta ale unei colectii sunt vinurile mai putin cunoscute, descoperite accidental sau in urma unor indelungi cautari. Sa prezinti unui om educat o asemenea descoperire, iar el sa-l aprecieze la aceeasi valoare pe care i-ai acordat-o tu, subiectiv, inseamna de fiecare data o victorie. In fata unei colectii frumoase, pana si cel care a creat-o se simte coplesit, hedonist capturat. Colectia poate cuprinde vinurile reprezentative ale lumii sau ale unei tari, se poate organiza pe verticala, cu diversi ani de productie, sau pe orizontala - anul 2000 in lume. De la AOC-urile franceze la seriile scurte ale Lumii Noi, de la spectacolul georgian la exploziile de parfum tasmaniene, orice vin isi gaseste locul, cu o singura conditie: cel care organizeaza colectia sa stie, la randul sau, care este locul acelui vin. Acelasi frigider poate adaposti raftul cu vinuri de consumat pestre trei ani si raftul care poate fi lasat mostenire copiilor.

Colectionarii

Adrian Sancraian, un mare vanator de vinuri, si-a impartit colectia in doua: 7.000 de sticle romanesti, 7.000 straine. Pasiunea sa pentru Beltiug l-a facut sa cumpere cateva tiraje complete. Din Languedoc sau din Argentina, din Austria sau din Chile, Sancraian nu a urmarit numai potentialul lor de a castiga valoare (financiara) in timp, ci mai ales felul in care a comunicat cu vinurile. Viitoarea sa casa adaposteste o crama pentru cutii de vin ce va putea adaposti pana la 20.000 de sticle, cu o valoare medie de 40 de euro pe sticla, o suma incomparabil mai mare decat amenajarea cramei, care a costat doar 15.000 de euro. Lotul celor 14.000 de sticle existente va fi restructurat.
- Vreau sa am maximum 24 de sticle din fiecare sortiment pe care il aleg si, daca se poate, din ani de referinta. Daca nu gasesc un an de referinta, iau doar 12 sticle si mai astept pana gasesc exact ceea ce vreau, explica Sancraian.
Colectionar si producator de sticle de colectie, Dan Balaban, proprietarul DAVINO, are o pasiune deosebita pentru vinurile romanesti, colectia sa continand vinuri din 1923 incoace. In 2006, DAVINO a scos la vanzare cele mai pretioase vinuri noi romanesti, Bacante si Saturnalii, cu reproduceri ale unor gravuri de Sorin Ilfoveanu (59 de casete din lemn de stejar - Sorin Ilfoveanu implinea 59 de ani - a cate 6 sticle) si Erotika Biblion - gravuri originale, semnate si datate (33 de casete de lemn, in forma de carte, cu cate 3 sticle de vin rosu).

(Sursa: Vinul.ro)