ANM anunta: vine viscolul in Bucuresti! Ger naprasnic in toata Romania de 1 Decembrie!
Meteorologii ANM au emis avertizare cod galben de ninsori si viscol pentru Bucuresti si alte 16 judete din sudul si sud-estul tarii, incepand din noaptea de marti spre miercuri. Vremea se va raci accentuat in urmatoarele zile si ne putem astepta la reprize de viscol, chiar si in Capitala. De 1 Decembrie va trebui sa ne imbracam bine pentru ca vom avea ger in cea mai mare parte a tarii. Vor predomina temperaturile cu minus.Vestea buna este ca, de joi, ninsorile si ploile se vor opri si ne vom putea bucura de evenimentele dedicate Zilei Nationale, chiar si cu putine grade in termometre.

COD GALBEN, valabilitate 28 noiembrie, ora 02 - 28 noiembrie 2018, ora 20

In regiunile sudice si sud-estice vor predomina ninsorile, in general moderate cantitativ si se va depune strat de zapada, local consistent. Pe arii restranse, in special in dimineata zilei de miercuri (28 noiembrie) si cu precadere in regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheata. Temporar vantul va avea intensificari cu viteze de 40-50 km/h, iar in estul, centrul, sudul Munteniei, in Dobrogea si in sudul Moldovei rafalele vor atinge in general 55-75 km/h, viscolind ninsoarea si determinand scaderea vizibilitatii sub 100 m.
- Vom asista la un proces de racire accentuat, astfel incat spre finalul saptamanii, vremea va deveni chiar geroasa noaptea in mare parte din tara. Precipitatiile pe care le gasim astazi in mare parte din tara si sunt sub forma de ploaie se vor transforma treptat in nordul Moldovei si Carpatii Orientali in lapovita si ninsoare si vor cuprinde apoi jumatatea de sud a tarii. Pe parcursul zilei de miercuri, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, in jumatatea de sud a Moldovei, vorbim de precipitatii sub forma de ninsoare, precipitatii insotite de intensificari ale vantului in regiunile sud-estice, mai ales in Baragan, sudul Moldovei si in Dobrogea. Vineri spre sambata vom avea parte de ger in mare parte din tara, a declarat Alina Serban, meteorologul de serviciu.

Temperaturi de -30 de grade Celsius

Vremea se raceste la finalul lunii noiembrie, iar spre finalul lunii vor avea primele ninsori, anunta meteorologii. In decembrie, precipitatii mai abundente vor fi in centru, est, sud-est si posibile ninsori in nord, centru si la munte. Sunt posibile nopti geroase in nord si in centru. Vreme rece si ninsori in nord si in centru se anunta si in luna ianuarie. Meteorologii vorbesc de doua episoade posibile de viscol, perioade cu ger, minime de -20 spre -30 grade. Directorul ANM a subliniat ca Romania are inca un climat temperat-continental, chiar daca observam o prelungire a verilor si a iernilor, in ultimii ani. Totusi, se pare ca va fi una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani, cu perioade lungi de viscol si ninsori abundente. Temperaturile vor scadea ingrijorator de mult, iar disconfortul va fi extrem de pronuntat.

INFORMARE METEOROLOGICA, Interval de valabilitate: 28 noiembrie, ora 20 - 30 noiembrie 2018, ora 10

In intervalul mentionat in sud-estul teritoriului vantul va avea intensificari cu viteze de 45-55 km/h, temporar in jur de 60 km/h, spulberand zapada depusa, mai ales in cursul noptii de miercuri spre joi (28/29 noiembrie) si pe parcursul zilei de joi (29 noiembrie). Vremea va deveni deosebit de rece in toata tara, astfel ca temperaturile vor fi negative in majoritatea regiunilor, iar noaptea va fi ger (temperaturi sub -10 grade) in special in nordul, nord-estul si centrul tarii.
Nota: Vremea se va mentine deosebit de rece pana la sfarsitul saptamanii.

Surse: cancan.ro, rtv.ro