Potrivit legendei, Mintha era o foarte incantatoare nimfa pe care Persefona, geloasa sotie a Zeului Infernului, a transformat-o intr-o planta, ca sa nu mai poata seduce zeii si muritorii decat prin parfumul ei. Hipocrat considera aceasta planta afrodisiaca si o utiliza in tratarea impotentei masculine si a frigiditatii feminine. Pliniu o folosea ca analgezic. Menta face parte din familia Lamiaceae, fiind o planta erbacee, perena, cu frunze oval-lanceolate ai flori violacee dispuse intr-o inflorescenta spiciforma, conica. Denumirea stiintifica a plantei Mentha provine de la Mintha, numele unei nimfe din mitologia greaca si romana, care a fost metamorfozata intr-o planta, ce ii poarta numele. Desi menta este o planta utilizata inca din antichitate, ea a fost introdusa pentru prima data in literatura medicala de-abia in secolul al XVII-lea. Datorita uleiului volatil, principalul sau component, menta reprezinta una din plantele cele mai folosite in fitoterapia de pe toate meridianele. Se mai numeste izma buna, ghiazma, iasma, minta neagra, ninta rece, etc.

Mod de preparare:
Infuzie. Se toarna o cana de apa clocotita peste 1 lingurita de planta (iarba de menta), se acopera 10-15 minute, apoi se strecoara si se bea neindulcit, la temperatura camerei. Puteti bea 2-3 cani pe zi.
Compozitie:
Tulpini, frunze si flori de menta sau izma buna- Mentha piperita L., familia Lamiaceae.

Utilizare:
In mod traditional, calmeaza durerile abdominale, stimuleaza digestia; recomandat in tratamentul simptomatic al tulburarilor functionale digestive.
INTERN:
Tonic digestiv, coleretic, colagog, antispastic intestinal, antispasmotic, vasodilatator, aromatizant, tonic si calmant; favorizeaza digestia gastrica. Antiseptic intestinal, carminativ, astringent, antidiareic, antiemetic, secretolitic, descongestionant al cailor respiratorii, bronhodilatator, analgezic, usor anestezic, usor sedativ.

EXTERN:
Descongestionant al sinusurilor, bronhodilatator, antiinflamator, analgezic, usor anestezic, dezinfectant, antipruriginos, antimicotic, antiinfectios, antiviral (pe virusul herpetic).
Contribuie la:
- functionarea normala a sistemului digestiv, prin:
- eliminarea tendintei de evacuare rapida a scaunului
- reducerea spasmelor si a balonarii care apar la nivelul tractului digestiv
- eliminarea mirosului neplacut al gurii
- imbunatatirea digestiei
- mentinerea sanatatii aparatului respirator prin descongestionarea cailor respiratorii
- reducerea starilor de greata si rau de miscare
- reducerea starii de oboseala mentala (la administrarea sublinguala).
- eliminarea mancarimilor care apar la nivelul pielii
- mentinerea sanatatii cavitatii bucale.

Indicatii:
Se utilizeaza ca adjuvant in: diaree, infectii gastro-intestinale, digestie lenta, colici intestinale, enterocolite, dureri de stomac ce apar pe fond nervos, meteorism (balonare), afectiuni respiratorii (bronsita, laringita, traheo-bronsita, tuse convulsiva, gripa), halena (miros urat al gurii), rau de miscare (se administreaza sub forma de pulbere), stari de greata si voma, angoasa, nervozitate, oboseala mentala (se administreaza sub forma de pulbere). Se utilizeaza ca adjuvant in: faringite (ca analgezic), prurit (mancarime a pielii), urticarie, herpes si pentru igienizarea cavitatii bucale.

Contraindicatii: Alergie la menta.

Mod de administrare:

INTERN:
- pulbere - planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se inghite cu apa.
- macerat la rece - se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 min. inainte de mese.
- infuzie - se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 min. inainte de mese.

EXTERN:
- pentru eliminarea mancarimilor care apar la nivelul pielii se administreaza sub forma de badijonaj cu maceratul sau infuzia de planta
- pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale se clateste gura sau se face gargara cu macerat sau infuzie de planta.

Ingrediente: Menta (Mentha piperita), parti aeriene.
Atentie: Planta trebuie pastrata la loc uscat, ferit de lumina directa a soarelui si de caldura.

(Surse: Dacia Plant, Plafar)