Sputnik: Jurnalista Miriam Eugenia Soare a incetat din viata, dupa o lupta crancena cu o boala necrutatoare - mesajul postat pe pagina de Facebook, emotionant (Autoare: Georgiana Arsene)
A trecut un an de cand jurnalista Miriam Eugenia Soare ii adresa ministrului Sanatatii un mesaj disperat, prin care ii spunea ca statul roman, prin legile sale absurde o condamna la moarte.
- Sunt Eugenia Soare, cetatean roman si va cer ajutorul, doamna ministru. Am 54 de ani si statul roman, prin legile lui absurde si abuzive, ma condamna la moarte, cand pentru suma de doar 9.000 de euro, bani cu care ministerul condus de dumneavoastra cumpara doar pixuri, eu sunt lasata sa mor, scria jurnalista.

Operatii si complicatii

In septembrie 2015, aceasta fusese diagnosticata cu un carcinom triplu negativ la san, cea mai invaziva si rara celula maligna. Preventiv, i-au fost scosi ambii sani. Aceasta dubla mastectomie a facut-o in spitalul MedLife, pe bani personali, pentru ca, in urma unei operatii la care am fost supusa in anul 2000 la Institutul Oncologic Fundeni, a fost infectata cu Hepatita Virala C, preciza jurnalista in scrisoarea adresata Sorinei Pintea.
- Avand o fibroza hepatica de gradul 3, nu am putut face tratament chimioterapeutic, fapt pentru care am depus dosarul de tratament la CASMB, pentru terapia NON INTERFERON, dosar ce mi-a fost respins pe motiv ca nu am fibroza de gradul 4, adica nu sunt suficient de bolnava si, nu s-a tinut cont ca am comorbiditati, ci dimpotriva, a explicat acum un an Eugenia Soare, potrivit antena3.ro.
In septembrie 2016, la examinarea de un an de la dubla mastectomie, in urma efectuarii computerului tomograf, i s-a spus ca are niste noduli pulmonari nesemnificativi, probabil de la o raceala mai puternica din copilarie. Din pacate, dupa numai 5 luni, starea sa de sanatate s-a degradat semnificativ,. Mai exact, a inceput sa tuseasca necontrolat si sa se simta obosita tot timpul. Intr-o zi a lesinat, iar fiul sau a dus-o la Spitalul Judetean Ilfov, unde, in urma investigatiilor si a unei radiografii pulmonare i s-a spus ca are o raceala la plamani si i s-a prescris antibiotic. Dupa alte investigatii, facute in Turcia, pe bani personali - este vorba despre un PET CT, afla ca acei ganglioni nesemnificativi si o banala raceala pulmonara erau, de fapt, metastaze pulmonare. Motiv pentru care se interneaza si se opereaza de plamani, chiar in ziua in care implinea 54 de ani. Plamanul i-a fost capsat cu cleme de titaniu, pe care le-a platit din buzunar, fiindca asigurarea nu acoperea aceasta cheltuiala, in valoare de 1400 de euro.

Tratament adus ilegal din Egipt

- Stiind ca va trebui sa fac chimioterapie, pe bani personali, pe proprie raspundere, ilegal mi-am cumparat din Egipt, tratamentul pentru HCV pe care l-am introdus fraudulos in tara si m-am tratat la mine acasa. Tot in acest timp am dus leziunile excizate din plaman pentru imunohistochimie si anatomopatologie, la clinica indicata de catre toti medicii din Bucuresti ca fiind cea mai buna, bineinteles, o clinica privata unde am platit. In asteptarea rezultatului testelor, m-am adresat mai multor oncologi si am ales sa ma tratez la un oncolog care lucreaza doar intr-o clinica privata, pentru a evita sa stau si sa sprijin peretii IOB Fundeni, cate cinci ore pentru o consultatie, a explicat Soare.
Norocul nu i-a suras nici acum, pentru ca rezultatul analizelor dat de laboratorul de anatomopatologie a fost eronat, motiv pentru care a fost tratata cu o chimioterapie gresita. Asa ca se adreseaza spitalului Hadassah din Ierusalim care, contra sumei de 2000 de euro, i-a refacut analizele si au certificat ca, in tara, s-a facut o greseala care a dus la cresterea metastazelor.
- La intoarcerea din Israel, mi-a fost schimbata chimioterapia, dar deja ficatul meu fibrozat nu a mai putut suporta si am devenit atat de anemica, incat nu ma mai puteam ridica din pat, fapt pentru care am fost nevoita sa intrerup orice forma de chimioterapie, a mai notat Soare.

Fara bani, se adreseaza autoritatilor romane

Jurnalista a explicat ca unica solutie pe care o mai avea era radioterapia stereotactica pe care ar putea sa o faca la Hamburg.
- Nemaiavand bani, m-am adresat CASMB-ului si, astfel, am aflat cat de aberanta si discriminatorie este legea care imi cere un referat de la un medic dintr-un spital universitar!!! Cetateanul asigurat NU stie ca daca se trateaza la un medic din sistemul privat, referatul intocmit de acesta nu are nicio valoare si deci, nu poate beneficia de vestitul FORMULAR E 112. M-am milogit pe la toate usile din IOB Fundeni si am fost refuzata de catre medicii oncologi, a povestit jurnalista drama sa.
Aceasta s-a adresat Directiei de Sanatate Publica. Nici aici nu a gasit rezolvare, pentru ca a constatat ca trebuie sa aiba 3 oferte de la trei spitale cu 3 preturi, de parca s-ar face licitatie pentru becuri si nu vorbim despre viata unui om si, dupa ce dosarul meu medical trece prin doua comisii medicale, se poate sa primesc aviz favorabil sau nu, dar asta dureaza MINIM DOUA LUNI SI JUMATATE!!! Din pacate, asa cum marturisea, nu avea timpul necesar sa astepte toate aceste proceduri. Ultima amanare pe care a primit-o de la clinica germana era pentru 6 februarie 2019.
- Data dupa care nu se mai poate interveni stereotactic si, in consecinta, nu imi ramane decat sa astept sa mor la mine acasa. Doamna ministru, va rog, va implor, va cer sa imi prelungiti viata!, i-a cerut Soare, disperata de situatia in care se afla.

Am plecat

Timpul nu a mai avut rabdare cu Eugenia Soare. Jurnalista a decedat, iar anuntul a fost facut chiar pe pagina de Facebook a sa - un mesaj postum, scris chiar de ea.
- Am plecat. Am facut-o aseara, in liniste. Nu stiu cum va fi lumea fara mine. Si nu voi sti niciodata. Dar drumul meu a fost pana aici . Va las in urma pe toti, prieteni, cunostinte, mai putin prieteni sau dusmani . Fiecare ati fost in viata mea cu un scop. Si celor mai multi, va multumesc pentru asta . Am fost in viata multora dintre voi . Si imi place sa cred ca tot cu un scop. Si voua va multumesc pentru ca m-ati primit. Am trait intens, cat pentru o suta de vieti. Si as mai fi trait tot atatea!, a scris Miriam Eugenia Soare pe Facebook.

(Sursa: Sputnik)