2-3 Decembrie 1989
Malta. Se desfasoara intalnirea la nivel inalt intre George Bush si M.S.Gorbaciov, unde se discuta probleme referitoare la dezarmare, cooperare, situatia internationala etc. Presedintele American si-a exprimat sustinerea pentru politica de perestroika: Puteti fi sigur ca aveti de-a face cu o Administratie americana si un Congres care doresc ca reformele dumneavoastra sa reuseasca dar si-a manifestat si interesul fata de evolutiile din Estul Europei.

4 Decembrie 1989
U.R.S.S. La Moscova, cu prilejul intalnirii la nivel inalt a conducatorilor statelor membre ale Tratatului de la Varsovia, intre Nicolae Ceausescu si Mihail Gorbaciov are loc un schimb dur de replici, presedintele roman insistand pentru organizarea unei intalniri a reprezentantilor partidelor comuniste, cu participare sovietica, si pentru sporirea de catre Uniunea Sovietica a livrarilor de materii prime, in special petrol si gaz metan. Ceausescu si-a exprimat preocuparea fata de ce se intampla in cateva tari socialiste din Europa: Intelegem perfectionarea, innoirea, insa nu de asta vreau sa vorbesc acum, dar forma in care se actioneaza pune foarte serios in pericol nu numai socialismul, ci si existenta partidelor comuniste in tarile respective.

9 Decembrie 1989.
Directia de Informatii Externe raporteaza ca in Ungaria se pregatesc actiuni pentru destabilizarea situatiei interne din Romania si ca Budapesta are intentia sa provoace incidente de granita.

10 Decembrie 1989
La postul de radio Europa Libera, Mircea Carp anunta ca Liga anticomunista romana, organizatia romanilor refugiati in Ungaria, face apel la toti romanii sa condamne nerespectarea drepturilor omului in Romania.

14 Decembrie 1989.
La Iasi are loc o prima incercare de destabilizare a regimului Ceausescu, cand cateva persoane, in numele Frontului Popular Roman, au initiat un miting de protest in Piata Unirii.
Timisoara. 30-40 de enoriasi ai Bisericii reformate se aduna in fata casei 39 DECEMBRIE 1989 1989 parohiale a lui Laszlo Tokes pentru a impiedica evacuarea pastorului. Pentru a nu inflama situatia, colonelul Ion Deheleanu, seful Militiei judetene, propune lui Radu Balan, prim-secretar al Comitetului Judetean de Partid Timis, sa opreasca actiunea de evacuare.

15 Decembrie 1989.
Romania. In fata casei lui Laszlo Tokes, din Timisoara grupuri de enoriasi protesteaza impotriva deciziei judecatoresti de evacuare a pastorului in alta localitate. Pe parcursul zilei, numarul protestatarilor creste. La Timisoara soseste Denis Currie, secretar II al Ambasadei S.U.A. in Romania, care incearca sa ia legatura cu Laszlo Tokes. Seara, in zona casei parohiale sosesc primarul Timisoarei, Petre Mot si secretarul cu probleme organizatorice al Comitetului Municipal de Partid, care dau asigurari lui Laszlo Tokes ca nu va fi evacuat.
Romania. La Timisoara, numarul celor adunati in zona casei parohiale a lui Laszlo Tokes creste la cateva sute de persoane, majoritatea nemaifiind enoriasi reformati, ci cetateni ai Timisoarei, de diferite etnii si confesiuni.

16 Decembrie 1989 1989.
In acea dupa-amiaza izbucnesc manifestarile antidictatoriale si anticomuniste din Timisoara.
Demonstrantii se indreapta spre diverse puncte ale orasului pentru a chema oamenii la revolta. In Piata Maria se striga lozinci antidictatoriale si cu caracter social. Manifestantii incep sa intoneze imnul Desteapta-te, romane, scris de Andrei Mureseanu la 1848, Timisoara devenind detonatorul revolutiei romane. Sunt trimise trupe de Armata, Militie, Securitate pentru a dispersa multimea; demonstrantii sunt batuti si arestati in aceeasi noapte si in dimineata urmatoare. Se dau lupte in adevaratul sens al cuvantului; multi demonstranti sunt arestati. Cluj. Este transmis ordinul M.Ap.N pentru a fi constituite grupe operative la marile unitati. La orele 24:00, grupele operative constituite intra in activitate.

17 Decembrie 1989
Demonstratie de forta a armatei. Multimea se aduna in centrul orasului Timisoara. Informat ca revolta nu poate fi controlata si infranta, Nicolae Ceausescu da ordin sa se deschida foc impotriva manifestantilor; ordinul este dus la indeplinire, cazand primii martiri ai Revolutiei din Romania. Se inregistreaza 63 de morti si 224 de raniti. Referitor la persoanele arestate s-a comunicat ca in perioada 16-22 decembriue 1989 au fost retinute 978 de persoane, dintre care cea mai mare parte a arestatilor a avut loc in aceasta zi de 17 Decembrie 1989. In noapte acestei zile, Nicolae Ceausescu convoaca o sedinta speciala a Comitetului Politic Executiv; ramane in istorie ca cea mai scelerata si cinica comportare a tiranului, gata sa porneasca impotriva propriului popor, aducandu-le de altfel critici generarilor Vasile Milea, Tudor Postelnicu si Iulian Vlad deoarece nu au executate ordinele sale de a trage in demonstranti: N-am crezut ca veti trage cu gloante oarbe. Asta e ca o ploaie. Cei care au patruns in cladirea partidului nu ar fi trebuit sa iasa din cladire in viata! Huliganii ar trebui ucisi, nu doar batuti. Nu infrangeti un dusman cu predici popesti, ci dandu-i foc! 18 Decembrie 1989. Romania. Nicolae Ceausescu pleaca in vizita oficiala in Iran, lasandu-i la conducerea tarii pe Elena Ceausescu, Emil Bobu si Manea Manescu. In seara acestei zile, in Timisoara conflictele si arestarile continua, se inregistreaza 8 morti si 23 de raniti. Pe scarile din fata Catedralei Mitropolitane este impuscat in cap Leia Sorinel Daniel. In fata Catedralei se aduna mai multi tineri si copii, se aprind lumanari in memoria victimelor din seara precedenta, se canta colinde si sa striga lozinci anticeausiste. Din ordinul Elenei Ceausescu, cadavrele a 44 de revolutionarilor timisoreni sunt aduse, in ascuns, la Bucuresti, si arse la Crematoriul Cenusa . Cenusa lor a fost aruncata intr-o gura de canal din comuna Popesti-Leordeni. Au loc manifestatii de protest si greve ale muncitorimii timisorene la intreprinderile 6 Martie, Azur, Elba, Solventul. Este momentul in care muncitorii striga: Armata e cu noi!

Bruxelles. Are loc intilnirea ministrilor Afacerilor Externe din tarile membre ale Comunitatii Economice Europene care dau publicitatii urmatoarea declaratie: Ministrii Afacerilor Externe ai celor 12 au luat cunostinta, cu emotie si consternare, despre informatiile referitoare la represiunea brutala si violenta facuta de autoritatile romane asupra manifestatiilor populare. Condamnam cu cea mai mare fermitatea atitudinea unui regim, care, intorcand spatele la toate angajamentele la care a subscris in materie de drepturi ale omului in cadrul C.S.C.E., nu stie decat sa reprime prin forta aspiratiile legitime ale poporului roman la libertate. Comunitatea si-a manifestat deja, in diferite moduri, mai ales prin suspendarea negocierilor unui acord de colaborare economica, dezaprobarea fata de regimul care se afla in Romania. Comunitatea isi rezerva dreptul sa ia masurile corespunzatoare, in functie de evolutia situatiei din aceasta tara.

20 Decembrie 1989.
Romania. Balconul Operei din Timisoara devine centrul Revolutiei. Se constituie un Comitet de initiativa al revolutionarilor/ Comitet Cetatenesc si Frontul Democrat(ic) Roman. Primii lideri ai Revolutiei timisorene, Lorin Fortuna, Ioan Chis, Claudiu Iordache, Nicolae Badilescu, isi exprima la microfon opiniile. Este declarata greva generala. Timisoara este declarat primul oras liber din Romania. Intr-o interventie televizata si radiodifuzata, Nicolae Ceausescu, intors in tara dupa vizita din Iran, se adreseaza populatiei declarand ca evenimentele de la Timisoara sunt opera unor huligani, grupuri fasciste si antinationale, scopul acestora fiind, acela de a distruge independenta, integritatea, de a opri cursul dezvoltarii socialiste a Romaniei, de a intoarce Romania inapoi sub dominatia straina, de a lichida dezvoltarea a patriei noastre.

21 Decembrie 1989.
Bucuresti. In jurul orei 12, are loc un miting; sunt adusi oameni din intreprinderi si asezati potrivit planului dinainte stabilit, cu panouri pe care erau scrise lozincile : Condamnam cu fermitate tradatorii si vanzatorii de tara!, Romania a ales/ Socialism, pace, progres! sau Stima noastra si mandria, CeausescuRomania!, Ceausescu, sperand in obtinerea adeziunii populatiei fata de politica sa. Nicolae Ceausescu ia cuvantul, insa, pe langa lozincile cunoscute, in multime se fac auzite fluieraturi si huiduieli. Este inceputul Revolutiei la Bucuresti. Pentru a interveni la unele obiective din Capitala si pentru apararea sediului C.C., se solicita interventia ofiterilor elevi ai Academiei Militare. In seara acestei zile, revolutionarii concentrati in fata hotelului Intercontinental infrunta cu eroism fortele de represiune. In special in jurul baricadei. Represiunea ia un caracter extrem de violent, sunt ucise 50 de persoane.In seara acestei zile, a avut loc ultima teleconferinta a lui Nicolae Ceausescu . In calitatea sa de comandant suprem al fortelor armate, Nicolae Ceausescu adreseaza misiuni si ordine fortelor de represiune, cerand o mobilizare generala a intregului activ de partid si de stat si a tuturor fortelor noastre de interne- militie, securitate , constituirea unor grupe de aparare a bunurilor intregului popor, a oraselor, a socialismului, orice incercare de a organiza actiuni impotriva intereselor poporului trebuie lichidata in intreprindere.Nu exista decat o singura cale - lupta. Conlucrati strans cu organele Ministerului de Interne, cu unitatile militare, dar repet, trebuie sa punem accentul ferm si hotarat pe organizarea grupelor sau detasamentelor de aparare sau, mai precis, a detasamentelor de lupta si de aparare a ordinii si linistii in orase, a independentei si suveranitatii tarii. Sa se foloseasca toate mijloacele si, daca cineva este lovit, trebuie sa raspunda cu doua lovituri. Cine indrazneste sa loveasca, trebuie sa fie lovit si trantit la pamant; inclusiv in intreprindere trebuie sa se faca acest lucru. Nu trebuie sa se ajunga la folosirea armelor, dar trebuie folosite toate mijloacele. Se instituie comanda unica asupra intregii activitati. (Trebuie sa actionati pentru a lichida rapid situatia de aici. (Bucuresti). Se transmite la B.B.C. Articolul lui Petru Cretia: Sfarsit de veac in Romania, scris la Oxford in 12-13 noiembrie 1989: Sfarsit de veac in Romania, sfarsitul inevitabil al unei vitrege vremi romanesti, care a purtat nume atat de mincinoase, incat ajunge sa le rostesti pe dos ca sa rostesti adevarul. Da, s-au sfarsit in chinul si in sangele acestui veac, demonicele regnuri care au zdruncinat nu numai planeta, ci insasi definitia umanului. Marea criza a speciei care si-a gasit expresie in hitlerism, stalinism si maoism, sta acum sa treaca oricat s-ar indarzi sa mai dainuie in tot mai putine locuri ale lumii, crancena lor mostenire.

22 Decembrie 1989
In jurul orei 7:30 coloanele de muncitori de pe marile platforme industriale-Pipera, Republica, I.M.G.B. (Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti) s.a. se indreapta spre centrul capitalei. La orele 8:30- 9:00 are loc o sedinta fulger la care participa generalul Milea, generalul Vlad, Constantin Dascalescu, Emil Bobu si altii, iar Nicolae Ceausescu ordona aducerea unor unitati de tancuri in Bucuresti. La orele 9:25-9:35, generalul Vasile Milea se sinucide prin impuscare. Actul lui Vasile Milea marca prin sacrificiul de sine, semnal rupturii totale intre armata si a comandantului suprem. Generalul Victor Stanculescu se prezinta la sediul C.C. unde Ceausescu ii ordona sa preia comanda Armatei. Nicolae Ceausescu decide introducerea Starii de necesitate in intreaga tara. Piata Universitatii din Bucuresti este ocupata de zeci de mii de bucuresteni care scandeaza Jos Ceausescu!. Nicolae Ceausescu incearca sa se adreseze, cu o portavoce, multimii din Piata Palatului insa este intampinat cu huiduieli, fluieraturi, scandari. Primii manifestanti patrund in sediul C.C. Generalul Stanculescu dispune chemarea elicopterelor pentru evacuarea cuplului prezidential. Sotii Ceausescu si doi ofiteri de Securitate din garda personala fug din sediul C.C. al P.C.R. cu un elicopter. Revolutionarii patrund in sediile institutiilor de Radio si TV. Este transmis in tara si in lumea intreaga, primul comunicat privind victoria revolutiei romane. Prin fuga lui Nicolae Ceausescu din cladirea-simbol a comunismului romanesc, rolul conducator al Partidului Comunist Roman inceteaza. In jurul orei 18:00, cuplul Ceausescu este arestat si depus intr-o unitate militara din Targoviste. La ora 18:20, in Piata Palatului din capitala se deschide focul de catre persoane neidentificate. Incepe diversiunea armata. Unitatile militare din piata deschid focul impotriva locurilor care prezentau guri de foc. De asemenea, se ordona deschiderea focului impotriva tuturor tintelor aeriene, nenotificate. Se constituie Consiliul Frontului Salvarii Nationale prezidat de Ion Iliescu. Seara tarziu, Ion Iliescu prezinta, prin intermediul televiziunii, Comunicatul catre tara al C.F.S.N., care aduce la cunostinta opiniei publice ca: In acest moment de rascruce am hotarat sa ne constituim in Frontul Salvarii Nationale, care se sprijina pe armata romana si care grupeaza toate fortele sanatoase ale tarii, fara deosebire de nationalitate, toate gruparile care s-au ridicat cu curaj in apararea libertatii si demnitatii in anii tiraniei totalitare. Au loc lupte de strada in principalele orase din Romania. In perioada 16-22 Decembrie 1989 situatia centralizatoare a victimelor era urmatoarea: la Sibiu sunt ucise 6 persoane iar 19 sunt ranite, in Municipiul Cluj si-au pierdut viata 26 de persoane, toate prin plagi impuscate si au fost ranite alte 57 de persoane. La Targu Mures, numarul total al ranitilor pana in 22 Decembrie 1989 a fost de 73, iar 7 persoane au decedat in cadrul altercatiilor dintre organele de ordine si demonstranti. Pana la aceasta data, in Timisoara s-au inregistrat un numar de 70 de morti, circa 355 de raniti si peste 900 de arestati. In Lugoj se inregistreaza 2 raniti si 2 morti, in Cugir 3 morti si 42 de raniti, in Cisnadie 2 morti si 11 raniti, Caransebes 2 morti si 13 raniti, iar in Turda o persoana decedeaza. In capitala, numarul mortilor este de 54, iar al ranitilor este de 658.

23 Decembrie 1989.
In jurul orei 3:30 are loc incidentul din fata Centrului de Calcul al M. Ap. N. in care este implicata coloana de autobuze apartinand Academiei Militare Tehnice. La ora 6:30 are loc incidentul de la Otopeni prin care o subunitatea de elevi ai Scolii de Securitate din Campina este intampinata cu foc de catre militarii din sistemul de aparare al aeroportului. Este cea mai grava actiune de diversiune armata sau greseala profesionala. Ion Iliescu declara pe postul de Televiziune ca in functia de Ministru al Apararii Nationale a fost numit generalul Nicolae Militaru si ca Elena si Nicolae Ceausescu au fost retinuti si se afla sub paza militara.

24 Decembrie 1989.
Este proclamata victoria Revolutiei. Ion Iliescu semneaza Hotararea de constituire a Tribunalului Militar Exceptional, cu misiunea de a proceda de urgenta la judecarea faptelor comise de CEAUSESCU NICOLAE si CEAUSESCU ELENA, considerate a fi fost deosebit de grave. La televiziune, la orele 19.00 este prezintat noul drapel al Romaniei (tricolorul fara stema).

25 Decembrie 1989.
Sotii Nicolae si Elena Ceausescu sunt judecati intr-un proces sumar de Tribunalul Militar Exceptional, condamnati la moarte si executati prin impuscare la ora 14.50. In seara zilei de 25 Decembrie 1989 se anunta la Radio ca a avut loc procesul lui Nicolae si al Elenei Ceausescu, comunicatul incheiandu-se cu urmatoarele: Pentru crime grave, savarsite impotriva poporului roman si al Romaniei, inculpatii Nicolae si Elena Ceausescu au fost condamnati la moarte si confiscarea averii. Sentinta a ramas definitiva si a fost executata”. Capetele de acuzare au fost: genocid- peste 60 000 de victime; subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat; infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti, prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in orase etc; subminarea economiei nationale. Televiziunea Romana transmite in direct, pentru prima data, slujba de Craciun de la Patriarhia Romana.

26 Decembrie 1989.
La scurt timp dupa miezul noptii, se prezinta un rezumat al casetei cu procesul lui Nicolae si Elena Ceausescu, din care lipsea insa executia. Actiunile teroriste se diminueaza in intensitate. Sunt emise primele decrete ale Consiliului Frontului Salvarii Nationale privind abrogarea unor legi, decrete si acte normative, privind trecerea in componenta Ministerului Apararii Nationale a Departamentului securitatii statului si a altor organe din subordinea Ministerului de Interne. Se formeaza primul guvern provizoriu in cadrul caruia Petre Roman este numit in functia de prim-ministru. De asemenea, la initiativa unui grup de tineri se constituie Frontul Democratic Studentesc, transformat peste cateva zile in Liga Studentilor.
Bucuresti. Se desfasoara prima sedinta plenara a Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu prezentand in sinteza activitatea consiliului: emite decrete cu putere de lege si decrete; numeste si revoca pe primul-ministru si aproba componenta guvernului, la propunerea primului-ministru; numeste si revoca pe presedintele Curtii Supreme de Justitie si pe procurorul general al republicii; reglementeaza sistemul electoral; numeste comisia de elaborare a proiectului noii Constitutii; aproba bugetul de stat; instituie si confera decoratii; acorda gradele de general, amiral si maresal, gratierea si comutarea pedepsei cu moartea; ratifica si denunta tratatele internationale; declara stare exceptionala, mobilizarea generala sau partiala, precum si starea de razboi. Deasemenea, Consiliului Frontului Salvarii Nationale decreteaza : Numele tarii este Romania. Forma de guvernamant a tarii este Republica. Drapelul tarii este tricolorul traditional al Romaniei, avand culorile asezate vertical in urmatoarea ordine, pornind de la lance: albastru, galben, rosu. 28 Decembrie 1989. Romania. Se infiinteaza Partidul National Taranesc Crestin Democrat, avandu-l ca presedinte pe Corneliu Coposu. Se constituie Comitetul provizoriu al Uniunii Scriitorilor, presedinte fiind Mircea Dinescu.

29 Decembrie 1989.
Are loc prima sedinta a guvernului provizoriu, condus de Petre Roman, primul guvern al Romaniei de dupa caderea comunismului.

30 Decembrie 1989.
Un Grup de initiativa constituit din membri ai P.C.R. da publicitatii, prin Televiziune, o declaratie prin care saluta victoria Revolutiei populare. In Romania Libera apare mesajul catre romani, adresat in preajma Anului Nou de catre Ministrul francez de Externe, Roland Dumas, in care preciza: Din prima zi a Revolutiei, Franta, natiunea-sora a Romaniei, a manifestat pentru tara dumneavoastra tot sprijinul sau moral si tot ajutorul sau material. Astazi, poporul roman a triumfat si Romania este libera.

31 Decembrie 1989.
Prin decret al Consiliului Frontului Salvarii Nationale se stabilesc criteriile de constituire, organizare si functionare ale Guvernului Romaniei. Printr-un alt decret este proclamat pluripartidismul pentru realizarea unei societati cu adevarat democratice in Romania, pentru asigurarea si apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor . Cu prilejul Anului Nou, Ion Iliescu aduce un profund omagiu tuturor celor ce s-au sacrificat pentru cauza Revolutiei, tuturor celor ce au participat activ la asaltul si inlaturarea dictaturii.

(Sursa: irrd.ro)