Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, miercuri dimineata ca e declarata epidemie de gripa, deoarece au fost inregistrate 3 saptamani epidemice consecutiv si sunt 54 de decese din cauza bolii.
- Desi seara aveam o parte din datele pe care directiile de sanatate publica le-au transmis, nu au fost concludente, pentru ca nu toate spitalele raportasera cazurile de gripa. Am refacut raportarile si putem spune ca s-a inregistrat a treia saptamana consecutiva epidemica. Vorbim de o evolutie epidemica a gripei. S-a constatat epidemia, avand a treia saptamana epidemica, a declarat ministrul Sorina Pintea.
Numarul deceselor provocate de gripa a ajuns la 54, de la inceputul sezonului, a informat Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, marti seara, ca din cei 54 de romani care au murit din cauza gripei, 49 sufereau si de alte boli, alti cinci pacienti decedati nefiind cunoscuti si cu alte afectiuni. Nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment in Romania din cauza circulatiei virusului gripal, a anuntat directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, precizand ca aceasta este o masura luata in situatii extreme, iar noi traim o situatie normala.
- Nu se pune problema de carantina, carantina este adoptata in situatii extreme, situatie pe care nu o traim, traim o situatie normala, daca vreti gripa asa evolueaza cateodata in numar mai mare de cazuri fata de sezoane anterioare. Carantina e o masura adoptata extrem de rar, decisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de obicei. Exista un regulament, tratat international care stipuleaza aceste lucruri, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.
Ministerul Sanatatii a constatat ca in Romania este epidemie de gripa, deoarece au fost inregistrate trei saptamani epidemice consecutive si sunt 54 de decese din cauza bolii. Sorina Pintea a precizat ca masurile instituite in epidemie de grip nu sunt unele speciale si se aplica deja. Numarul deceselor provocate de gripa a ajuns la 54, de la inceputul iernii.

(Sursa: huff.ro)