KFETELE: Ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Revelion. Traditii culinare care aduc noroc si bunastare in anul nou
Pregatirile pentru masa de Revelion sunt in toi. Anul nou vine cu traditii culinare legate de pregatirea romanilor pentru masa festiva. Romanii superstitiosi sunt convinsi ca anumite mancaruri nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Revelion, pentru ca acestea atrag norocul in noul an.

1. Pestele

- Nicio masa fara peste este o zicala a romanilor, care trebuie respectata si de Revelion. Se spune ca daca mancam peste la trecerea dintre ani, alunecam mai usor printre necazuri. Pestele simbolizeaza abundenta si trebuie asezat intreg pe farfurii, altfel, spun superstitiosii, norocul se fragmenteaza.

2. Strugurii albi

Simbolul belsugului, strugurii nu ar trebui sa lipseasca din meniul de Anul Nou. Se spune ca daca mananci 12 boabe de struguri albi la miezul noptii vei avea parte de 12 luni dulci si pline de sanatate.

3. Fructele rotunde

Citricele, merele si orice alt fruct cu forma rotunda ar trebui sa nu lipseasca de pe masa de revelion. Acestea simbolizeaza sanatatea si vitalitatea.

4. Legume verzi

Varza, salata, spanacul ar trebui si ele mancate de Revelion. Verdele este simbolul sanatatii, iar frunzele sunt asociate cu bancnotele, astfel incat se crede ca daca vom manca legume verzi de Anul Nou vom fi mai bogati in noul an.

Fasole, mazare si linte

Legumele in forma de boabe simbolizeaza si ele belsugul, motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Revelion.

5. Pastele si cerealele

Considerate simboluri ale unei vieti lungi si abundente, pastele si cerealele nu ar trebui evitate in noaptea dintre ani.

6. Carnea de porc

Vedeta meniurilor de sarbatori, carnea de porc trebuie sa se regaseasca si pe masa de Revelion. Porcul este considerat norocos pentru ca inspira avutie, acesta fiind si motivul pentru care majoritatea pusculitelor au forma de purcelusi.

7. Carnea de curcan

La masa de Revelion nu este recomandata carnea de pui, fiind considerata un simbol al saraciei. Aceasta poate fi inlocuita, insa, cu carnea de curcan, considerat singura pasare aducatoare de noroc.

8. Rodiile si smochinele

Printre fructele care ar trebui mancate in noaptea dintre ani se mai numara rodiile si smochinele. Acestea simbolizeaza fertilitate si prosperitate.

9. Tortul

La desert tortul nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Revelion, el simbolizand vesnicia.

10. Sampania

La cumpana dintre ani, paharul de sampanie nu trebuie sa lipseasca, considerandu-se ca astfel vor fi indeplinite dorintele, iar noul an va fi unul imbelsugat.

sursa: adevarul.ro