EFEMERIDE: Numarul de Aur, secretele pe care nu le spune nimeni despre Elementul Divin
Phi, numarul de aur, este egal cu 1,6180339887. Numarul de aur, numit si Phi, se gaseste in toate lucrurile. Este o veritabila cheie ascunsa a universului. Proportia corpului uman, a plantelor, a animalelor, respecta numarul de aur. Leonard Pise, numit si Fibonacci a creat o serie de numere cu proprietati remarcabile. El a mai fost numit si Domnul iepurilor.

Divina Proportione

Totul a pornit de la o problema. Cate cupluri de iepuri obtinem la sfarsitul unui an, daca incepem cu un cuplu, care produce lunar un alt cuplu, cel din urma, devenind productiv luna urmatoare. El a descoperit urmatorul sir de numere, 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233. Fiecare cifra corespunde sumei celor doua precedente. Paccioli a publicat, in anul 1509, cartea numita Divina Proportione, in care vorbea despre proportia divina a corpului uman, in arhitectura si matematica. Aceasta carte este considerata ca fiind primul tratat despre numarul de aur. Conform lui Paccioli, numarul de aur are proprietati matematice, estetice, dar si mistice. Scoica numita Nautil creste in spirala. Spiralele respecta regula de aur, respectiv, raportul dintre diametrul unei spirale si cea urmatoare este egal cu Pi, numarul de aur.

Sirul lui Fibonacci

Floarea de turnesol are 21 de spirale care se formeaza in directia acelor de ceasornic si 34 in sens invers. Proportia numarului de aur e respectata. Aceste doua numere fac parte din sirul lui Fibonacci. Aceeasi situatie pentru acele de pin. Leonardo da Vinci a fost primul care a sesizat ca partile care compun corpul uman respecta regula de aur. In acest sens, da Vinci a masurat distanta de la sol, la varful capului si a impartit-o la distanta de la sol la buric. A obtinut numarul de aur. O serie de mari picturi, printre care si Gioconda, respecta regula de aur. Alti mari pictori, cum ar fi Botticelli, Dali, Mondrian, utilizeaza in picturile lor numarul de aur, respectiv, sunt respectate proportiile de aur intre figura pictata si ceea ce se afla in jurul sau.

Cladiri celebre construite dupa numarul de aur

Piramida lui Kheops respecta si ea regula de aur. Daca impartim inaltimea sa la jumatatea bazei sale, obtinem 1,618. Celebre catedrale europene sau minunatul Taj Mahal se inscriu in aceeasi regula. Putem vorbi despre o geometrie sacra care a devenit arta de a comunica intelepciune divina, prin intermediul figurilor geometrice si al simbolurilor. Acest limbaj vechi si secret era utilizat de filosofii si matematicienii greci, cum ar fi Platon si Pitagora.

Numarul Pi

Numarul Pi este egal cu 3,141592. Este un numar irational si exprima raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul sau. Aparent este o cifra fara nicio logica, dar care ascunde multe mistere. Pe tablitele babiloniene au fost descoperite calcule care utilizau numarul Pi. Egiptenii utilizau numarul Pi in calculele lor, dar si grecii, prin Arhimede. Cu timpul, calculul numarului Pi s-a extins, dar s-a constatat ca este un numar infinit. Cu cat se calculeaza mai mult zecimalele acestui numar, cu atat se pierde totul catre infinit. Nici cele mai performante calculatoare nu au reusit sa calculeze numarul in intregime.
Omul de stiinta Max Cohen a emis urmatoarele cugetari:
- Limbajul naturii este matematica.
- Tot ce ne inconjoara este pus in ecuatie.
- Toate reprezentarile grafice ale unei ecuatii pun in evidenta o secventa.
- Natura este formata din secvente.
Oamenii ce sunt?

(Sursa: efemeride.ro)