PSYCHOLOGIES. CUPLU SI SEX: Femeile si barbatii, incompatibili in mod natural? (Autoare: Irina-Gabriela Buda)
Femeile poseda de zece ori mai multi receptori cutanati pentru contact: occitocina si prolactina (hormoni ai atasamentului) multiplica nevoile acestora de a atinge si de a fi atinse; miscarile degetelor lor sunt, si ele, mai precise. Prin comparatie, barbatii produc mult mai mult testosteron. Acesta stimuleaza agresivitatea, instinctul de dominare, viteza de reactie. Testosteronului i se datoreaza cicatrizarea mai rapida a ranilor, dar tot el se face vinovat si pentru calvitie. Daca ei sunt, intr-adevar, mai inclinati in mod natural spre agresivitate, si ele spre tandrete, cum putem vorbi de compatibilitate si succes in relatiile dintre barbati si femei?

Lupta dintre sexe

Psihanalista Vera Sandor subliniaza aspectul regretabil al formelor extreme ale conflictelor dintre sexe bazate pe ideea incompatiblitatii.
- Scopului sexual de uniune si comunicare i se substituie altele: in loc de iubire, putere, in loc de sexualitate, posesiune, in loc de comunicare, proferarea adevarului absolut detinut de una dintre parti. Asa-numita incompatibilitate dintre sexe nu reprezinta decat ideologizarea, la moda, ce-i drept, a luptei dintre sexe.
Ambele sexe sunt natural si puternic atrase unul spre celalalt. Suntem endocrin si psihic bisexuali, avand - prin constitutie si prin faptul ca suntem crescuti de doi parinti de sexe diferite - date interioare ce tin de ambele sexe. Aceasta constitutie bazala poate avea cel putin doua destine : posibilitatea de a comunica afectiv si sexual cu o fiinta de sex diferit dar si posibilitatea de a intra cu ea intr-o competitie pe cat de ne-naturala pe atat de absurda.

In pat si la razboi

Vera Sandor ne prilejuieste o incursiune in firescul relatiilor dintre sexe, al raporturilor interumane, in ultima instanta, dar si al formelor distorsionate, dramatice, pe care le pot lua acestea:
- Diferenta anatomica si constitutionala dintre barbati si femei devine diferenta de valoare. Cine conduce lumea - este o intrebare de razboi. Ce il declanseaza? Spaima de o fiinta diferita? Dezamagirea profunda? Teama de natura noastra? Teama intensa de abandon? Prizonieratul in care este prinsa fiinta cu dorinta sexuala? Fantasmele magice de contopire, de anihilare, de pierdere in celalalt, de devorare atribuite femininului, fantasmele de violenta intruziva atribuite masculinului? Invidia fata de tipul de placere sexuala (pasivul feminin, activul masculin) al celuilalt? Lumea este condusa de barbati. Acestia, insa, nu sunt niciodata siguri de aceasta putere temandu-se, in adancul lor, de puterea seductiei feminine asupra lor. Femeile nu se impaca mereu bine cu lumea condusa de barbati si submineaza adesea aceasta putere care tinde sa le anuleze, din pura frica, valoarea si fiinta. Diferenta dintre sexe este accentuata in machism si anulata in feminism.
La intrebarea privind caracterul natural al incompatibilitatii dintre sexe, Vera Sandor raspunde:
- Nu poate fi nicidecum naturala! La popoarele civilizate diferenta dintre sexe este mai putin marcata. Trasaturi ale ambelor sexe se dezvolta armonios intr-o fiinta, trasaturile psihice domina diferenta anatomica si constitutionala, fara a o nega, fantasmele generatoare de angoasa fata de sexul opus sunt mai putin active. Sexualitatea este topita in comunicare si mai putin izolata de fiinta psihica. Nu putem, asadar, sa vorbim de incompatibilitate sau lupta intre sexe decat in cazuri individuale.
Poate cea mai buna incheiere a acestei discutii inepuizabile si vechi de cand lumea o aduce argumentul darwinian al evidentei supravietuirii noastre, unii alaturi de ceilalti: suntem inca aici.

(Sursa: psychologies.ro)