Soldatii romani mancau in timpul campaniilor militare un mar si un ou pe zi, iar dieta gladiatorilor era exclusiv vegetariana (orz si grau). Ei consumau zilnic o bautura energizanta preparata din plante Am citit pe pagina de facebook a unui celebru medic nutritionist o poveste, conform careia soldatii legiunilor romane, atunci cand plecau in razboaie de cucerire, primeau ca hrana zilnica un mar si un ou. Tot pe internet am citit despre surprinzatoarea dieta vegetariana a gladiatorilor din Roma antica. Medicul nutritionist a facut o analiza de specialitate si am aflat urmatoare:

- Oul este o esenta de nutrienti, un concentrat de proteine, vitamine si minerale alaturi de grasimi valoroase, totul in raport optim, astfel incat sa fie usor de absorbit si bio eficient la maxim in organism. Un singur lucru nu are oul: fibre si vitamina C. De aceea probabil a aparut marul in ecuatie. Un strop de glucide alaturi de fibrele solubile din compozitie fac din mar alimentul banal care echilibreaza dieta.
- Nutritionistul nu stie sa spuna cata putere de lupta avea un soldat cu o ratie de 200 calorii/zi, dar nutritionistul e convins ca soldatul roman de foame nu murea. In plus, fibrele solubile din mar au si efect prebiotic, adica nu sunt digerabile, dar ajung in colon unde hranesc flora bacteriana benefica, deci si tranzitul si imunitatea au de castigat.
- Mesajul nutritionistului: nu va fie frica sa mancati putin. Daca un soldat supravietuia cu asa un regim, noi n-o sa murim de inanitie si nici anemici n-o sa devenim daca avem o alimentatie frugala.

Ce mancau gladiatorii romani? Dieta lor speciala era foarte surprinzatoare

- Gladiatorii romani erau vegetarieni; mancau predominant orz si grau lu beau o bautura facuta din otet si fibre vegetale. Spre deosebire de atletii moderni, care au o alimentatie bogata in proteine, gladiatorii romani aveau o dieta bazata pe cereale si consumau bauturi pentru sportivi facute din otet si plante.
- Cercetatorii au studiat oasele unor gladiatori, stabilind raportul unor izotopi stabili de carbon, azot si sulf, care dau indicii asupra alimentatiei, precum si raportul dintre nivelul de strontiu si cel de calciu, care arata cat de mare a fost proprtia alimentelor de origine vegetala consumate de-a lungul vietii.
- In texte vechi exista informatii conform carora gladiatorii ar fi avut o alimentatie speciala, compusa din cereale si leguminoase, fiind numiti hordearii - mancatori de orz. Cercetarile specialistilor au confirmat ca gladiatorii consumau, ca baza a alimantatiei, grau si orz, unii dintre ei mancand si leguminoase; mancau, de asemenea, ovaz si fructe uscate si nu consumau carne.
- Gladiatorii consumau o bautura energizanta facuta din otet si plante (cenusa de plante) - cu un continut mare de minerale; aceasta bautura fortifica organismul si ajuta la vindecarea leziunilor oaselor. Si sportivii de azi iau suplimente de calciu si magneziu pentru a ajuta la recuperarea dupa efort, au explicat cercetatorii.