SFATUL MEDICULUI: Dezlipirea de retina. Cit e de periculos?
Probabil, multi isi amintesc inca din scoala ca ochiul uman poate fi comparat in mod simplist cu dispozitivul aparatului foto, in care obiectivul - corneea cu cristalinul si filmul - retina, o structura extrem de complicata, care cu ajutorul fibrelor nervoase este conectata cu centrele creierului raspunzatoare de vedere. Ai putea spune chiar ca retina - este o parte a creierului. Dar nu toti cunosc ca orice modificare in retina ochiului afecteaza vederea, centrala sau periferica, vederea fotopica sau vederea scotopica. Una din bolile cele mai grave ale organului vizual este dezlipirea de retina. Anume despre aceasta maladie si vom vorbi astazi cu medicul oftalmolog Babara Stela Efimovna.

- Stela Efimovna, spuneti-ne va rog ce este dezlipirea de retina, si care sunt cauzele aparitiei ei?

- As dori sa incep conversatia noastra cu un avertisment ca desprinderea retinei este o boala grava a ochilor, care necesita interventie chirurgicala urgenta, daca nu este prompt tratata, poate determina pierderea permanenta a vederii. Dezlipirea de retina se produce atunci cind se formeaza rupturi (ceea ce se intimpla mai des in cadranul exterior- superior, in stratul senzorial) si patrunderea consecutiva, prin bresa de sub retina, a fluidului din corpul vitros, exfoliind-o sub forma de baloane de diferite forme si dimensiuni. Ca regula, aceste fracturi apar daca sunt incalcari in structura straturilor retinei. In cazul miopiei, bolilor ereditare, dupa hemoragii, traumatism (contuzie a ochiului), la persoanele in virsta care sufera de diabet zaharat sau hipertensiune arteriala, sau au avut o interventie chirurgicala la ochi, boli inflamatorii, tumori poate aparea dezlipirea de retina. Dupa criteriul genezei sale se disting urmatoarele tipuri de dezlipire:
- distrofica (primara, regmatogena)
- tractionala;
- exudativa (secundara).
Dezlipirea de retina regmatogena apare ca urmare a perforarii retinei, care permite patrunderea vitrosului lichefiat intre epiteliul pigmentar si retina. Se mentioneaza doua mecanisme principale care conditioneaza aparitia rupturii. Primul este asociat cu deteriorarea retinei in zona asa-numitelor distrofii. Printre tipurile deosebit de periculoase de dezlipire a retinei, dupa criteriul genezei, se numara distrofia sub forma de grila si degenerarea de genul traseul melcului. Al doilea mecanism este determinat de o fractura aparuta ca rezultat al intinderii (tractiunii), suferita de retina din partea corpului vitros din cauza dezvoltarii modificarilor de virsta si decolarii posterioare a acestuia. Intr-un sir de cazuri, pricina formarii leziunii in retinina cuprinde ambele mecanisme. Dezlipirea de retina traumatica apare in cazul leziunii oculare. Decolarea retiniana exudativa este o consecinta a bolilor precedente ale ochiului (tumorile retinei si coroidei, inflamatia coroidei, retinopatii proliferative diabetice si renale, retinopatia prematur-nascutilor, s.a.), insotit de acumularea de lichid in spatiul subretinian (sub retina).
- Oamenii carei virste sunt cel mai des predispusi la aceasta boala?
- Cel mai des, dezlipirea de retina apare la persoanele de virsta mijlocie si virstnici, dar se poate intimpla, de asemenea, si la nou-nascuti, si la batrini decrepiti. Totusi se evidentiaza anumite grupe de risc, adica acele categorii de oameni care cel mai probabil au sa se confrunte cu aceasta boala. Acestea sunt:
- pacientii cu miopie si astigmatism de grad inalt (ceea ce duce la deteriorarea si leziunea retinei);
- sportivii (efort fizic mare si traume);
- suferinzii de diabet (patologia diabetica a retinei, neoplasme, hemoragii);
- pacientii cu predispozitie ereditara (daca in familie cineva a suferit de aceasta boala).

- Care simptome indica dezlipirea de retina? Ce se intimpla cu vederea?

- Simptomele clasice a dezlipirii de retina regmatogena spontana, care au fost raportate la 60% dintre pacienti sunt scinteile si fulgerele si incetosari plutitoare al corpului vitros. In urmare - va capata aspectul de voal in fata ochiului - cortinei intunecate. Ca atare, pacientii, incearca fara succes sa o elimine de sine statator, spalind ochii cu infuzie sau folosind picaturi. In acest caz, este important sa tinem minte si sa informam medicul in care parte, initial, a aparut voalul, deoarece, in timp, el poate creste si ocupa intreg cimpul vizual. In cazul daca tipul dezlipirii este neregmatogena tractionala, scinteile, detasarea (fotopsiile) si incetosarile plutitoare, de obicei lipsesc. Distorsiunea literelor la care ne uitam, a obiectelor, pierderea din cimpul vizual ale unor parti separate, vorbeste de faptul ca dezlipirea a capturat centrul retinei. Uneori, pacientii constata ca, dupa somn, vederea oarecum se imbunatateste. Asta se explica prin faptul ca atunci cind corpul se afla in pozitia orizontala retina se reintoarce la locul sau, iar atunci cind omul ocupa pozitia verticala, acesta din nou se indeparteaza de coroida si defectele vizuale se reinnoiesc. Numaidecit adresati-va la medic in caz ca ati observat:
- inrautatirea brusca a vederii.
- voalul care blocheaza vederea dintr-o anumita parte.
- scintei de fulgere in fata ochiului bolnav.
- vedere plutitoare.
- un numar mare de puncte negre.

- Cum este diagnosticata aceasta boala? Este suficienta doar o vizita la medic?

- Dezlipirea de retina este diagnosticata, de obicei, prin examen oftalmoscopic (examinarea fundului ochiului), si scanarii cu ultrasunet atunci cind pacientul merge la doctor cu plingerile descrise. Este extrem de important ca medicul sa fie informat de aparitia acestor simptome cit mai curind posibil, deoarece operatia facuta prompt creste dramatic sansele de succes, si permite prevenirea pierderii iminente a facultatilor vizuale. Examinarea fundului de ochi se face cu ajutorul unui oftalmoscop direct cu pupile dilatate, cu ajutorul unei lentilei de contact special, cu oglinzi triple Goldmann, prin intermediul oftalmoscopului de frunte indirect. Mai multe informatii despre caracterul dezlipirii de retina pot fi obtinute printr-o combinatie de mai multe tehnici moderne de cercetare.

- Ati spus ca aceasta maladie este periculoasa. Care complicatii ne ameninta?

- Aceasta boala poate duce la pierderea totala a vederii, hipotonie oculara, la modificarile lui inflamatorii.

- Dar cum se trateaza dezlipirea de retina astazi?

- Dezlipirea de retina necesita un tratament chirurgical urgent, si succesul depinde de promptitudinea acestui tratament, deoarece in decursul unui termen lung de tolerare a retinei dezlipite ea devine rigida (tare), inflexibila si sansele de a recapata acuitatea inalta a vederii in perioada postoperatorie se reduc semnificativ. Sarcina principala in tratamentul dezlipirii de retina este apropierea stratului de convergenta de tije si conuri din epiteliul pigmentar si sudarea zonei din jurul rupturii cu tesuturile subiacente. Pentru aceste scopuri se folosesc energia radiatiei emise de laser sau efectul temperaturilor scazute (criopexia) si operatiile scleroplastice (apasarea sclerei spre interior cu implanturi bilogice sau din silicon), poate fi, de asemenea, utilizata si protezarea intrasclerala. Uneori, se dreneaza lichidul subretinal, introducind aer in in corpul vitros si altele. Tratamentul cu laser este utilizat pe scara larga ca o masura profilactica (limitarea degenerarilor periculose sau pre-rupturilor). Ca tratament independent fotocoagularea cu laser este rar folosita, acesta poate fi aplicata in scopul limitarii zonei afectate de ruptura in perioada postoperatorie.
In calitate de tratament independent se folosesc metodele chirurgicale. Astazi exista o multitudine de operatii diferite, menite sa vindece dezlipirea de retina. Existenta unui numar mare de tehnici dezvoltate se datoreaza partial faptului ca fiecare caz de desprindere este individual conform aspectelor: detasarea, raspindirea, vechimea si multi alti parametri. Anume ei determina care operatie specifica va fi folosita intr-un caz particular.

- Cit sunt de dureroase aceste operatii?

- Operatiile in cazul dezlipirii de retina nu sunt dureroase si dureaza in medie de la 40 de minute pina la 1,5 ore (in functie de complexitatea operatiei), dar este foarte importanta atitudinea serioasa a pacientului, in perioada pre- si postoperatorie.

- Si care-i prognoza pentru cei ce s-au decis la interventia chirurgicala? Cind se va putea de revenit la eforturile vizuale obisnuite?

- Prognoza e optimista si in cazul tratamentului urgent pot fi pastrate 100% din vederea centrala. Dar, dupa operatie nu se poate de mers la sauna, baie de aburi, piscina pentru 8-10 saptamini. Pina la un an, in functie de complexitatea situatiei, ar trebui sa se evite efortul fizic intens (termenii exacti sunt discutati cu medicul dupa operatie).

- Ce ar putea intreprinde insusi bolnavul pentru a se proteja de aceasta nenorocire?

- Dupa cum am mai spus, depistarea precoce este cheia tratarii cu succes al fracturilor si detasarii de retina.,Atentie la calitatea vederii fiecarui ochi este extrem de importanta, mai ales daca faceti parte din grupul de risc ridicat (de exemplu, suferiti de miopie sau diabet). In orice caz, consultati un medic oftalmolog o data pe an, daca aveti peste 40 de ani, si o data la sase luni, sau trei luni, in cazul in care aveti o patologie oculara grava.

- Exista careva masuri de profilaxie? Ce-ati putea sa recomandati cititorilor nostri?

- Principalul este sa acordati atentie propriei sanatati si vederii dvs., daca este cazul, sa luati masuri preventive la timp. Pentru prevenirea dezlipirii de retina este folosita coagularea cu laser a retinei, sau, in cazul opacitatii mediilor optice, criopexia. Cind corpul vitros sufera schimbari cu caracter destructiv sau apar incetosari, poate fi condusa operatia pentru schimbarea acestuia. Iar pentru prevenirea leziunilor oculare, care este o cauza frecventa a dezlipirii de retina, in special la barbatii tineri, trebuie de respectat masurile de precautie elementare si masurile de siguranta, atit la locul de munca si cit si acasa.

Sursa: medportal.md.ro