Astazi, 15 ianuarie, se implinesc 169 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu. De-a lungul vietii, poetul si ziaristul Mihai Eminescu a trecut prin fel de fel de orase din Romania.

BOTOSANI: Se naste Eminescu

Pe 15 ianuarie 1850, se nastea in casele lui Gheorghe Eminovici, caminarul de la Botosani, casatorit cu Raluca, fiica boierului Iurascu, Mihail, pruncul ce la maturitate va deveni poate cel mai important nume al literaturii si gazetariei romanesti. Nascut cu moase si mai apoi botezat la biserica Uspenia, aflata la cativa pasi de casa caminarului Eminovici, Mihail a fost legat toata viata de Botosani si de amintirea targul natal. La Botosani a cunoscut prima data ubirea, fata unui gospodar din Ipotesti, numita Cassandra, la Botosani a cantat cu lautarii si manca mancarea lui preferata, la Botosani a iubit si jucat teatru in trupa Pascaly si nu in ultimul rand a trait ultimii sai ani si ai iubirii cu Veronica Micle, pe strazile targului si in gradina publica din Botosani. Mihai Eminescu a fost poetul genial, scriitorul macinat de demonii creatiei, cantaretul cu voce de aur si pasionatul de meditatie in locurile natale.

BUCURESTI. Cum s-a iubit cu Veronica Micle, care s-a sinucis la 50 de zile dupa moartea poetului, intr-o casa demolata in 2010

In anul 1877, dupa ce a parasit Iasul, la indemnul lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu s-a mutat in Capitala. Aici, a stat pentru prima data intr-o locuinta din strada Sperantei. Era o casuta in stil taranesc, singura in curte, cu pridvor pe stalpi de lemn. Casa avea doua camere, in mijloc avea o tinda in capatul careia se gasea si o mica bucatarie. Ca ajutor avea o batrana care tinea randuiala casei. De mancat, manca la birtul economat a lui Duro, din Strada Academiei, colt cu strada Doamnei. Nu prea iesea din casa decat sa mearga la redactie, mai rar pe la cafenele. Cand era acasa, batrana nu avea voie sa-l supere cu prezenta ei, iar cand pleca de acasa isi inchidea locuinta cu cheia, tot de teama ca nu cumva batrana sa vrea sa faca ordine si sa-i impastie manuscrisele. Din acest motiv, in casa poetului ajunsese sa fie o dezordine incredibila si aproape imposibil de locuit.

CRAIOVA. Iubirea dintre marele poet si Cleopatra Poenaru, fiica pictorului Lecca din Craiova

Mihai Eminescu este catalogat ca un reper major al identitatii artistice si nationale, dar si un om care a iubit si a suferit din dragoste la fel ca oricare altul. Marele poet a trait o frumoase poveste de dragoste cu Cleopatra Poenaru, fiica pictorului Lecca din Craiova, dar si verisoara lui I.L Caragiale. Cleopatra Popenaru era cu 10 ani mai in varsta decat Mihai Eminescu. A cunoscut-o la Bucuresti la seratele literare. Tanara locuia pe strada Cometei din Craiova, in apropierea unor plopi, iar astfel a aparut si poezia Pe langa plopii fara sot (conform celor spuse de Toma Radulescu, istoric).

TARGU-JIU. Povestea de iubire cu fata popii din satul gorjean Floresti

Mihai Eminescu a venit la Floresti, sat al comunei Tantareni, din judetul Gorj, in vara anului 1878, la recomandarea doctorului Kremnitz, medicul familiei regale, pentru refacerea sanatatii. Avea 28 de ani si un renume de mare poet si gazetar. A fost gazduit de magistratul Nicolae Mandrea, la conacul sau din Campul Cerbului. Aici si-a gasit linistea si inspiratia. Eminescu se plimba pe cararile padurii si era deseori insotit, de multe ori, de sotia magistratului, care avea inclinatii artistice: scria poezii si picta. Zoe Mandrea, nascuta Balcescu, era nepoata de frate a lui Nicolae Balcescu si mare admiratoare a poetului si gazetarului nnepereche.

CONSTANTA (VIA GIURGIU-CALARASI-CERNAVODA). Mihai Eminescu, turist pe Dunarea de Jos si la malul Marii Negre

Era anul 1882 cand Mihai Eminescu, care avea 32 de ani, a venit la mare sa se trateze de o boala a picioarelor, ca sa se curariseasca. Se luase dupa publicitatea care se facea localitatii Kustenge in presa din Bucuresti: Marea face bine la tot. Ca sa ajungi in acele vremuri la mare nu era usor. De la Bucuresti la Giurgiu Mihai Eminescu a mers cu trenul, apoi a luat vaporul pana la Cernavoda. (Poetul a facut o escala la Calarasi, orasul de la Cotul Borcei, deoarece nu exista cursa directa Giurgiu-Cernavoda. De la Calarasi, Eminescu s-a imbarcat pe un alt vapor pana la Cernavoda - NOTA REDACTIEI ESTIRI). Prima cursa a piedut-o asa ca o noapte a dormit la un prieten de-al sau. A doua zi de dimineata, s-a urcat din nou in tren la Cernavoda si a ajuns, intr-un sfarsit, la Constanta. Podul de la Cernavoda, care facea legatura intre Dobrogea si restul tarii, a fost inaugurat abia in 1985.

SIBIU. Cum a aparut poetul la un banchet in oras, in 1867: Ochii lui iti faceau impresia unui om predestinat, unui om fatal

In 1867, Mihai Eminescu ajungea la Sibiu cu trupa de teatru al lui Mihai Pascaly, trupa in care era sufleur si care facea un turneu prin Ardeal, la Sibiu venind de la Brasov. Piesa se joaca la teatrul din Sibiu, actuala sala Thalia, fiind prima data cand pe scena se juca un spectacol in limba romana. In volumul Viata lui Mihai Eminescu, George Calinescu vorbeste despre reprezentatiile date de trupa de teatru la Sibiu, dar si despre cum a aparut tanarul Eminescu la un banchet la hotelul Imparatul Romanilor, dupa reprezentatii.

TIMISOARA. Poetul si-a cautat in zadar fratele in Timisoara
A revenit ca sufleur cu trupa lui Pascaly Ce a facut scriitorul la Timisoara, in secolului al XIX-lea? Informatiile din anul 1867 sunt putine. Anul 1867 este cel mai obscur din cei 6 din viata de pribeag a lui Eminescu, scrie Gala Galaction in Viata lui Eminescu. Era doar un tanar de 16 cand a ajuns la Timisoara, in cautarea fratelui sau mai mare, Nicolae Eminovici.

SEVERIN. Fratele poetului national a locuit la Drobeta Turnu Severin timp de 18 ani

Fratelui poetului, Matei Eminescu, ofiter de cariera in armata romana, a locuit la Drobeta Turnu Severin, intre 1896 si 1924, intr-un imobil de pe strada care acum poarta numele lui Mihai Eminescu. Prin grija institutiilor de cultura, o placa lipita de peretele exterior al casei aminteste celor care trec prin zona de faptul ca aici a trait fratele poetului.

CLUJ. Calatoriile din adolescenta ale poetului in Transilvania

O expozitia reconstituie, in peste 50 de lucrari, locurile vizitate de Mihai Eminescu in cele doua vizite facute in Transilvania cand avea 16 si 18 ani. O sectiune distincta a expozitiei prezinta Clujul in epoca lui Eminescu, asa cum a fost vazut orasul prin ochii poetului. Lucrarile lui Horea Remus Epure prezinta peisaje ardelenesti, dar si monumente reprezentative ale Clujului.

ZALAU. Gazetarul din Salaj care i-a fost poetului prieten pana la moarte si care i-ar fi fost inspiratie pentru romanul Geniu pustiu

Salajeanul care a avut privilegiul sa fie prieten cu Mihai Eminescu este scriitorul si gazetarul Ionita Scipione Badescu, personalitate care patroneaza, in prezent, Biblioteca Judeteana din Salaj. Nascut la Rastoltu Mare, in comuna salajeana Buciumi, la 15 mai 1847, Ionita Scipione Badescu a avut parte de o buna educatie, tatal sau, preotul satului, trimitandu-l la studii la Beius, iar apoi la Budapesta. Invatatorul Ioan Ciupe, din Buciumi, povesteste, insa, ca, dupa ce a inceput sa lucreze ca si gazetar, vederile sale democrat - revolutionare ii atrag persecutia autoritatilor austro-ungare, fiind nevoit sa paraseasca Transilvania. Pleaca, astfel, la Bucuresti, iar apoi se stabileste la Botosani, unde incepe colaborarea cu Mihai Eminescu, alaturi de care ramane pana la moarte.

BRAILA. Orasul unde s-a publicat prima data in Romania capodopera Luceafarul

Textul a aparut, gratie omului de cultura Alexadru Djuvara, in paginile ziarului Dunarea, pe 25 iulie 1883, la doar cateva luni dupa ce fusese publicat in ,Almamahul Societatii Studentesti Romania Juna din Viena. Dupa cum consemneaza revista de cultura Luceafarul, braileanul Alexandru Djuvara, om politic liberal, publicist si orator de mare talent a editat ziarele in limba franceza L' Etoile Roumaine si La Liberte Roumaine. El il cunoastea pe Mihai Eminescu de la Bucuresti, iar la moartea poetului a aparut pe lista de subscriptie pentru inmormantarea lui, cu suma de 60 lei, imediat dupa Titu Maiorescu.

ALBA. La Alba Iulia in 1866 a participat la dezbateri culturale, apoi a facut un popas la hanul La Istratoaie

Alba Iulia a gazduit, in august 1866, cea de-a sasea adunare a ASTREI (Asociatia Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman), Potrivit scriitorului Ion Margineanu, configuratia zilei de 27 august 1866 arata astfel: dimineata, slujbe in bisericile romanesti din oras, iar dupa amiaza, la orele 17, sedinte preliminare a Comitetului Asociatiunii, cuvantari si predici, in Biserica ortodoxa Maieri I, din oras. Participantii au luat hotararea ca deschiderea oficiala a adunarii sa se faca a doua zi, la ora 9. Seara a avut loc concertul de vioara al Elizei Circa, care lua lectii la Viena de la celebru Iosif Hallmesberger.

BRASOV. Poetul a jucat teatru la Brasov si a dedicat Bisericii Sfantul Nicolae o poezie

Ziua lui Mihai Eminescu este celebrata si la Brasov, oras in care marele poet a poposit de mai multe ori. Eminescu a ajuns prima data la Brasov cand avea 14 ani. Intre 1 iulie si 21 septembrie 1864 a insotit trupa de teatru a lui Fani Tardini Vladiceascu si in sala de festivitati a gimnaziului Andrei Saguna (pe atunci Scolile centrale romane) sunt prezentate mai multe piese de teatru, intre care si Razvan si Vidra a lui B.P. Hasdeu, conditii in care Eminescu juca rolul Ciobanului din aceasta piesa, spune profesorul Vasile Olteanu. Anul urmator, in luna iunie, insotind aceeasi trupa, formata din 20 persoane, Eminnescu a ajuns din nou la Brasov.

IASI. Istoria Luceafarului de 3 milimetri, cea mai mica carte in miniatura din Europa

Putem aminti Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, la care acesta a fost bibliotecar, dar si director in perioada 1884-1885, Colegiul National Mihai Eminescu, Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou, teiul lui Eminescu din Parcul Copou, colectia personala Mihai Eminescu, care cuprinde 10.000 de piese, detinuta de Dumitru Grumazescu, proprietarul anticariatului de pe Strada Lapusneanu din Iasi reprezinta doar cateva dintre ele. Mai nou, chiar si un controversat pasaj rutier subteran a primit tot numele Mihai Eminescu.

PLOIESTI. Poetul a venit de doua ori la Ploiesti: a facut una dintre putinele sale fotografii si s-a rugat la icoana donata de tarul Alexandru al II-lea

Poetul national a trecut o data in 1878, cand s-a rugat la Icoana cu trei maini donata bisericii Maica Precista de tarul Alexandru al II-lea al Rusiei, si in 1881, cand a facut o fotografie, una dintre putinele sale portrete, alaturi de Ioan Slavici si Candiano Popescu. Dovezile trecerii poetului Mihai Eminescu prin Ploiesti, destul de putine, sunt, insa, sustinute de marturii, ramase consemnate peste timp. Una dintre ele figureaza in istoria bisericii Maica Precista din Ploiesti, celebra pentru o icoana despre care se spune ca este facatoare de minuni si care a fost donata de tarul Alexandru al II-lea al Rusiei.

BISTRITA. Viata de film a orfanei din Nasaud, marea dragoste a lui Eminescu

Veronica Micle s-a nascut in 1850 la Nasaud. Isi pierde tatal, cizmar de meserie, chiar in anul cand se naste, acesta luptand ca voluntar si fiind ranit in 1848, in Muntii Apuseni, sub flamurile lui Avram Iancu. Mai mult, mama Veronicai, Ana, moasa de meserie, este anchetata de politia habsburgica. In anul in care isi pierde sotul si se naste Veronica, aceasta se hotaraste sa treaca muntii in Moldova, avand asupra sa doar banii incasati de pe vanzarea casei din Nasaud.

BARLAD. Casa Rosie, locul care adaposteste o colectie unica in tara dedicata poetului
nepereche

Mihai Eminescu a trecut prin Barlad in perioada 1875-1876 in calitate de revizor scolar. A scris o poezie inspirat de aceste locuri si chiar mentioneaza numele orasului: Sus in curtea cea domneasca,/ La domnia din Barlad/ sade tanar domnul Vlad. Centrul Mihai Eminescu este o institutie de cultura care adaposteste o colectie impresionanta dedicata poetului, patrimoniu donat de initiatorul acestui centru, un colectionar impatimit: dr. Constantin Teodorescu. Acesta a adunat timp de 40 de ani carti, manuscrise, critica, medalistica, cartofilie, aproape tot ce este legat de numele lui Mihai Eminescu.

(Sursa: adev.ro)